Europa,  Italia

Sicilia în 8 zile – plan de vacanță detaliat

Acum ceva timp, am citit pe un blog cea mai interesantă descriere a Siciliei: „o combinaţie între Roma şi Rahova.” Cum vizitasem deja Roma, iar Rahova nu e greu de vizualizat, imaginaţia mea mi-a proiectat imediat în minte o Sicilie maiestuoasă şi murdară, glorioasă şi decadentă, un adevărat spectacol pentru orice ochi de artist.

Aşa că n-am stat mult pe gânduri şi am decis să-mi petrec vacanţa de Paşte în Sicilia, cea mai mare insulă din Marea Mediterană. Mi-am zis că mijlocul lui aprilie o va găsi verde şi însorită, încă liberă de turişti, numai bună de străbătut la pas.

Primul pas a fost să rezerv biletul de avion pe http://www.wizzair.com, profitând de cursa directă Iaşi-Catania. Preţul pentru două bilete dus-întors Iaşi-Catania a fost de 648 lei, cu două bagaje de mână mari incluse.

Mărturisesc că îmi place să plec la drum informată, cu rezervări de hoteluri, transport, obiective turistice de neratat, printscreen-uri, liste şi listuţe. În această manieră, reuşesc să economisesc, dar şi să evit pe cât posibil întâmplările neplăcute.

Aşadar, odată biletele cumpărate, am dat o fugă pe net ca să descopăr cele mai importante obiective turistice şi să încropesc un plan de vacanţă. Am stabilit ca bază oraşele Catania şi Palermo pentru a putea ajunge uşor în oraşele din jur, folosind mijloacele de transport în comun.

M-am gândit mult la varianta de a închiria o maşină în Sicilia, însă am decis să folosim şi de această dată transportul în comun. E drept că o maşină îţi dă libertatea de a te organiza după bunul plac, însă preţul ridicat (aproximativ 400 euro, de la compania Avis Budget, cu toate asigurările necesare) ne-a făcut să ne răzgândim. În plus, fiind mari iubitori de Italia, am călătorit mult cu trenul şi am fost mereu foarte mulţumiţi de raportul calitate-preţ.

Preţuri cazări: 

Catania – Ferrini Home Piazza Trento (Link Booking aici: cazare Catania), 77 euro/noapte. Palermo – La Cupola (Link Booking aici: cazare Palermo), 63 euro/noapte.

Plan de vacanţă pentru 8 zile sau ce să vizitezi în Sicilia: 

  1. Catania – am ajuns în aeroportul Fontanarossa din Catania, vineri, 14 aprilie, în jurul orei 16, am mâncat o felie imensă de pizza margherita, iar în jumătate de oră eram deja în faţa apartamentului. De la aeroport spre oraş circulă autobuzul Alibus, costă 4 euro/persoană şi face turul oraşului, cele mai importante opriri fiind în gara Catania Centrale şi în centrul oraşului. Mai multe informaţii puteţi găsi pe site-ul oficial: www.amt.ct.it. Despre Catania am scris aici.
  2. Taormina – am ales să ne petrecem a doua zi în Taormina, cea mai cosmopolită staţiune din jurul Cataniei. Un bilet de tren costă doar 4,30 euro/persoană, călătoria durează 40 minute, iar trenuri găsiţi de la 06:30 până la 22:28. Odată ajunşi în gara din Taormina-Giardini trebuie să luaţi un autobuz până sus. Preţul unui bilet e în jur de 1,9 euro/persoană. Poze, peripeţii şi detalii aici.
  3. Vulcanul ETNA –  o experienţă incredibilă, la 2950 m, pe o lavă de doar 6 zile. Pentru Etna am pregătit un articol special aici.
  4. Siracusa – Practic, am petrecut prima zi de Paşte pe Insula Ortigia, perla Siracusei, oraşul în sine neavând multe de oferit. Nu ştiu orarul pentru autobuze, însă trenul nu îţi oferă atâtea opţiuni ca în cazul Taorminei. Primul tren din Catania spre Siracusa pleacă la 06:06, iar ultimul din Siracusa spre Catania la 19:30. Peisajele sunt dezolante, deci profită de ocazie să tragi un pui de somn timp de o oră-o oră şi jumătate. Totuşi, e timp suficient pentru o excursie de o zi pe minunata Ortigia. Mai multe aici.
  5. Palermo – Din Catania spre Palermo trenul face aproape 3 ore şi costă 13,50 euro, iar primul tren pleacă la 05:03, aproape din două în două ore până la 17:32.  Despre cele 3 zile petrecute în Palermo am scris aici.
  6. Cefalu – un mic orăşel, extrem de pitoresc, aflat la Marea Tireniană, pe coasta de nord a Siciliei. Extrem de uşor de ajuns din Palermo cu trenul, de la 05:08 până la ora 21:27. Un bilet costă 5,60 euro, iar ultimul tren dinspre Cefalu spre Palermo pleacă la ora 21:10 – (22:16, dacă vreţi să mergeţi cu Intercity şi să daţi 9 euro pe un bilet). Am scris despre magia din Cefalu aici.
  7. Mondello, Sferacavallo şi Isola delle Femine – ultima zi am petrecut-o în staţiunile de lângă Palermo, iar cea care ne-a fermecat cu apă turcoaz şi nisip alb a fost Mondello. Am regretat faptul că nu am rămas toată zi în acest loc minunat şi am ales să vedem şi Sferacavallo şi Isola delle Femine despre care citisem că ar fi extraordinar de frumoase. Bineînţeles, totul ţine de gusturi. Mai multe despre aventura noastră în aceste staţiuni aici.
  8. Catania – ne-am întors din Palermo în Catania, de unde am luat avionul spre Iaşi, iar vineri, 22 aprilie, după 2 ore întârziere, eram deja în Iaşiul înzăpezit şi friguros.
  9. Bonus: Mâncăruri specifice Siciliei – ce am mâncat bun. 

Am auzit de multe ori că „nu poţi spune că ai vizitat cu adevărat Italia dacă nu ai fost şi în Sicilia” şi astăzi, după aventura siciliană, sunt cu totul de acord.

Ce aș mai fi vizitat în Sicilia dacă aș fi stat măcar două săptămâni?

  • Trapani și San Vito lo Capo
  • Marsala
  • Agrigento și Valle dei Templi
  • Scalla dei Turchi
  • Ragusa, Modica și Noto

După ce am văzut Veneţia, Lacul Como, Sirmione – Lacul Garda, Milano, Genova, Cinque Terre, Portofino şi Santa Maria Ligure, La Spezia şi Portovenere, Bologna, Roma, Napoli, Coasta Amalfi, insula Capri şi acum coasta de nord-est a Siciliei, abia aştept să călătoresc şi mai mult în Italia! Pe lista cu dorinţe de haihuială au rămas Pescara, Bari cu ale sale Alberobello, Matera și Ostuni, Florența, Sardinia și minunatele plaje din Calabria.

Spor la haihuială,

Cristina

Numele meu este Cristina şi sunt dependentă de călătorii. Sunt veselă, vorbesc mult-mult şi îmi plac oamenii buni. Ăia cu adevărat buni.

8 Comments

Ce părere ai?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d