Europa,  Polonia,  Tips&tricks

Guest post: City-break în Cracovia

Întrucât știu cât de dificil e să organizezi o excursie fără ajutorul unei agenții de turism, am pornit mini-proiecțelul #ideidehaihuială cu scopul de a face schimb de idei, păreri și tips&tricks ca de la călător la călător. Așadar, #ideidehaihuială e locul în care îmi doresc să îi adun pe toți cei care își organizează singuri excursiile și sunt dornici să împărtășească experiențele lor și cu ceilalți iubitori de plecat haihui. Sharing is caring, dragilor! 

Dacă îți dorești să intri în joc, scrie-mi aici: cristina.n.albu@gmail.com. 

Primul guest post e scris de Valeriu – un pasionat de haihuială din Berlin – și are în prim plan frumoasa Cracovie. Enjoy it! 🙂

Cristina

Deși Polonia nu pare a fi destinația de top a turiștilor, țara are un potențial turistic care, din păcate, nu este încă suficient valorificat. Orașe precum Cracovia, Debrecen, Kosice, Poznan, Lodz, Gdansk, Catovice, Wroklaw și însăși Varșovia sunt destinații perfecte pentru un city break de câteva zile relaxante, dar încărcate de cultură.

În articolul de astăzi o să vă povestesc despre splendidul oraș Cracovia, situat în sudul Poloniei, în apropiere de Slovacia și Cehia. Deși nu există zboruri directe din România, pe aeroportul din Cracovia operează toate companiile aeriene clasice precum LOT, Lufthansa, Austrian, Iberia, KLM, dar și tipicele companii low-cost Ryanair și Easyjet, astfel încât dacă te pricepi la combinat zboruri prin Europa, cu siguranță vei găsi o conexiune convenabilă și spre Cracovia. De exemplu, Ryanair zboară din Berlin, Frankfurt, Bruxelles, Paris, Atena, Milano, Roma, Lisabona, Barcelona și multe alte centre turistice importante din Europa.

Odată ajuns pe aeroportul din Cracovia, transferul spre oraș poate fi efectuat cu autobuzul sau trenul. Biletul de autobuz costa 4 zloți (~1 Euro). Trenul costa 9 zloți (~2,20 Euro). Durata călătoriei până în centrul vechi este de aproximativ 20 min.

Cracovia atrage atenția călătorilor prin arhitectura impunătoare din centrul vechi, bucătăria și ospitalitatea localnicilor. Piața centrului vechi datează din secolul XIII și este una dintre cele mai mari piețe medievale din Europa. Aici sunt amplasate biserici, obiecte arhitecturale vechi, târgul de weekend amplasat în hala din centrul pieței, dar și numeroase baruri, cafenele, cluburi de noapte și hoteluri.

Obiectivul turistic cel mai important al orașului este castelul regal Wawel, care este situat la intrare in orașul vechi. Urcă pentru a-i admira grădina, curtea, biserica, dar și pentru arunca o privire de sus asupra orașului.

Dacă îți dorești să cumperi suveniruri pentru cei dragi, nu ezita să te oprești la târg unde poți găsi o gamă variată de obiecte de artizanat, picturi și suveniruri făcute manual.

Pentru amatorii de o experiență selectă, recomand o plimbare cu trăsura prin centrul vechi. Caretele își așteaptă plimbăreții chiar în fața târgului.

Nu departe de piață, in fiecare weekend are loc un târg de bucate tradiționale și mâncare de tip street-food, unde poți gusta felurite bunătățuri. Dacă nu ajungi în weekend pe acolo, îți recomand un restaurant de pe strada Grodzka 7, care se află chiar la intrare în piață și are o gamă variată de bucate poloneze la prețuri foarte bune. Poți savura un prânz copios, alături de o bere de grâu poloneză – totul pentru 6-8 Euro.

Dacă ai noroc de o zi însorită, te invit să faci o plimbare de-a lungul fluviului Vistula, iar dacă ești pasionat de bicicletă, află că pista de bicicliști se întinde de-a lungul râului și îți va oferi o plimbare cu adevărat relaxantă.

Pentru cei care dispun de timp, pot face excursii tematice gratuite prin Cracovia. Acestea sunt oferite de grupuri de inițiativă locale și operează după principiul bacșișului la finalul excursiei. Fiecare călător face o donație în funcție de buzunarul său.

Nu uita să urci dealul Krakus Mound, mai ales la apus de soare, pentru a admira o splendidă vedere panoramică deasupra orașului.

O atracție deosebită pentru turiștii petrecăreți sunt Pub Crawls – un tur al barurilor și cluburilor de noapte. Este o modalitate perfectă pentru a întâlni turiști care se află în oraș doar pentru câteva zile și vor să cunoască viața de noapte locală, care este foarte variată. De regulă, taxa de 8-10 Euro include băuturi gratis în primele două ore, precum și intrare liberă în cluburi. Merită, mai ales dacă vrei să cunoști lume nouă și să te distrezi toată noaptea. Înregistrarea o poți face în hosteluri sau la reprezentanții de pe străzile din centrul vechi. Cea mai sigură modalitate e să faci rezervarea direct la hostelul/hotelul în care ești cazat.

Cei dornici de istorie au ocazia să facă un tur ghidat la fostul lagăr de concentrare din Auschwitz care se află la o distanță de o oră de Cracovia. Biletele trebuie procurate în avans pentru a te asigura că prinzi un loc liber. Acestea pot fi epuizate în ziua călătoriei.

Informații utile:

• În majoritatea localurilor din Cracovia este acceptată plata cu cardul, astfel încât dacă nu îți dorești să schimbi valută, poți achita nota cu orice tip de card. Tot ce trebuie să faci e să te asiguri că localul respectiv acceptă plățile cu cardul. Unele cafenele mici s-ar putea să accepte doar plățile în numerar.
• Nu trebuie să îți faci griji de eventualele bariere lingvistice pentru că majoritatea polonezilor, în special tinerii, vorbesc engleza, iar unii chiar și germana (majoritatea turiștilor fiind englezi și germani).
• Nu ezita să mănânci piroghi – colțunași cu brânză, cartofi, carne și cu multe alte umpluturi. Încearcă și berea poloneză, nu o să regreți!
• Cazarea la hosteluri este foarte ieftină – de la 4 la 10 euro pe noapte, iar unele unități de cazare includ și dejunul în acest preț. Zic eu, merită!

Iată și câteva fotografii care să vă trezească pofta de haihuială în Cracovia:

23760152_10155392810208026_115381501_o23825618_10155392809103026_307550064_o23770365_10155392809133026_201579993_o23760368_10155392810128026_916853766_o23798150_10155392809123026_373937058_o

Sper că sfaturile vă vor fi utile pentru o călătorie cât mai plăcută în Cracovia.

Spor la haihuială,

Valeriu

Numele meu este Cristina şi sunt dependentă de călătorii. Sunt veselă, vorbesc mult-mult şi îmi plac oamenii buni. Ăia cu adevărat buni.

Ce părere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: