
Informații utile: viză, pașaport, ambasade, consulat, alerte de călătorie
Călătorilor plecați haihui fără agenții de turism li se poate întâmpla frecvent să intre în panică atunci când vine vorba despre regimul și tipul vizelor, documente de călătorie, surse de informare, ambasade, consulate, alerte de călătorie, acte furate, situații de urgență. Ce trebuie să știm și unde putem găsi informații corecte în noianul numit internet?
Am o veste bună și una proastă:
- Vestea proastă e că atunci când decizi să călătorești pe cont propriu trebuie să faci singur-singurel toată munca de cercetare astfel încât să minimizezi (pe cât posibil) riscurile și să te bucuri de vacanță.
- Vestea bună e vin în sprijinul vostru de călători haihui cu niște surse de încredere pentru călătorii în siguranță. 🙂
Iată recomandările mele:
Prima și prima dată, vă încurajez să verificați site-ul Ministerului Afacerilor Externe, unde veți găsi o grămadă de informații utile și updatate despre vize și servicii consulare, misiuni diplomatice ale României în lume, dar și sfaturi, ghiduri și alerte de călătorie.
Tot pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe veți găsi regimul de călătorie în străinătate pentru cetățenii români. Altfel spus, o listă cu necesitatea vizelor, dar și detalii specifice fiecărei țări.
Ca să fiți siguri că informațiile sunt corecte, n-ar strica să telefonați la ambasada/ambasadele țării/țărilor de destinație/tranzit pentru a verifica dacă viza poate fi obținută în aeroport sau e necesar să vă deplasați la ambasadă pentru a o obține. De asemenea, în unele țări este nevoie de viză de tranzit chiar dacă nu părăsiți aeroportul, în timp ce în alte țări puteți călători liber. Așadar, un e-mail/un apel la ambasada în cauză pentru confirmare nu ar strica.
Dacă se întâmplă să vă aflați pe teritoriul unui stat care nu face parte din Uniunea Europeană, iar România nu are reprezentață diplomatică sau consulară și vă confrunați cu o problemă (accident, îmbolnăvire, acte furate, deces etc), trebuie să știți că, în calitate de cetățeani UE, puteți apela la orice ambasadă sau oficiu consular al unui stat membru UE pentru a primi asistență. Mai multe detalii aici.
Atenție la tipul pașaportului în țările non-UE, doar anumite țări acceptă pașaport temporar. Sfatul meu e să vă faceți pașaport simplu electronic, cu valabilitate 5 ani. În orice caz, știu că este în discuție o lege pentru a prelungi valabilitatea pașapoartelor electronice simple până la 10 ani, iar cele temporare să fie acordate doar în cazuri de urgență. De altfel, o lege care ar fi super utilă.
De fapt și de drept, piesa de rezistență a acestui articol este un site care mie mi se pare super util: website-ul SKYTEAM. Dacă dați click veți găsi un serviciu foarte deștept – visa, passport & health requierments – altfel spus, puteți introduce datele călătoriei (inclusiv zborurile cu escală), naționalitatea și datele pașaportului, iar ulterior puteți verifica de ce vize aveți nevoie (inclusiv dacă aveți nevoie de viza de tranzit în funcție de numărul de ore între zboruri), documente de călătorie necesare, informații despre vaccinuri obligatorii și recomandate, vamă – produse import, export – și alte resurse (în funcție de fiecare țară). Personal, mi se pare mega util și foarte bine pus la punct.
De exemplu, las mai jos o simulare pentru București – Paris – New York:
Dacă știți și alte site-uri cu informații pentru călătorii în siguranță, dați-mi de veste și voi updata acest articol de care să se bucure cât mai mulți haihuiți. Spread the word! 🙂
Pentru discuții elaborate, vă invit pe grupul pasionaților de călătorii, dar și pe pagina de Facebook, Pleacată Hai-Hui.
Haihuieli faine și în siguranță să aveți!
Cristina

