Ghiduri de călătorie,  Insulele Canare

Sfaturi utile pentru o vacanță reușită în Tenerife

Am făcut retrospectiva anului 2017 și mi-am dat seama că am avut ocazia să cutreier multe locuri faine, noi și vechi, dar și că am intrat în 2018 cu o grămadă de articole restante: Malta, Insula Gozo, Brașov, Sighișoara, Sibiu, Zanzibar, Muscat, Lacul Garda, Maroc, Tenerife și La Gomera. Așa că mi-am propus să profit de zilele libere și să scriu. Să scriu mult. Ce-o ieși, om vedea 🙂

Încep maratonul cu un articol cu sfaturi utile pentru organizarea unei vacanței în Insulele Canare, pe insula primăverii eterne, frumoasa, minunata, călduroasa insulă Tenerife.

Cum recent m-am confruntat cu primul comentariu de hate pe blog, fac din capul locului precizarea că nu-s nici profă de istorie, nici profă de geografie, ci împărtășesc informații din călătoriile și experiențele mele, toate trecute prin sita ființei mele. N-am pretenția că dețin adevărul absolut și dacă se întâmplă să greșesc, e suficient să mă trageți de mâneca, civilizat și constructiv, și remediez. Dacă pot. Atât cât pot. Unde pot. În rest, scriu din plăcere, share-uiesc cu drag (și mai ales gratis) informații, fotografii, povești și amintiri din haihuielile mele.

Revenind la oile noastre, iată mai jos câteva informații utile despre Tenerife:

  1. Transport în Tenerife – Neapărat închiriază o mașină!

Cum ajungi în Tenerife? Văd des întrebarea asta, aproape în fiecare articol despre călătorii și de fiecare dată mă gândesc că nici gând n-aș pleca haihui, oriunde, cu altceva decât cu avionul! 🙂

Așadar, am cumpărat biletele de avion de la Wizz Air pe la începutul anului pentru că am prins o super ofertă de vreo 800 lei/ 2 persoane/ dus-întors, la început de decembrie și am așteptat cuminte să treacă anul ca să mă bucur de soare spaniol. 🙂 Față de anii trecuți, acum e extrem de simplu să ajungi în Tenerife cu zborul direct București – Tenerife. Wizz Air operează pe/de pe aeroportul Tenerife Sur Reina Sofia, de două ori pe săptămână, lunea și vinerea, iar zborul are o durată de 6 ore și jumătate. Din căutările mele, Wizz-ul este singura companie aeriană care are zboruri directe spre Tenerife, dar dacă aveți alte informații, dați-mi de știre și fac update.

Înainte de plecare, am rezervat o mașină pentru cele 7 zile pe care urma să le petrecem în Tenerife, știind din experiențele trecute că nu-i pont să mergi cu autobuzul pe insulă. După zeci de review-uri citite pe TripAdvisor despre compania de închirieri mașini CICAR, am făcut rapid rezervarea pe website-ul lor: www.cicar.com. Odată ajunși în aeroportul din Tenerife, la biroul CICAR, am plătit cash (cash, da?) 142 euro pentru 7 zile  + un depozit de 21 euro pentru carburant, în cazul în care nu am fi returnat mașina cu același nivel de carburant. Am fost pur și simplu înmărmurită de cât de ușor a decurs totul. Mai multe detalii despre experiența cu CICAR am scris aici: Tot ce trebuie să știi despre închirierea unei mașini în Tenerife, insulele Canare.

Nu știu să vă spun despre transportul public pentru că nu l-am folosit, dar mai multe informații pe acest subiect găsiți aici: rute transport public Tenerife.

Ce pot să vă spun cu siguranță este faptul că recomand închirierea unei mașini pentru a putea vizita toată insula în ritmul propriu.

Costuri: 142 euro – închiriere mașină 7 zile + în jur de 100 euro – cost carburant, cam 1000 km parcurși/0.94 euro/litru (mai multe prețuri aici).

     2. Cazare în Tenerife – Apartament cu vedere la ocean. Să auzi valurile din sufragerie e priceless!

Trebuie să știți din capul locului faptul că insula are două inimi: Costa Adeje – Los Cristianos – Las Americas din sudul insulei și Santa Cruz de Tenerife (capitala)/deși aș zice mai mult Puerto de la Cruz din nordul insulei. Înainte să plec am citit diverse recomandări, printre care și cea de a avea două cazări, una în sud și cealaltă în nord. Ei bine, eu spun să nu vă chinuiți inutil pentru că atât timp cât aveți mașină, nu prea va conta unde veți fi cazați. Infrastructura insulei e atât de bine pusă la punct încât din orice colț ați merge nu veți face mai mult de o oră/o oră și jumătate pe drum (dintr-un capăt în celălalt al insulei, plus-minus pe drumurile din munți).

Noi am găsit un apartament tare frumos în Callao Salvaje (sudul insulei, cam 15 minute de mers cu mașina până în Los Cristianos), mobilat modern și complet utilat, curat, într-o zonă extrem de liniștită, cu vedere la ocean, piscină și parcare privată. Ne-a enervat puțin tipul cu care trebuia să ne întâlnim pentru a lua cheile, dar nu suficient cât să nu-l recomand. Mai multe informații și poze găsiți aici: Recomandare cazare în Tenerife.

Cost: 530 euro/7 zile (taxe incluse) – în jur de 75 euro/noapte. 

     3. Vremea – Când să vizitezi Tenerife? Tot anul!

Da, tot anul. Tenerife e insula primăverii eterne, mereu însorită în sud, însă cu nori, frig și ploi în nord. Noi am fost în perioada 15 – 22 decembrie și am prins numai zile însorite în sud, cu 21-22 de grade (real feel: 24-25 grade – n-am știut și mi-am luat puține haine subțiri, nu faceți ca mine) și vreme înorată cu puțină ploaie în nord (nu cât să ne afecteze vacanța în vreun fel – una-două ploi scurte, vreme schimbătoare și chiar soare puternic).

Se spune însă că idealul e fie în perioada aprilie-mai, fie octombrie-noiembrie, atât datorită vremii, cât și faptului că e extrasezon, iar prețurile la cazări și/sau restaurante/atracții turistice sunt mai scăzute. Deja, din decembrie, începe sezonul pentru că vin, în general, foarte mulți englezi în vârstă, atrași de vremea călduroasă. În schimb, noi ne-am simțit excelent la mijloc de decembrie. Mai rău a fost cu ceața și frigul care ne-au așteptat pe aeroporturile din România…Nici nu mai am curaj să spun despre cele 16 grade pe care le-am găsit în apartament când ne-am întors. :))

    4. Mâncare și băuturi – Tot ce e specific Insulelor Canare și/sau Spaniei! 

Paella, papas fritas, cazuleas, pește și fructe de mare, fructe și legume proaspecte (în special bananele și roșiile cherry cultivate pe insulă), sangria, vinuri, bere locală (și nelipsitul San Miguel) și sucuri naturale. Despre ce am băut și ce am mâncat pregătesc un articol separat 🙂

    5. Ce să vizitezi în Tenerife? Cele mai importante obiective turistice în Tenerife: 

*Vulcanul Teide – nu rata să urci pe Teide, cel mai mare vârf al Spaniei și al treilea vulcan din lume ca mărime și masă după Mauna Loa și Mauna Kea din Hawaii. Cu o istorie de 170 000 ani, Teide impresionează prin frumusețe roșiatică, vegetație unică și panoramă de vis. Despre cocoțeala pe Teide, cu ponturi, fotografii și informații am scris aici: De ce să nu ratezi vulcanul Teide din Tenerife (3718 m)?

*Orașele Santa Cruz de Tenerife, Puerto de la Cruz, Candelaria, San Cristobal de la Laguna, La Orotava.  Promit să pregătesc un articol dedicat orașelor vizitate în săptămâna noastră de haihuială prin Tenerife. Stay tuned!

*Loro Paque și Siam Park – Pont: cumpărați ambele bilete (twin tickets) și veți economisi 10 euro/persoană. Pe larg, voi povesti într-un articol dedicat celor două parcuri: Loro Parque și Siam Park. Sneak peak mai jos:

GOPR8018_1514001446391_high-01.jpg

*Plaje în Tenerife – Las Teresitas (nord, aproape de Santa Cruz de Tenerife), Las Vistas și Las Americas, Los Cristianos, Playa de los Gigantes, Playa de los Guios, Lago Martinaez, Playa San Telmo (Puerto de la Cruz), Playa los Patos (La Orotava).

20171222_134339-01.jpg

*Acantilados de los Gigantes – niște roci imense în ocean, cu priveliște demențială. Nu-i suficient? Well, mergeți și vă convingeți! Noi am îmbinat într-o zi Los Gigantes cu satul Masca și ne-a fost suficient timpul. Mai multe aici: http://www.losgigantes.com.

Dacă vă interesează ce activități puteți face în zonă, iată ce am găsit pe TripAdvisor: Ce să faci în Los Gigantes?

20171217_134200-01.jpg20171217_130257-01.jpg

*Satul Masca – Înainte să plec, am tot citit pe net despre acest mini-Machu-Picchu al Europei și am văzut multe păreri de tipul acolo merg toți turiștii, e super turistic, nu mai mergeți acolo, mergeți dincolo. Cumva, a apărut trendul ăsta de a merge contra curentului, de a nu mai vizita locuri super cunoscute și super turistice. Și nu spun că e neapărat rău, cu siguranță e fain să explorezi și să pleci haihui spre poteci nebătătorite, dar de ce să ratezi ocazia de a vedea locuri superbe, care au încântat milioane de ochi călători? Adică ce e rău în a vedea locuri super cunoscute, de o frumusețe indiscutabilă și în același timp de a explora locuri necunoscute (a se citi puțin turistice)? I mean, de unde aroganța asta a călătorilor, fie ei și experimentați, de a împărți călătorii în cei care vizitează locuri turistice și cei care se aventurează spre locuri mai puțin turistice? De parcă, unii ar fi cool și alții mai puțin spre deloc.

Ei bine, eu recomand din suflet o zi care să cuprindă Los Gigantes și satul Masca. Spun fără ezitare că veți avea parte de peisaj incredibil, curbe dese, șosele impecabile și o senzație de zile mari. Bineînțeles, toate astea combinate cu multe wow-uri, omg-uri, ce frumos e aici, hai să oprim pentru poze.

20171217_160601-01.jpgG0347328_1513548985235_high-01.jpg20171217_154414-02.jpg

N-o merita frumusețea asta să fie admirată?

Atât vă mai spun: luați-vă și haine mai groase la voi, vântul și vremea puțintel mai rece s-ar putea să vă dea bătăi de cap pe măsură ce continuați să urcați.

* La Gomera – sora mai mică a insulei Tenerife, pe care o puteți vedea peste drum de Los Cristianos și din vârful lui Teide dacă aveți noroc de o zi cu cer senin-senin. Dacă aveți timp, recomand o noapte în La Gomera. Sau două, trei, patru. La Gomera e magică! Am scris despre ea aici: La Gomera, insula magică din Oceanul Atlantic.

*Drago Milenario – în orășelul Icod de los Vinos, copacul vechi de o mie sau chiar două mii de ani (nu se știe sigur). Dacă aveți drum în zonă, mergeți să-l vedeți, dacă nu, parcă nu m-a super impresionat încât să bat un drum dus-întors întortocheat, printre munți, doar ca să-l văd. Biletul costă 5 euro, iar parcul e deschis până la 18:30.

Ce n-am apucat noi să vedem și poate ne dați voi ponturi ca să completăm articolul:

*Piramidele Guimar, Camel Park și Jungle Park, Playa de Benijo, orășelul Las Galletas.

Pasionaților de haihui, dați un semn dacă ați vizitat și alte locuri minunate în Tenerife ca să facem un articol complet! 🙂

Până data viitoare, spor la haihuială!

Cristina

Numele meu este Cristina şi sunt dependentă de călătorii. Sunt veselă, vorbesc mult-mult şi îmi plac oamenii buni. Ăia cu adevărat buni.

7 Comments

Ce părere ai?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: