Tips&tricks

Cum să călătorești mai mult și mai ieftin – tips&tricks

Indiferent dacă este vorba despre o excursie de câteva zile sau de câteva săptămâni, atunci când începi procesul de organizare (da, e un întreg proces!) trebuie să ai în vedere câteva aspecte: transport, cazare, traseu. Notează-le undeva, cu ele vei jongla în orice călătorie!

Am auzit mulți oameni care își doresc să călătorească mai mult, însă nu își permit sau nu știu cum să își organizeze singuri excursiile. Așadar, iată câteva tips&tricks din experiența mea de călător „do it yourself” sau altfel spus „cum să călătorești fără agenții de turism.”

Iată cum procedez eu pentru a călători mai mult și mai ieftin:

 • Caut din timp tot felul de oferte la bilete de avion și aleg destinația și perioada de călătorie în funcție de acestea. Altfel spus, sunt flexibilă și profit de orice ocazie!
 • Urmăresc site-urile companiilor aeriene care mă interesează, iar astfel primesc în fiecare zi ofertele lor! În plus, pentru destinațiile care mă interesează setez alerta de preț de pe site-urile www.skyscanner.ro sau www.momondo.ro.
 • Îmi organizez zilele de concediu de odihnă împreună cu zilele libere și weekend-urile încă de la începutul anului. De exemplu, mi-am făcut deja planul pentru 2018. Acum rămâne doar să fiu cu ochii pe biletele de avion.
 • Sunt mare consumatoare de site-uri de travel do it yourself precum: www.aventurescu.rowww.travelator.ro, ww.Vacantediy.rowww.all4travel.ro  www.tourio.rowww.vacantalowcost.ro, www.travelfree.info.
 • Îmi organizez vacanțele în extra-sezon. Aproape niciodată nu călătoresc în iulie și august în Europa (sau foarte puțin, doar dacă găsesc oferte) întrucât biletele sunt ridicol de scumpe. În plus, cum în aceste luni de vară majoritatea oamenilor pleacă în concediu, te vei confrunta cu aglomerație extremă și vreme super călduroasă. No, thanks!
 • Întotdeauna țin cont de clima din țara pe care vreau să o vizitez. Așadar, pentru lunile martie/aprilie – aleg țările cu climă mediteraneană, unde temperaturile de peste 20 grade fac o plăcere din orice plimbare. Aprilie/mai sunt luni perfecte pentru țări cu climă temperat-continentală, mai/iunie – le rezerv pentru plajă, iulie/august – 100% dedicate țărilor cu vreme capricioasă (Europa de Nord în special), septembrie/octombrie – sunt excelente pentru plimbări în țări cu climă mediteraneană, noiembrie/decembrie/ianuarie/februarie – destinații exotice. De exemplu, dacă pot să vizitez sudul Italiei în septembrie când prețurile sunt accesibile și vremea excelentă, de ce să îl vizitez în august când totul este extrem de scump și aglomerat?
 • Folosesc www.booking.com pentru cazări întrucât e ușor e folosit, oferă multe variante de cazare și după ce devii client fidel primești discount. În plus, găsești multe oferte de cazare care nu necesită avans și au o perioadă de timp în care te poți răzgândi. Astfel, mă asigur că îmi rezerv cazare din timp, însă dacă apare o ofertă mai bună, pot oricând să renunț la cea inițială.
 • Aproape întotdeauna închiriez apartamente întrucât mica bucătărie e neprețuită. Cumpărături la supermarket, micul dejun în apartament, uneori și cina, alături de un vin alb de calitate. Astfel, vei economisi bani pe care îi vei putea folosi pentru experiențe de neuitat. 🙂 Vei găsi multe oferte de apartamente și vile pe site-ul www.homeaway.com. Nu mai e nevoie să menționez și www.airbnb.com, nu?
 • Folosesc mijloacele de transport în comun atunci când infrastructura țării permite acest lucru. Nu închiriez mașină, nu iau taxiul de la aeroport și retur, nu folosesc taxi-ul în oraș. Cum poți să faci și tu același lucru? Simplu! Ai nevoie de puțină documentare și un strop de organizare: cauți variante de tren/autobuz/metrou înainte să pleci de acasă, îți stabilești un traseu cu ajutorul Google Maps și faci print-uri care să te ajute să te orientezi (numele stațiilor, numărul lor, străzile pe care trebuie să mergi pe jos ca să ajungi la un anumit mijloc de transport în comun etc), întrebi la ghișeele din aeroport care e cea mai ieftină variantă de a ajunge în oraș și te asiguri că nu ești pe fugă. În plus, astfel vei salva banii de internet în roaming. 🙂
 • Înainte de plecare, citesc tot ce se poate despre destinația respectivă: obiective turistice, povești, tips&tricks. Notez tot ce găsesc, apoi deschid Google Maps și încep să grupez obiectivele turistice în funcție de distanțele dintre ele astfel încât să îmi fac un plan de vacanță coerent și detaliat pe zile. Plan pe care încerc sp îl respect astfel încât să nu ratez nimic din ce mi-am propus. Din nou, acest truct te va ajuta să salvezi timp și bani.
 • Bineînțeles că uneori se întâmplă ca planul de acasă să nu se potrivească cu cel din târg așa că modific din mers, încerc să găsesc cea mai bună soluție de moment. Sfatul meu? Fiți flexibili. Nu vă încăpățînați să vedeți un obiectiv turistic dacă asta înseamnă să consumați mai multe resurse (timp și bani). Stick to the plan as much as possible.
 • În fiecare seară revăd traseul și îl refac dacă este cazul: Google Maps este cel mai bun aliat întrucât îți arată atât distanțele, cât și mijloacele de transport în comun.
 • Cumpăr bilete online la diferite atracții turistice – atunci când este posibil. Din nou, vei salva și timp și bani.
 • Plec la aeroport cu minim 2 ore înainte de zbor astfel încât să nu fiu nevoită să iau taxi – depinde de țară și de cât de mare e aeroportul, însă întotdeauna cronometrez drumul de la aeroport până la cazare, fiindu-mi foarte ușor să mă orientez la întoarcere. De ce să dau 30-40-50 euro pe taxi, când pot să dau 1/2 euro pe un bilet de autobuz?

Dacă ți-au fost de folos, dă mai departe. 🙂

Spor la haihuială,

Cristina

Numele meu este Cristina şi sunt dependentă de călătorii. Sunt veselă, vorbesc mult-mult şi îmi plac oamenii buni. Ăia cu adevărat buni.

10 Comments

Ce părere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: