Europa,  Italia

Mondello, Sferacavallo, Isola delle Femine, Sicilia | #de văzut în Sicilia

De-a lungul timpului, am observat că ne-am transformat în călători de cursă lungă, avizi să vedem cât mai multe, ca niște bureței dornici să absoarbă cât mai multe informații și imagini de vis. Pe scurt, ne place să profităm de fiecare minut petrecut într-o călătorie, iar de cele mai multe ori ne întoarcem super obosiți din concediu, după atâta alergătură. Ah, dar ce frumos e să te întorci cu atâtea amintiri și informații noi!

În mod cert, nu suntem genul de turiști care merg o dată pe an două săptămâni la mare, cu un traseu bine stabilit: mic dejun la hotel – plajă – prânz – plajă – cină – plimbare pe faleză și repeat pentru încă 10 zile. Din contra! E suficient doar să priviți planul nostru de vacanță pentru 8 zile în Sicilia pentru a vă convinge 🙂

Nici în Sicilia nu ne-am lepădat de acest obicei, așa că, după magicul orășel Cefalu (despre care am scris aici), am pornit spre Mondello, Sferacavallo și Isola delle Femine.

1. Mondello – Palermo, Sicilia

Prima oprire a fost în Mondello, un mic orășel la doar 12 km distanță de Palermo, fost sat pescăresc, devenit destinație turistică favorită începând cu secolul XIX.

Din Palermo am ajuns foarte ușor în Mondello, luând autobuzul 606 din stația Stadio (Stadionul din Palermo), un bilet costând doar 1,5 euro/persoană. Autobuzul 606 are traseul mai scurt și trece pe lângă Parco della Favorita – cea mai mare zonă verde din Palermo, parc situat la poalele Monte Pellegrino, în timp ce 616 merge de-a lungul mării. Noi am vrut să ajungem mai repede întrucât pierdusem deja destul de mult timp cât ne-am învârtit în cerc să găsim stația de autobuz, dar sunt convinsă că traseului lui 616 oferă o priveliște extraordinară. 40 de minute mai târziu, aveam la picioare cea mai frumoasă mare turcoaz cu cea mai frumoasă plajă cu nisip alb. Mergeți și vă convingeți!

20170420_142926-01_new.jpg20170420_124739-01La sfârșitul lui aprilie nu era vremea potrivită pentru plajă, însă în lunile însorite Mondello este o stațiune perfectă pentru bălăceală, plajă și relaxare, cu peisaje de vis, pe care cu greu le poate reda un aparat de fotografiat. Găsiți atât plaje publice, cât și plaje private, mâncare pe stradă, dar și terase și restaurante de top, vânzători ambulanți, locuri de promenadă și o grămadă de opțiuni de cazare.

Atmosfera de vacanță, oamenii la plajă, nisipul alb și marea turcoaz ne-au trezit pofta de mâncare așa că nu am refuzat pastele și desertul cu ciocolată și fistic, servite la malul mării. Ne-am bucurat de soare și de liniște, un moment rar în care am mers într-un loc nou și n-am alergat după must-see-uri.

20170420_142549-0120170420_140812-0121544219_1658382847506708_7395622322443939425_o (1).jpg

Pe noi ne-au impresionat vilele tipic mediteraneene cu un etaj și multe balcoane, vopsite în alb-albastru, verde fistic sau portocaliu pal, cu perdele albe fluturând la ferestre, înconjurate de palmieri și mare turcoaz. Ne-am promis că o să revenim și o să ne cazăm într-o astfel de vilă dacă nu ne îmbogățim între timp și devenim proprietari fără grij, rezidenți în Mondello. Smiling face.

20170420_124514-0120170420_123822-0120170420_124919-0120170420_144920-01

2. Sferacavallo – Palermo, Sicilia

Citisem pe diferite bloguri despre Sferacavallo și Isola delle Femine așa că am făcut greșeala să plecăm din Mondello, în căutarea altor locuri fermecătoare. Cum totul ține de gusturi, despre Sferacavallo nu am mai nimic de povestit, exceptând faptul că din Mondello trebuie să luați un autobuz care să vă ducă spre 628, autobuzul care merge spre Sferacavallo din Palermo. Demn de menționat este faptul că în Sicila am întâlnit cei mai amabili localnici care ne-au ajutat de fiecare dată peste măsură. Din Mondello, ne-a luat gratis șoferul unui autobuz și ne-a dus direct la 628, autobuzul cu care se întâlnea pe traseu în drumul lui spre Palermo. Odată ajunși în Sferacavallo nu am fost impresionați și am decis să mergem totuși la Isola delle Femine, fiind imposibil să mai ajungem înapoi în Mondello.

3. Isola delle Femine – Palermo, Sicilia

De la capătul liniei de autobuz din Sferacavallo spre Isola delle Femine merge un singur autobuz, doar la anumite ore. În Isola delle Femine, din stație, imediat pe stânga veți găsi un magazin de unde veți putea lua programul autobuzelor care pleacă înapoi spre Palermo.

În autobuzul cu care am venit dinspre Sferacavallo spre capătul de linie am întâlnit un super șofer cu păr alb și zâmbet de om bun care ne-a dat orarul autobuzelor și vreo trei călători care au încercat să găsească soluții pentru noi despre cum am fi putut ajunge la Isola delle Femine, când e ultimul autobuz spre Palermo, cât facem pe jos, dacă există stradă pietonală pentru a merge pe jos, deși niciunul nu vorbea limba engleză. Încurajați de ei, am decis să mergem pe jos până la Isola delle Femine. 20-30 de minute de mers pe jos, pe șosea, fără trotuar. Hmm, provocare acceptată căci altfel cealaltă variantă ar fi fost să ne întoarcem în Palermo, iar noi suntem extrem de încăpățânați atunci când ne propunem ceva.

20170420_164432-01
Drumul de la capătul de linie din Sferacavallo spre Isola

Super mențiune: toți oamenii cu care am interacționat în Sicilia au fost extraordinar de prietenoși, chiar dacă majoritatea nu vorbesc și nu înțeleg deloc engleză, iar italiana noastră este o combinație între italiană și spaniolă, cu vocabular limitat. Noroc că, după atâtea vacanțe în Italia, nivelul de înțelegere este unul ridicat. Deci thumbs up pentru super oamenii din Sicilia.

Isola delle Femine ni s-a părut o stațiune sălbatică și singuratică, între munți, cu plajă cu nisip galben și marea de un albastru închis precum bărcile întâlnite la orice pas.

20170420_173839-01

Am petrecut câteva ore pe plajă, în bătaia vântului, cu ochii înecați în valurile agitate, până am văzut soarele căzând în apă. Isola delle Femine n-are apa turcoaz și nisipul alb din Mondello, nici agitația specifică unei stațiuni turistice, dar îți toarnă, pic cu pic, liniște în vene.

20170420_175328-01

E drept că am plecat spre Palermo cu gândul la Mondello, orășelul cu nisip alb și mare turcoaz de care am simțit că nu ne-am bucurat îndeajuns, însă de-a lungul anilor am învățat să ne bucurăm de fiecare moment petrecut într-un loc nou căci #beautyiseverywhere.

20170420_190407-01.jpg

De asemenea, atunci când alegi să călătorești în vacanțe de tip do it yourself, trebuie să fii conștient de faptul că nu ai cum să le știi pe toate oricât de mult te-ai documenta și că, pur și simplu, planul făcut acasă nu se potrivește mereu cu cel din târg.

Dar călătoriile sunt despre oameni și zâmbete și emoții, nu despre must see-uri și all inclusive.

Pentru mine, una dintre cele mai frumoase amintiri aduse în suflet din Sicilia rămâne momentul în care, întorcându-ne cu autobuzul de la Isola delle Femine spre Palermo, ne-am intersectat cu șoferul cu păr alb care ne-a zâmbit și ne-a făcut vesel din mână într-un soi de complicitate prietenească. Priceless!

Sfatul nostru? Bucurați-vă de fiecare moment!

Spor la haihuială,

Cristina

 

 

 

 

Numele meu este Cristina şi sunt dependentă de călătorii. Sunt veselă, vorbesc mult-mult şi îmi plac oamenii buni. Ăia cu adevărat buni.

4 Comments

Ce părere ai?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: