
Top 5 trasee din Italia la care visez de când mă știu
Iubesc Italia, știți deja, nu mai e un secret pentru nimeni. De la nord la sud, Italia are mâncăruri delicioase, cunoscute în toată lumea, oameni gălăgioși, arhitectură, istorie, cultură, peisaje de vis, vreme perfectă în majoritatea regiunilor, insule, munți, vulcani, lacuri glaciare și plaje cu ape turcoaz nesfârșite. Am mai spus-o și o spun mereu cu aceeași convingere: Italia e un muzeu în aer liber, cea mai frumoasă țară din lume.
Deși am călătorit în Italia destul de mult, n-am gustat încă din toate bunătățile ei. De când am descoperit această țară minunată, an de an, spre exasperarea lui Gabi, îngrămădesc pe lista de haihuială cel puțin una-două (trei) excursii italienești. Și deși îmi doresc să o văd pe toată-toată, uneori mi-e teamă să nu epuizez toate dozele de haihuială cu gust de Italia, așa că mă temperez și le dozez asemenea dependenților.
Doar că eu sunt dependentă de frumos cu miros de pizza.
Și cum se spune că dacă o zici o idee cu voce tare, creierul începe să lucreze la materializarea ei, las mai jos cinci trasee pe care îmi doresc să le parcug de când mă știu, poate-poate în curând vor deveni realitate. Cine știe? 🙂
Așadar, hocus-pocus-preparatus, să ne teleportăm în frumoasa Italie, de la nord la sud:
- Regiunea autonomă Trentino – Alto Adige
Cu o istorie zbuciumată până la început de secol 20, această regiune este recuperată de la austrieci în 1919 și alipită definitiv Italiei. Inițial este separată în două provincii: una sudică (cu capitala la Trento, cu populație vorbitoare de italiană) și una nordică (cu capitala la Bolzano, cu populație vorbitoare de germană).
Astăzi, cele două provincii alcătuiesc o singură regiune autonomă, numită Trentino – Alto Adige, recunoscută internațional pentru sistemul juridico-instituțional care apară minioritățile (germanice și ladine) și permite conviețuirea pașnică.
Trentino – Alto Adige (sau Tirolul de Sud) este o zonă muntoasă extrem de pitorească, ruptă din cărțile de povești.
Traseu: Bergamo – Trento – Parcul Național Corno – Bolzano – Parcul Național Sciliar-Cantinaccio – Val Gardena – Val di Funes – Parcul Natural Fannes – Sennes – Braies cu Lago di Braies .
2. Toscana
Învecinată cu Lazio, Umbria, Emilia Romagna, Liguria și marea Tireniană, Toscana este considerată una dintre cele mai frumoase regiuni italienești. De câte ori n-ați dat peste fotografii cu dealuri scăldate în soare și străzi mărginite de celebrii chiparoși, într-o armonie perfectă cu un Fiat 500, undeva în depărtare? E probabil una dintre cele mai cunoscute imagini din lume, recunoscută cu ușurință de oricine. Ei bine, în regiunea asta a vinurilor, dominată cândva de familia de Medici, cu dealuri nesfârșite, vile celebre, sate și orașe vechi, n-am reușit eu să ajung. Încă 🙂
Traseu: Aș porni din Florența (Pisa am vizitat-o cândva, demult) – Chianti – San Gimignano – Monteriggioni -Siena – Montalcino – Montepulciano – Arezzo – Cortona – Saturnia.
3. Coasta Amalfi
Perla mării Tireniene, coasta Amalfi este vizitată anual de milioane de turiști, după orașe precum Roma, Veneția, Milano și Florența. Celebra rută SS163 începe din Vietri sul Mare, aproape de Salerno și se încheie în Sorrento și prinde în drumul său orășele precum Cetara, Maiori, Tramonti, Minori, Ravello, Scala, Atrani, Amalfi, Conca dei Marini, Furore, Praiani și Positano. Evident, după cum ați văzut deja în toate fotografiile de pe instagram, cele mai cunoscute și mai vizitate sunt Sorrento, Ravello, Amalfi, Furore și Positano. De altfel, orășele cosmopolite și scumpe, preferate de bloggeri fancy și oameni cu bani, în căutare de relax la malul mării.
Eu nu de asta îmi doresc să gust din coasta Amalfi, ci pentru priveliștea amețitoare, vilele cocoțate pe stânci, paharele de prosecco și toate pastele cu fructe de mare din lume. Visez să merg în teniși, să urc pe Vezuviu și pe toate dealurile și să mănânc pizza până o să fiu grasă și frumoasă. Partea bună e că visul e pe cale să mi se îndeplinească. Am cumpărat biletele de avion pentru sfârșitul lunii mai (București – Pescara, cele pentru Napoli costau o avere! Credeți-mă, chiar am făcut un business bun) și am rezervat deja un apartament în mijlocului orășelului Sorrento.
Traseu: Napoli – Vezuviu – Pompeii – Insula Capri – Sorrento – Salerno și retur de câte ori va putea Gabi conduce pe străzile întortocheate.
4. Calabria
Una dintre cele mai sărace regiuni din Italia, dominată de mafie prin organizația criminală ʼNdrangheta, vecină cu sora ei de suferință, frumoasa Sicilia prin strâmtoarea Messina, Calabria e unul din locurile în care mi-am dorit mereu să ajung. Mă fascinează clădirile vechi, cocoțate pe stânci, apa turcoaz, plajele nesfârșite de la marea Tireniană și marea Ionică, frumusețea ei sălbatică. E pitorească într-un mod cu totul special, diferită de orice alt loc din Italia.
La fel ca în cazul Siciliei, sălbăticia Calabriei e numai bună de prins în poze.
Traseu: Praia a Mare – Cosenza – Lamezia Terme – Pizzo – Parghelia – Ricadi – Tropea – Capo Vaticano – Parcul Național Silla – Scilla – Regio Calabria – Sibari – Soverato.
P.S. N-aș rata satul San Luca, capitala mafiei calabreze,ʼNdrangheta.
5. Sardinia
Despre Sardinia se spune că are cele mai exotice plaje din Europa, adevărate bijuterii turcoaz cu nisip alb-roziu. Ați auzit de celebra coastă de smarald, nu? Ei bine, deși Sardinia e la doar două ore și un pic de mers cu avionul din București, nu știu cum de am ratat-o până acum. Am tot pus-o pe lista mea de haihuială, iar anul trecut mi-am zis că anul ăsta sigur-sigur mă voi bucura de frumusețea ei, cel puțin o săptămână. N-a fost să fie, așa că rămâne pe listă pentru anul viitor. Cumva, ori de câte ori căutam bilete (în perioade fixe, de zile libere combinate cu weekend-uri și 1-2 zile de concediu ca să salvez cât mai multe zile de concediu pentru haihuieli viitoare), prețurile erau pur și simplu exorbitante. Zilele trecute am văzut niște oferte cu bilete de avion la doar 70 de euro, dar ce folos dacă am combinat deja toate zilele de concediu până la finalul anului? 🙁
Traseu: Alghero – Sassari – Olbia – Costa Smaralda -Plaje Biderossa – Cala Luna – Cala Mariolu – Cala Gonone – Cala Goloritze – Cagliari.
Nu-i așa că vă îndrăgostiți și voi, pas cu pas, de Italia mea?
Până data viitoare, vă dau întâlnire pe facebook Plecată Hai-Hui și pe instagram plecatahaihui.
Haihuieli faine,
Cristina


12 Comments
imaginarycoffee
Din cele cinci prezentate de tine am văzut Calabria: Lamezia Terme ( doar zona aeroportului) Cosenza, Scilla și Regio Calabria. E zona bergamotei și a peștelui sabie. E locul pe unde a trecut Ulise în drumul lui spre Itaca și unde s-au petrecut îmtâmplările cu ciclopii și cu sirenele din Odiesea…. E locul din care, dacă ai noroc, poți vedea spectacolul Etnei erupând. M-a lovit nostalgia!
Cristina
Abia aștept să ajung și eu!
Te aștept și pe facebook, instagram sau pe grup FB: Plecată Hai-Hui/plecatahaihui/#plecatatihaihui – grupul pasionaților de haihuială.
Cristina
imaginarycoffee
Multumesc!
Cristina
Eu îți mulțumesc pentru că mă citești atât de des! ❤
O săptămână minunată îți doresc!
Cristina
Dan
La excursia in Toscana mai adauga o noapte la Luca, e un orasel superb, eventual o plimbare cu bicicleta pe zidurile cetatii.
Si daca mai adaugi inca o zi de la Luca la Spezia(de unde iei trenul sau vaporasul spre Cinque Terre)poti bifa si zona asta. Nu e nici o ora de mers cu masina de la Luca la Spezia. Si toate satele din Cinque Terre le poti bifa intr-o singura zi. Asta daca nu ai de gand sa stai la plaja. Singura plaja fara stanca e in Monterosso.
Si daca totusi mai ai o noapte in plus de concediu…mai adauga o plimbare si in Portofino. Putin mai incolo de Cinque Terre. Nu comunica cu trenul ce merge in sate cu Portofino, asa ca trebuie sa te intorci la Spezia si de acolo sa mergi spre Portofino.
Intre Montalcino si Montepulciano mai adauga o oprire si la Pienza.
Cristina
Salut, Dan! Mulțumesc pentru informații! 🙂
Am avut ocazia să mă bucur de Genova- La Spezia -Cinque Terre – Santa Margarita Ligurr și Portofino în 2015, dar m-as întoarce cu drag oricând! ❤
Fac update și pun și Luca pe listă. Te aștept și pe facebook sau pe instagram. Mă găsești: Plecată Hai-Hui/plecatahaihui
Tudose Roxana
Am fost la Capri si de acolo am trecut cu farry la Napoli. Ne-am cazat la Sorrento si de acolo cu o masina inchiriata am mers pe toata coasta Amalfitana. Chiar si fara masina inchiriata erau niste autocare care opreau in fiecare orasel de pe coasta. Din Amalfi am luat un hop on hop of si am urcat pana la Ravelo. In luna iulie pe scena de deasupra marii e un festival de muzica simfonica. Mi-a placut foarte mult a fost o vacanta minunată.
Cristina
Salut, Roxana!
Așa intenționăm și noi, ne-am găsit deja un apartament cochet în Sorrento și plănuim să închiriem o mașină ca să ne plimbăm în voie 🙂
Mulțumesc pentru că ai trecut pe aici și te mai aștept cu drag la povești! Și pe facebook sau pe instagram!
Cristina
Cosmin
Super articolul!! Daca le-as uni as sta plecat o luna si tot nu le-as termina. Dar am fost in Calabria in toamna. Am aterizat in Lamezia. Desi circula aproape din ora in ora, am pierdut trenul catre Tropea pentru ca Wizz a avut intarziere 20 minute cand a sosit in Bucuresti… asa ca am ajuns cu 30 minute intarziere in Lamezia:)) adica exact la autobuzul care ajunea in gara la 5 minute dupa ce pleca trenul. Ziua urmatoare am vizitat Tropea pe lumina si am plecat catre Reggio Calabria cu trenul cu un popas de 1 ora in Scilla. Am stat 4 zile in zona. In a 3-a zi am luat un ferry catre Messina. A 4-a zi am vizitat un pica Reggio Calabria si am luat-o inapoi spre Lamezia. Bineinteles ca Wizz a venit cu 20 minute intarziere de la Bucuresti.
Abia astept sa revin in Italia.
Cristina
Salut, Cosmin! Abia aștept să ajung și eu în sudul Italiei, dar parcă nu mai reușesc să-i găsesc rândul.
Mulțumesc pentru că ai ales să share-uiești peripețiile tale pe blog!
Te mai aștept! 🙂
Mă găsești și pe facebook (pentru mai multe povești și discuții) sau instagram (pentru mai multe fotografii).
Cristina
cosmindorian
Super articolul!! Daca le-as uni as sta plecat o luna si tot nu le-as termina. Dar am fost in Calabria in toamna. Am aterizat in Lamezia. Desi circula aproape din ora in ora, am pierdut trenul catre Tropea pentru ca Wizz a avut intarziere 20 minute cand a sosit in Bucuresti… asa ca am ajuns cu 30 minute intarziere in Lamezia:)) adica exact la autobuzul care ajunea in gara la 5 minute dupa ce pleca trenul. Ziua urmatoare am vizitat Tropea pe lumina si am plecat catre Reggio Calabria cu trenul cu un popas de 1 ora in Scilla. Am stat 4 zile in zona. In a 3-a zi am luat un ferry catre Messina. A 4-a zi am vizitat un pica Reggio Calabria si am luat-o inapoi spre Lamezia. Bineinteles ca Wizz a venit cu 20 minute intarziere de la Bucuresti.
Abia astept sa revin in Italia.
Pingback: