Maroc,  Marrakech

Experiențe marocane: relaxare la hammam în Marrakech

În scurta haihuială marocană, am experimentat baia marocană, la unul dintre cele mai bune hammam-uri din Marrakech: Hammam de la Rose. Hammam-ul, acest ritual ancestral de purificare a corpului curăță în profunzime pielea și redă starea de bine cu ajutorul aburilor calzi. Spre deosebire de saună, hammam-ul înseamnă umiditate ridicată (90-100%) și temperatură suportabilă (în jur de 50 de grade Celsius). Nu este despre cine rezistă mai mult, ci despre relaxarea corpului într-o atmosferă de zile mari.

Hammam-ul își are originea în Imperiul Roman, ritual adoptat ulterior și de lumea arabă, mai ales în contextul spălării rituale dinaintea rugăciunii. Lipsa instalațiilor de apă și condițiilor igienice din Maroc a încurajat dezvoltarea băilor publice, transformate astăzi în spa-uri moderne.

Ne-am hotărât să mergem la hammam într-o dimineață ploioasă, a doua zi din haihuiala noastră și (ce să vezi!) singura zi cu ploaie din ultimele 7 luni în Marrakech. Luam micul dejun în curtea interioară a riadului Dar Charkia (despre care am scris aici), priveam pavelele ude și bucățica de cer furios dintre zidurile riadului și ne gândeam cum să salvăm ziua, mai ales că nu aveam multe zile de haihuială la dispoziție. Gazda noastră ne-a recomandat Hammam de la Rose, iar noi am decis să luăm un pachet complet pentru o relaxare totală: Tour of Morocco, la prețul de 800 dirhami/persoană (aproape 80 euro/pers).

20171130_201531-01.jpg

Cele două ore de relaxare au început cu ceai de mentă și apă plată pentru hidratare, alături de alți clienți, tolăniți pe canapelele din sala de relaxare. Am fost conduși apoi în camera cu aburi, unde doamna de acolo ne-a spălat corpurile (inclusiv părul) cu apă caldă și săpun negru din eucalipt, iar apoi ne-a lăsat să ne relaxăm pe pietrele calde timp de 10-15 minute. Termometrul indica 55 grade celsius, dar aerul din cameră era umed și plăcut și, în mod surprinzător, ne elibera și gândurile și oboseala.

Evident că după 15 minute de stat la 55 grade celsius, întinși pe pietre calde, tot ce ne mai puteam dori era să bem ceva rece și să ne cuibărim într-un pat și să dormim între cearșafuri curate până dimineață târziu. N-a fost cazul pentru că a urmat o rundă de scrub într-o cameră întunecoasă și caldă, dar nu atât de caldă ca cea de dinainte (frecuș bine de tot, de am zis că rămân fără piele) și o mască hrănitoare aplicată energic pe tot corpul.

A urmat runda a doua de relaxare pe pietrele calde, timp în care masca a avut timp să hrănească pielea cu porții mari de minerale. Am fost din nou îmbăiați de o doamnă cu mâini energice, iar pielea ne-a fost răsfățată cu uleiuri parfumate și hrănitoare.

Ultimul răsfăț a fost un masaj relaxant – altfel spus, o oră de stat cu ochii închiși și tot corpul moale în timp ce niște mâini extrem de fine și insistente au avut grijă de fiecare bucățică de piele. Din când în când, auzeam așa de departe, câte un everything is ok, madame? și aveam grijă să dau afirmativ din cap și să scot un yes leneș și sugrumat de senzația de relaxare.

La final, înainte de plecare, ne-am relaxat câteva minute și am servit încă un ceai de mentă cu biscuți. Am ieșit în aerul răcoros al serii cu părul ud și fără griji și ne-am încăpățânat să încercăm încă o dată shwarma marocană, deloc la fel de delicioasă precum cea turcească, la unul dintre buticurile de lângă riad.

Și uite cum cu burta plină și mintea goală, am încheiat o zi de care nu avem parte prea des în viața de zi cu zi 🙂

Ce nu mi-a plăcut la Hammam de la Rose?

Mi-aș fi dorit ca în timpul băilor să ne povestească cineva istoria hammam-ului De la Rose și să ne explice rolul acestui ritual, etapele și semnificația lor, să vorbească cu noi, să ne întrebe cum ne simțim. Mi s-a părut că totul s-a făcut în grabă, că au transformat acest ritual străvechi într-un simplu act comercial, un serviciu la fel ca oricare altul, din care cineva câștigă un salariu, iar altcineva obține profit.

În rest, angajații au fost foarte atenți, iar masajul a fost extraordinar. Mi-a plăcut atmosfera caldă și intimă, ritualul curățirii și relaxării corpului înainte de masaj, temperatura confortabilă, pietrele calde, ceaiul de mentă.

Cum n-am putut face fotografii din cauza întunericului din camere, las mai jos o poză furată de pe website-ul http://www.moroccopedia.com/best-spas-and-hammams-in-morocco/ unde puteți afla mai multe despre cele mai bune spa-uri și hammam-uri din Marrakech. Printre ele, veți găsi și Hammam de la Rose, iar pe site-ul lor, http://www.hammamdelarose.com, veți putea arunca un ochi peste toate tipurile de masaj și pachete combinate. Nu veți regreta 🙂

hammam_delarose.jpg
Toate drepturile aparțin http://www.marrocopedia.com

Până data viitoare, haihuieli faine și pline de însemnătate să aveți!

Cristina

Numele meu este Cristina şi sunt dependentă de călătorii. Sunt veselă, vorbesc mult-mult şi îmi plac oamenii buni. Ăia cu adevărat buni.

One Comment

Ce părere ai?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d