fbpx
Europa,  Italia

Catania și Palermo – impresii din Sicilia

Dacă tot am ales să nu închiriem mașină, înainte să plecăm în Sicilia, am stabilit ca bază oraşele Catania şi Palermo pentru a putea ajunge uşor în oraşele din jur, folosind mijloacele de transport în comun și mărturisim că a fost cea mai bună alegere.

Am ajuns în aeroportul Fontanarossa din Catania, vineri, 14 aprilie, în jurul orei 16, am mâncat o felie imensă de pizza margherita, iar în jumătate de oră eram deja în faţa apartamentului închiriat pentru următoarele trei nopți pe care aveam să le petrecem în Catania. De la aeroport spre oraş circulă autobuzul Alibus, costă 4 euro/persoană şi face turul oraşului, cele mai importante opriri fiind în gara Catania Centrale şi în centrul oraşului. Mai multe informaţii puteţi găsi pe site-ul oficial: www.amt.ct.it.

Ne-am cazat într-un apartament aflat la doar câteva străzi distanță de centrul orașului și Giardino Bellini, în Piazza Trento – Ferrini Home Piazza Trento (Link Booking.com aici: cazare Catania), 77 euro/noapte. Zona este liniștită, mijloacele de transport în comun sunt ușor accesibile, iar dacă vrei să mergi pe jos până în centrul orașului, rezervă-ți 15-20 minute în plus. Apartmentul a fost ok, e de fapt o cameră transformată în living, bucătărie și baie jos + dormitor sus. Pentru două persoane este suficient, condițiile sunt bune, iar prețul e decent. Singura problemă pe care am avut-o a fost apa caldă, ei folosind boiler care încălzea o cantitate mică de apă. Așadar, dușurile au fost un chin! Dacă ar fi să mă duc din nou în Sicilia, aș ține cont de acest aspect și aș alege un hotel.

Din Catania Centrale orașele din jur sunt ușor accesibile cu trenul. Noi am mers în Siracusa, Taormina și Palermo și ne-am mișcat foarte rapid, la prețuri decente (câțiva euro de persoană). Tot din zona gării centrale am luat și autobuzul spre Vulcanul Etna, despre care am scris aici.  

Transportul public în Catania: autobuzele sunt noi, în stații există sistem electronic care îți spune în câte minute urmează să vină un autobuz, însă nu te aștepta să circule conform orarelor. Autobuzele au întârzieri mari, aproape ca ajungi mai repede pe jos. În plus, se circulă super haotic, se merge cu viteză, nu se respectă regulile în trafic.

Mâncare: Ei bine, aici Italia e fruntașă, având probabil cele mai multe feluri de mâncare cunoscute la nivel internațional. În centru e destul de scump (în jur de 40-50 euro/2 persoane dacă vei alege un meniu complex, cu preparate din carne/pește/fructe de mare). Nouă ne-a plăcut mult la restaurantul Cafe Charmante (via Etnea, 36), unde am mâncat cele mai bune paste ever.

Ce să vizitezi în Catania? Iată o listă cu obiective turistice de neratat, odată ce ai ajuns în Catania:

 • Te poți plimba prin labirintul de străduțe din centrul vechi al orașului pentru a descoperi Piazza del Duomo, Cattedrale di Santa Agata, Pallazo degli Elefanti, Universita Degli Studi di Catania, Fontana di Amenano, Teatro Massiomo Bellini, Pallazo Della Cultura.
 • Castelo Ursino – construit în secolul 13, astăzi este deschis publicului ca muzeu.
 • Giardino Bellini – cel mai vechi parc urban din Catania (inaugurat în 1883)
 • Anfiteatro Romano
 • Via Crociferi – o stradă plină de biserici și mănăstiri în stil baroc, care datează din secolul 17.
 • Plajă – plaja din Catania e o plajă mare, lată, cu nisip, însă situată la marginea orașului, într-o zonă deloc plăcută. Dacă mergi cu mijloacele de transport în comun, ai grijă să nu rămâi până târziu în zonă, transportul urban nu este bine pus la punct în Catania.

Pentru curioși, iată și câteva poze:

21017882_1637637429581250_1449767345_o (1)20991534_1637637422914584_1779612776_o (1)20991502_1637637442914582_1468130531_o (1)

După câteva zile petrecute în Catania și împrejurimi (despre care am scris aici Taormina, Siracusa, Etna), am plecat spre Palermo pentru alte câteva zile de neuitat.

Transport: Am luat trenul din Catania Centrale și după 3 ore de câmpuri verzi nesfârșite eram în Palermo. Biletul de tren ne-a costat 13,50 euro/persoană/sens, însă pentru date la zi, consultă cu încredere site-ul www.trenitalia.com. Informațiile sunt updatate în timp real, biletele pot fi cumpărate rapid, la orice oră, de la automatele din gări (indiferent cât de mici sunt gările), transportul feroviar funcționează impecabil în toată Italia, Sicilia inclusiv.

Unde ne-am cazat în Palermo? Well, aici chiar am făcut o super afacere cu un apartament găsit pe booking.com. Apartamentul este situat în centrul orașului (la cât de ghetou pare Palermo, îți vei dori să ai cazare cât mai în centru), la 20-30 de minute de mers pe jos de gara Palermo Centrale, este spațios, complet mobilat și utilat și are o super terasă pe acoperiș (link Booking aici: cazare Palermo), 63 euro/noapte. Proprietara apartamentului La Cupola nu vorbea limba engleză, însă ne-am înțeles excelent: înainte să plecăm spre Palermo, am rugat-o să ne spună ce autobuz să luăm de la gară, când am ajuns în zonă i-am trimis un mesaj, a venit, ne-a deschis, i-am dat banii și ne-am înțeles prin semne și google translate. 

În prima seară, luând Palermo la pas, am înțeles expresia „combinație între Roma și Rahova”: clădiri vechi, cu arhitectură superbă, însă scorojite și gata să cadă, străduțe înguste, specifice orașelor italienești, cu haine la uscat și aspect de ghetou, gunoi aruncat la întâmplare, clădiri cu apartamente părăsite și clădiri dărâmate, cu magazine la parter. Inițial, m-a întristat atmosfera dezolantă, părea că am ajuns într-un oraș murdar care nu are multe de oferit și care nu semăna deloc cu Italia mea iubită. Cu atât mai mult cu cât, fusesem jefuită în autobuz încă din primele minute petrecute în Palermo. Ulterior, a început să îmi placă agitația, explozia de mirosuri, cafenele boeme și oameni din toate colțurile lumii. Mi s-a părut murdar, vibrant și puțin înfricoșător din cauza legendelor urbane despre mafia siciliană.

Ce poți vizita în Palermo, orașul fondat de fenicieni, colonizat de greci și stăpânit de romani, normanzi, bizantini și arabi până să ajungă pentru totdeauna la italieni? Ei bine, în Palermo vei avea 2700 de ani de istorie la o simplă pocnire din degete.

 • Piazza Quatro Canti  (Patru colțuri) unde vei găsi Palazzo dei Normanni (sau Palatul Regal), care adăpostește celebra Capella Palatină.
 • Catedrala Santa Maria Assunta – cel mai mare loc de cult din Sicilia. Știați că: majoritatea lăcașurilor de cult din Palermo au în jur de 1000 ani vechime și sunt incluse în patrimoniul Unesco?
 • Teatro Massimo – cel mai mare teatru din Italia, construit în 1897. Pe scena sa a strălucit de multe ori Enrico Caruso, cel mai bun tenor al tuturor timpurilor.
 • Grădina botanică
 • Catacombele Capucinilor – dacă sunteți curajoși, eu recunosc că nu am fost 🙂 Din 1599 până în 1920 au fost înmormântate în catacombe în jur de 8 000 de cadavre.
 • Piazza Pretoria – cu Fântâna Rușinii (sec.16)
 • Cattedrale di Palermo (sec. 12).

N-are sens să vă mai povestesc despre mâncare, nu-i așa? Atât vreau să vă spun: Palermo este orașul în care s-a născut tiramisu, așa că orice ar fi, n-o rata dacă ajungi prin zonă.

Dacă te-a prins deja vraja siciliană, aruncă un ochi peste câteva fotografii de amatori.

20170418_203244-01 (1)
Teatro Massimo
20170418_201250-01
Cattedrale di Palermo

20170418_193511-0120170418_195145-0120170418_193432-0120170418_203517-01.jpg

20170418_193147-01

21017636_1637638052914521_1537371449_o (1)

Odată ajunși în Palermo, călătoria siciliană a continuat cu Mondello, Sferacavallo și Isola della Femine și magicul orășel Cefalu. Despre magia lor, cu bune, cu rele și cu peripeții, am povestit aici:

Dacă ai vizitat deja Sicilia și ai ponturi, dă-ne de veste! Dacă n-ai apucat încă să calci pe pământ sicilian, ia-ți repede un bilet de avion spre Catania sau Palermo și n-o să-ți pară rău, îți promit!

Spor la haihuială,

Cristina

Anunțuri publicitare

Numele meu este Cristina şi sunt dependentă de călătorii. Sunt veselă, vorbesc mult-mult şi îmi plac oamenii buni. Ăia cu adevărat buni.

9 Comments

Ce părere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: