
Vacanță în Cipru: Larnaca și Ayia Napa/Nissi Beach
Mini-escapada de 1 mai din Cipru a fost printre puținele vacanțe de a căror organizare nu m-am ocupat eu. Așa că am plecat pentru câteva zile fără plan, obiective turistice de neratat sau tips&tricks. Mai curând, am plecat cu ideea de mare, soare, vedem noi ce facem când ajungem acolo.
Totuși, „old habits die hard”, așa că n-am putut să nu profit de ocazie pentru a afla cât mai multe despre mica insulă înconjurată de țări precum Turcia, Siria, Liban sau Isrel, toate fiind puncte fierbinți pe harta lumii la ora actuală. În mod special, mi-am dorit să nu ratez Nicosia, singura capitală din lume împărțită între două țări.
Am profitat de zborul direct Iași-Larnaca, operat de Wizz Air și după două ore de citit Panama Papers (cum altfel puteam pleca în paradisul offshore-urilor?) eram deja pe aeroportul din Larnaca. 30 de minute mai târziu și un bilet de 1,5 euro, autobuzul ne lăsa aproape în fața hotelului, pe bulevardul Finikoudes.
Ne-am cazat în Larnaca, la Amorgos Boutique Hotel, la trei pași de mare. Un hotel decent, cu mic dejun inclus, la un preț de aproximativ 75 euro/noapte.
Dacă vii în Cipru doar pentru mare și plajă, cazează-te în Ayia Napa, aproape de frumoasa Nissi Beach. În schimb, dacă vrei să faci diferite mini-excursii pe insulă și nu ai închiriat mașină, alege Larnaca. Vei găsi cu ușurință autobuze spre Limassol, Nicosia, Famagusta, Paphos.
Ghid de sfaturi practice pentru vacanța ta în Cipru:
Vremea – Cipru are 340 zile însorite pe an, așa că practic poți veni în orice anotimp, iar șansele de a te bucura de soare vor fi foarte mari. Noi am fost în mai și practic, vremea a fost perfectă: în jur de 26-28 de grade, excelent pentru plajă, dar și pentru plimbări datorită brizei. Vara, insula devine plină de turiști ruși, iar temperaturile depășesc 30 de grade. So, you have been warned!
Transportul în comun. – Autobuzele sunt curate, noi și moderne, prețurile sunt accesibile, iar șoferii vorbesc limba engleză fără probleme. Problema apare când sunt prea mulți turiști și prea puține autobuze. Da, ciprioții nu iau pasageri în picioare. Așa că dacă intenționezi să folosești transportul în comun pentru a te deplasa între orașe/stațiuni, atenție la cozile care se formează la urcarea în autobuz. De obicei, trimit alte autobuze, dar nu vei ști exact cât va dura. 🙂 De la aeroport spre oraș, nu da bani pe taxi. Ia autobuzul, costă doar 1,5 euro.
Mașini – dacă te va tenta să închiriezi o mașină, adu-ți aminte că ciprioții conduc precum englezii (deh, old habits die hard, după cum spuneam), pe stânga. De asemenea, dacă vrei să mergi în Ciprul de nord cu mașina închirată, asigură-te că ai pus toate întrebările înainte să semnezi contractul. Relația dintre Ciprul de sud și Ciprul de nord (sau Cipru și provincia ocupată, cum spun ciprioții greci) e încă un subiect sensibil.
Limba – ciprioții vorbesc fluent limba engleză, așa că nu-ți face griji, nu vei întâmpina niciun obstacol.
Ce să faci în Larnaca? Top activități turistice de neratat:
1.Plimbă-te pe plaja Finikoudes – nu este cea mai frumoasă plajă, iar culoarea apei nu este spectaculoasă, însă este o plajă lată, cu nisip, relaxantă. Noi am băut o bere pe plajă în prima seară, iar atmosfera a fost asemănătoare celei de la Marea Neagră. Alte plaje din Larnaca: MacKenzie, Yanathes.
2. La câteva sute de metri de plajă, vei găsi Biserica Sfântul Lazăr. Larnaca este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, așa că să nu fii uimit atunci când vei afla că Biserica Sfântul Lazăr a fost construită în secolul IX pentru a adăposti mormântului Sfântului Lazăr, protectorul orașului. Arhitectura bisericii e superbă, iar piazzeta din jurul ei este extrem de pitorească.
3. Mănâncă meze. În special Fish Meze.
*Recomandare specială: Dionyssos Fish Tavern, bulevardul Finikoudes.
Meze e un fel de mâncare tradițională, zic ei, „câte puțin din toate”. Vei găsi atât meze din pește, cât și meze din carne. De departe, mezele din pește sunt cele mai atrăgătoare: pește și fructe de mare din belșug, asezonate cu salate, icre, humus, pastă de măsline și pâine de casă. Eu am fost uimită de numărul mare de feluri de mâncare, care pur și simplu nu se mai terminau. O porție costă 18 euro și e super suficientă pentru 2 persoane. Neștiind, imaginează-ți că am comandat 6 porții pentru 8 persoane! N-am apucat să facem poze tuturor felurilor de mâncare, dar mi-a părut rău de atâta risipă. 🙂
Alte preparate tradiționale: halloumi, souvlaki.
4. Nissi Beach – Cea mai frumoasă plajă din Ciprul de Sud contribuie din belșug la reputația de „Ibiza Ciprului” atribuită stațiunii Ayia Napa. Cu apă turcoaz, nisip alb și cei mai buni Dj, Nissi Beach este o oază de distracție.
P.S. pe plaja din Nissi Beach am auzit Eroina lui Carla’s Dream. Nice feeling! 🙂
Pont: dacă ai cazarea în Larnaca și vrei să mergi la plajă în Ayia Napa, ia în calcul plecarea la o oră matinală. Ultimul autobuz spre Larnaca e în jurul orei 19.
5. Lacul Sărat – doar din noiembrie până în martie, întrucât în restul timpului lacul seacă. Aici vei vedea păsările flamingo, roz și gri, un adevărat spectacol. Mi-am pus pe listă să merg să le văd în sezonul rece. Cipru are 340 de zile însorite pe an, deci liber la haihuială.

6. Moscheea Hala Sultan Tekke – noi n-am reușit să o vizităm, însă rămâne pe lista noastră data viitoare. În schimb, dacă te tentează o vei putea găsi pe malul Lacului Sărat, pe drumul dinspre aeroport spre oraș. Moscheea Hala Sultan Tekke, numită astfel după mătușa sau dădaca profetului Mahommed despre care se spune că ar fi fost îngropată aici în anul 649, este unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult pentru musulmani.

Dacă ai descoperit alte must-see-uri în Larnaca, dă-ne un semn și completăm lista pentru cei în nevoie.
Spor la haihuială,
Cristina


7 Comments
Pingback:
Catalin
Pe harta Cipru e inconjurat de Marea Mediterana, cel putin asa zice atlasul meu georgrafic. Nu are 340 de zile insorite pe an ci doar mai mult soare decat alte tari, nu ai de unde sti ca sunt fix 340 pentru ca nu ai stat un an acolo. Vara, plaja devine plina si de turisti englezi, nu doar rusi, nu stiu langa cine ti-ai asezat tu prosopul iar temperatura trece peste 40 ca deh..tu ai fost in mai si sa presupui e usor. In Cipru se conduc masini cu volan pe dreapta pt ca au fost candva colonie engleza, nu e nici un „old habit” . Meze-ul e mancare traditionala greceasca. Piazzeta e cel mult un square,nu au ei treaba cu italienii sa ii zicem piazzeta. Piazzeta gasesti in Malta, unde by the way se conduc tot masini cu volan pe dreapta dar macar mai sunt si italieni pe acolo care isi lasa amprentate cuvintele. Dezinformezi putin in povestirile tale dar e fain sa scriem de pe net si sa ne dam bloggeri. 🙂
Cristina
Salut, Cătălin! Hai să le luăm punct cu punct, ca să nu fie cu supărare:
1.Sigur că Cipru e înconjurat de Marea Mediterană, de asta e insulă în Marea Mediterană 🙂 Asta nu înseamnă că nu se află în vecinătatea țărilor numite de mine mai sus. Mai uită-te o dată pe atlasul tău. Sau mai bine, pe unul pe care ne uităm cu toții, ca să vorbim aceeași limbă.
2. Nu mi-am propus să fiu nici profă de istorie, nici de geografie…dar de aici și până la a dezinforma e cale lungă și deloc bătătorită. Nu am spus că are fix 340 de zile însorite pe an…nici mai mult, nici mai puțin. E o informație aproximativă, evident că vremea e schimbătoare, mai ales în aceste vremuri. N-am scris nicăieri că e bătut în cuie numărul ăsta. Dacă ai tu altă info, dă-mi de veste și fac update în articol. Cât despre numărul de grade din termometre, am spus că vara sunt peste 30 de grade, iar dacă te uiți la istoric, o să vezi că mediile sunt peste 30, în intervalul 32-34, maxim 35-36 (în luna iulie, câteva zile), depinde de an și de site-ul de unde îți iei informațiile. Nu am spus că sunt doar turiști ruși, ci că sunt mulți turiști ruși. Fă diferența 🙂
3. Mașini – da, conduc precum englezii, asta am scris și eu. Și da, old habits die hard, fix la perioada în care Cipru a fost sub administrație britanică mă refeream. Mai plastic, ce-i drept…na, nu m-am gândit că din lipsă de argumente, te vei lega fix de exprimarea mea artistică.
4.Meze-ul e mâncare tradițională grecească…și cum istoria Ciprului e strâns legată de cea a Greciei…well, well, well. Parcă nu mai pare așa o aberație, nu-i așa?
5. Piazzeta – super oftică acest cuvânt, huh? Spune-i cum vrei, dragă Cătăline. Uite, o dau pe engleză ca să fii fericit. Merge să îi spunem mini-square sau și ăsta te deranjează pentru că nu am măsurat unghiurile de 90 de grade? Și da, am fost și în Malta. Știu cum se conduce în Malta, dar mulțumesc de info.
6. După cum vezi, nu am dezinformat deloc, da na…e fain să lași comentarii de hate pe net.
7. Nu am scris pe nicăieri că-s atotștiutoare, dimpotrivă. Am tot scris că fac update la articole ca să cuprindă cât mai multe info. Nu țin cu dinții de nimic, sunt super receptivă când vine vorba de feedback. Data viitoare, te rog eu, dă feedback, dar fără hate. N-are sens și ne tocim energiile degeaba. Oh, sper că nu o să te iei de verbul a toci.
Seară faină!
Cristina
Pingback:
Adnee Adnana
Must-see in Larnaca, McKenzie beach se afla in apropierea aeroportului, si la interval de cateva minute aterizeaza avioanele foarte aproape de plaja.
In Ayia Napa, de vizitat Sea Caves si Cavo Grecko. Superbe locatii! Mare turcoaz, stanci, pesteri in stanci. Iar pentru distractie, Bar Street pe timp de noapte.
In Paphos, Afrodite Rock sau in traducere Pietrele lui Romeo si Coral Bay. Distanta dintre Larnaca si Paphos e de aprox 2 ore pe autostrada.
Ah! de incercat halloumi pe gratar…e delicios!!
Am vizitat Cipru de 4 ori pana acum si as mai merge acolo ori de cate ori as avea ocazia. E o tara cu peisaje superbe.
Pingback:
Pingback: