
City break în Berlin: top atracții turistice (partea I)
Am fost foarte bucuroasă când am aflat că Blue Air va introduce cursa Iași-Berlin întrucât îmi doream de mult timp să vizitez capitala Germaniei. În mintea mea, Germania era Făt-Frumosul care creștea într-un an cât alții în zece, motiv pentru care am fost uimită când am început să citesc despre obiectivele turistice de neratat în Berlin: „deși nu este cea mai frumoasă capitală din Europa, Berlin…”, „merită să organizați un city break în Berlin, deși…”, „nu are farmecul Parisului, nici măiestria Romei, însă Berlin…”. Wait, stop. Berlinul meu arăta altfel. Deși cu o istorie recentă dureroasă, Berlinul meu era o pasăre Phoenix, un model de perseverență și muncă pentru toate statele lumii. Așadar, mi-am făcut planul de vacanță și am așteptat cuminte să fiu uimită la destinație.
Înainte de topul obiectivelor turistice de neratat în Berlin, am pregătit câteva informații utile despre transport, cazare, vreme și mâncare odată ajuns în Berlin.
1. Cum ajungi de la aeroportul Tegel în oraș?
Berlin are două aeroporturi: Tegel (este mare, însă nu este un aeroport modern) și Schoenefeld (pentru zboruri low cost). Însă germanii nu se lasă mai prejos de orice altă capitală europeană și construiesc de zor aeroportul Brandenburg Berlin de pe care vor opera toate companiile aeriene. Tegel se află la aproape 10 km de centrul orașului Berlin, așa că te încurajez să optezi pentru transportul în comun, care by the way, e foarte bine dezvoltat. În iunie 2017, un bilet costa 2,80 euro.
*Pont: Pune Google Maps-ul la treabă și vei obține un traseu complet și updatat în timp real. Google Maps-ul îți va arăta ce mijloc de transport trebuie să iei până la destinație, în cât timp vei ajunge, câte stații vei avea de parcurs. E pur și simplu…aur!
2. Unde m-am cazat în Berlin?
Am ales să mă cazez aproape de centrul orașului, întrucât centrul Berlinului e compact, majoritatea obiectivelor turistice importante aflându-se la mică distanța unul de celălalt. Astfel, am găsit pe booking.com hotelul Park Plaza Wallstreet Berlin, în cartierul Mitte. Pat confortabil, cameră spațioasă, curățenie, personal foarte de treabă, la câteva minute de mers pe jos de Insula Muzeelor, Dom, cartierul St. Nicholas sau Alexanderplatz și la distanță de câteva stații de metrou de Potsdamer Platz, Brandenburg Tor sau Reichstag, 90 euro/noapte. Întrucât noi mergem foarte mult cu metroul în orașele mari pe care le vizităm, mi-a plăcut foarte mult faptul că stațiile de metrou Märkisches Museum și Spittelmarkt erau la doar câțiva pași distanță. Detalii despre cazare aici.
3. Transportul în comun în Berlin.
Berlinul are o rețea de transport în comun extraordinar de bine pusă la punct, ceea ce înseamnă că e un oraș ușor de vizitat, orice zonă fiind foarte accesibilă. Vei găsi metrou, trenuri, autobuze, ferry și tramvaie. Noi am apreciat în special metroul și trenurile (U-Bahn – rețeaua de metrou și S-Bahn – rețeaua de trenuri urbane). Există 3 zone tarifare, iar prețul biletelor variază în funcție de acestea: AB, BC, ABC. Zona AB include zona urbană, în timp ce zona ABC include și împrejurimile Berlinului ( inclusiv Potsdam, în caz că te va tenta o mini-excursie).
Un bilet pentru zona AB costă 2,80 euro, în timp ce unul pentru zona ABC costă 3,40 euro. Ambele sunt valabile 2 ore pentru orice mijloc de transport în comun. Noi am cumpărat bilete de o zi pentru zona AB întrucât ne place să ne aventurăm dincolo de centrul turistic pentru a explora adevărata față orașului (preț:7 euro).
4. Vremea în Berlin sau altfel spus când să vizitezi Berlinul?
Berlinul are un climat temperat-oceanic, cu influențe continentale. Așadar, cel mai bine e să mergi în sezonul cald, chiar dacă temperaturile sunt blânde în general, doar iarna coboară puțin sub 0 grade. Totuși, zilele călduroase sunt cele mai potrivite pentru un city break în Berlin (mai, iunie, august, septembrie). În plus, astfel vei evita ploile și zilele cu furtuni și ceață, destul de frecvente în Berlin. Evident, temperaturile variază de la un an la altul, mai ales odată cu încălzirea globală. Noi am prins și ploaie, dar și 27 de grade la început de iunie, deși în mod normal abia în iulie maxima e de 25 de grade.
5. Ce mănânci în Berlin?
Nu mânânci, bei. Multă bere ca să te încadrezi în peisaj.

Ca niciunde, am văzut oameni cu o bere în mână în metrou, pe stradă, în parcuri, la terase. Peste tot. Și cu ce merge berea dacă nu cu burgeri, șnițele sau faimosul currywurst berlinez? Plus cartofi. Mulți cartofi. Toată nebunia asta cu cartofii mi-a amintit de Amsterdam și de cozile imense la cartofi prăjiți cu maioneză. În rest, mi-au atras atenția numeroasele restaurante italienești și m-am gândit că niciunde nu scap de obsesia mea pentru Italia. M-am abținut totuși de la pizza căci oriunde merg îmi place să încerc mâncarea locală.
Dacă tot ai ajuns în Berlin, încearcă și un covrig berlinez. Mie nu mi-a plăcut sarea grunjoasă presărată deasupra întrucât nu mănânc sărat, dar merită încercați.
Mi-a plăcut mult Berliner Pilsner. Plăcută și foarte puțin amară. În general, nu beau decât bere nefiltrată tocmai datorită gustului plăcut, lipsit de amăreală.

Dincolo de tips&tricks practice pentru un city break reușit în Berlin, iată mai jos un top al obiectivelor turistice de neratat în capitala Germaniei. Voi începe cu cea mai vizitată clădire din Berlin și voi continua cu obiectivele turistice din apropiere. Astfel, la finalul articolului vei avea un traseu numai bun de explorat când vei ajunge în Berlin! Enjoy! 🙂
1. Reichstag – Parlamentul Germaniei
Clădirea care găzduiește astăzi Parlamentul Germaniei a fost proiectată de arhitectul Paul Wallot în 1884. În 1894 construcția avea să fie finalizată, însă fără să fie pe placul Kaizerului Wilhelm II care o considera „de prost gust”. Din acest motiv, inscripția “Dem Deutschen Volke” – „To the German people” a fost adăugată abia în 1916. Doi ani mai târziu, în noiembrie 1918, Germania a fost proclamată republică chiar de la balconul clădirii.
În 1933, din cauze misterioase, clădirea a luat foc, iar naziștii au profitat de acest lucru pentru a-și persecuta oponenții politici. Distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost refăcută în 1961 și în 1971, într-o formă simplificată, fără dom. Abia după căderea zidului Berlinului (care se afla în imediata vecinătate), între 1994 și 1999, clădirea a fost reconstruită de arhitectul britanic Norman Foster, păstrându-i dimensiunile istorice. După căderea zidului Berlinului și reunificarea Germaniei în 1989, capitala țării s-a mutat de la Bonn la Berlin, iar de atunci clădirea găzduiește Parlamentul Germaniei. Astăzi, este cea mai vizitată clădire din Germania. Accesul este gratuit, însă pentru a o putea vizita trebuie să te înregistrezi online sau la mini-biroul de lângă Reichstag. Detalii aici.
P.S. Seara, mergi în vecinătatea Reichstagului, în fața clădirii Paul-Löbe-Haus pentru a vedea o proiecție foarte emoționantă despre istoria zbuciumată a acestei clădiri.
Oh, da. Am făcut multe poze aici. Ce să fac dacă Berlinul e atât de frumos?
2. Brandenburg Tor
Construită între 1788 și 1791, simbol al divizării în timpul războiului rece, Poarta Brandenburg este astăzi simbolul păcii și Germaniei unite. Îți spuneam mai sus că am avut ocazia să vedem o proiecție emoționantă despre clădirea Reichstag și istoria Berlinului, iar unul dintre cele mai intense momente a fost cel în care se povestea despre celebrul îndemn al lui Ronald Reagan care a răsunat din fața Porții Brandenburg către lumea întreagă, în 1987: „Mr. Gorbaciov, tear down this wall!” (notă Zidul Berlinului, aflat chiar în spatele porții Brandenburg)

Brandenburg Tor se află la doi pași de Reichstag, iar în spatele ei vei găsi parcul Tiergarten, cel mai mare parc din Berlin.
3. Tiergarten
O oază de verdeață, plină de bicicliști și pasionați de natură. Întins pe 200 de hectare, Tiergarten este cel mai mare parc din Berlin, de altfel un oraș plin de parcuri și verdeață. Primele date despre Tiergarten se găsesc în jurul secolului XVI, însă abia în 1844 este transformat în grădină publică. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Tiergarten-ul s-a transformat într-o grădină de legume. Restaurarea lui a început în 1949, iar rezultatele pot fi azi admirate la pas sau pe bancheta unei biciclete-taxi.

4. Coloana Victoriei
Aflată chiar în mijlocul parcului Tiergarten, la intersecția a cinci mari bulevarde, Coloana Victoriei este simbolul victoriei și a fost relocată în acest loc de naziști în 1939, din fața clădirii Reichstag. Statuia de 8,3m din vârf o înfățișează pe Victoria, Zeița Victoriei, dar este și simbolul Borussiei, personificarea feminină pentru Prusia (numele Prusiei în latină).
Noi am făcut o plimbare relaxantă de la Brandenburg Tor până la Coloana Victoriei (cam 30-40 minute), însă pentru cei care nu-s pasionați de mersul pe jos există și alte variante: închirierea unei biciclete sau bicicleta-taxi. Odată ajunși acolo, am aflat că pentru doar 3 euro se și poate urca: atât la primul balcon, cât și în vârf. Singurul obstacol între tine și priveliștea oferită de Coloana Victoriei va fi o scară în spirală, cu 270 de trepte.

5. Memorial to the Murdered Jews of Europe
Și cum te vei întoarce pe partea dreaptă a parcului Tiergarten, dinspre Coloana Victoriei spre Brandenburg Tor, vei ieși pe Ebertstraße, bulevardul care dă spre Potsdamer Platz. Înainte de Potsdamer Platz, oprește-te la monumentul dedicat evreilor persecutați de naziști în timpul Holocaustului și ține un moment de reculegere. Finalizat în 2005, monumentul format din 2711 dreptunghiuri din beton comemorează cele 6 milioane de victime ale Holocaustului. Monumentul poate fi vizitat oricând, gratuit. Pentru mai multe informații, fă o vizită Centrului de informare aflat la subsol, în partea de sud-est a monumentului.
Gata! Acum continuă-ți drumul spre Potsdamer Platz.
6. Potsdamer Platz
Mi-a plăcut mult de tot Potsdamer Platz, cu zgârie-norii și aerul sofisticat și modern. Poate și datorită istorie sale, strâns legată de zidul Berlinului care a lăsat zona în paragină până în 1990. Nu e propriu-zis o piață, ci zona modernă a Berlinului, simbolul Berlinului renăscut după căderea zidului. Vei găsi o combinație modernă între stilul arhitectural european și cel american și trei construcții simbol: Daimler City (1998), Sony Centre (2000) și Beisheim Centre (2004). Noi am ales Sony Center pentru masa de seară întrucât e luminat foarte fain și atmosfera e intimă și relaxată.
Și pentru că mi-a plăcut mult de tot Berlinul, și pentru că e unul dintre cele mai faine orașe europene, și pentru că e plin de istorie, și pentru că e liber și nonconformist, și pentru că are un super vibe, și pentru că am vizitat multe locuri în câteva zile, mi-a fost imposibil să îngrămădesc toate frumusețile lui într-un singur post. Așa că, dacă te-a prins deja vraja, citește cu entuziasm partea a doua.
Spor la haihuială,
Cristina


3 Comments
Pingback:
Pingback:
Pingback: