
Ce să vizitezi în Cefalu, Sicilia
Înainte să plecăm în Sicilia am făcut un plan de vacanță în care am inclus și Cefalu, un orășel extrem de pitoresc aflat la Marea Tireniană, pe coasta de nord a Siciliei, cu doar 14 000 de locuitori. Citisem o grămadă de recenzii pe bloguri și toată lumea era de aceeași părere: e de neratat!
Extrem de uşor de ajuns din Palermo cu trenul, de la 05:08 până la ora 21:27. Un bilet costă doar 5,60 euro, iar ultimul tren dinspre Cefalu spre Palermo pleacă la ora 21:10 – (22:16, doar dacă vreţi să mergeţi cu Intercity şi să daţi 9 euro pe un bilet).
După câteva zile de stat în Palermo cel agitat și murdar (despre care am scris într-un articol separat: Palermo și Catania), odată ajunși în Cefalu ne-am simțit din nou turiști în Italia: străduțe înguste și pietruite, liniște, siguranță, curățenie, localnici amabili și frumusețe cât cuprinde.
*marea înspumată, Duomo Basilica Cattedrale și drumul spre La Rocca di Cefalu.
În Cefalu am văzut cea mai frumoasă mare înspumată, cu valuri de doi metri și un puternic miros de sare. Ah, și cel mai frumos apus. 🙂
Obiective turistice în Cefalu, Sicilia:
*Plaja și portul de unde am admirat marea turcoaz în larg și agitată la mal, valurile și apusul.
*Duomo di Cefalu (Basilica Cattedrale) – aflată în centrul orașului, în fața muntelui Rocca di Cefalu. Alături de catedrala din Monreale și Capella Palatina din Palermo, Duomo di Cefalu este una dintre cele mai importante construcții din perioada arabo-normandă în Sicilia, datând din anul 1131. De asemenea, face parte din patrimoniul Unesco.
*Rocca di Cefalu – formațiune muntoasă aflată la 268 m deasupra mării care oferă cea mai frumoasă panormă asupra orașului vechi cuprins între mare și La Rocca. Recomandăm să urcați până în vârf, sus de tot, pentru priveliști a căror frumusețe nu poate fi surprinsă cu adevărat de niciun aparat de fotografiat.
Am urcat spre La Rocca dinspre Corso Ruggero, strada principală din centrul orașului, iar biletul ne-a costat în jur de 4 euro/persoană. Traseul nu este foarte complicat și nici nu necesită echipament special, chiar dacă drumul e pavat doar pe anumite porțiuni. Evident, o pereche de sneakers și o sticlă de apă vor fi ideale. Noi am petrecut în jur de 3-4 ore pe La Rocca, dus-întors și o mie de poze :).
Sus de tot am mers la ruinele Templului Diana – numele latin pentru zeița Artemis a grecilor (SEC. 5-4 î.Hr.) și la biserica Sfânta Ana (sec, 9-10 d.Hr). Să nu uit: pe La Rocca am văzut multe familii de căprițe cocoțate pe stânci.
Recomandare restaurant Cefalu, Sicilia
La coborâre am mâncat la restaurantul Al Gabbiano cu priveliște la malul mării, arancini di riso (*chiftele umplute cu orez și mozzarella, preparat specific sicilian) în fața catedralei din Cefalu și am admirat apusul de pe faleză.


Ne-a plăcut atât de mult acest orășel pitoresc, curat, înțesat de restaurante, cafenele și terase, la poalele Roccăi încât am plecat spre Palermo cu ultimul tren și cu gândul că ne vom întoarce a doua zi. Deși magia din Cefalu era încă vie în mintea noastră, a doua zi ne-am îndreptat spre Mondello, Sferacavallo și Isola delle Femine, despre care am povestit într-un articol dedicat. Găsești detalii și poze fermecătoare aici.
Spor la haihuială,
Cristina

4 Comments
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: