Italia

Mâncăruri și arome siciliene

Sicilia e unul din locurile mele favorite. Am scris mult despre cea mai mare insulă din marea Mediterană, un loc cu adevărat autentic, unde plănuiesc să mă întorc într-o zi, dar nu într-un alt tur de forță, ci mai pe îndelete, mai pe gustul sicilienilor, mai dolce far niente, just enjoying this beautiful world.

Sicilia e despre clădiri în ruină, haos în trafic, străduțe înguste, piețe de fructe și pește proaspăt, sate colorate, mare turcoaz, arhitectură de mii de ani, suc de portocale roșii și mâncare…absolut delicioasă! Ați ghicit! Despre mâncăruri și arome siciliene vreau să vă povestesc astăzi 🙂

De fiecare dată când merg în Italia (nici nu vreau să mă gândesc câtă pizza voi mânca în Napoli) mă întorc cu niște kilograme nedorite, dar încolăcite pe abdomen ca pisicile în jurul picioarelor iubitorilor de feline. Atât e de gustoasă mâncarea că mi-e imposibil să refuz o porție de paste cu somon, un risotto cu fructe de mare sau o pizza margherita cu mozarella adevărată.

În Sicilia, pe lângă clasicele paste și pizze, am găsit multe mâncăruri specifice insulei, o insulă colonizată la început de fenicieni, cartagenezi, greci, romani, cucerită de arabi, normanzi și revenită într-un final între granițele Italiei. Așadar, cu o cultură atât de bogată, Sicilia nu putea fi decât raiul gurmanzilor.

  1. Renumitul desert sicilian – Cannolo cu ricotta și fistic

shutterstock_484577335.jpg

Nu l-am încercat pe cel cu ricotta pentru că nu sunt fan brânză, dar vă confirmă Gabi că e bun tare. În schimb, am mâncat cu fistic și cu ciocolată și ambele au fost absolut delicioase. Celebrul desert sicilian e de fapt un tub crocant de 15-20 de cm, umplut în mod tradițional cu ricotta și un praf de fistic. Se spune că s-a născut în Caltanisseta dintr-o rețetă romană, dar reinterpretată de arabi pe vremea Imperiului Sicilian.

Dacă mergeți în Palermo la final de aprilie – început de mai, nu ratați Cannolo Festival organizat în satul Piana degli Albanesi, la 30 de km distanță. Anual se vând aproape 50 000 de cannoli în 3 zile de festival.

2. Arancini – mingea din orez și carne 

shutterstock_308279468.jpg

De fapt, în Sicilia, arancini se mănâncă pe stradă, nu dintr-o farfurie așa de fancy cum am găsit eu pe shutterstock. Am mâncat arancini în Cefalu, pe o bancă în fața domului și recunosc că n-am mai avut răbdare să-i facem o poză frumoasă. Aparent, cuvântul arancia înseamnă portocală în limba italiană (zic aparent pentru că deși merg de mult timp în Italia vocabularul meu e super limitat), de aici și faptul că unii (unele?) arancini sunt destul de grăsuțe, asemănătoarele minunatelor fructe portocalii.

Am găsit multe combinații, dar varianta tradițională pare să fie cea a unui bulgăre de orez umplut cu sos ragu, mozarella și mazăre. Veți mai găsi arancini cu mozarella, prosciutto și diferite tipuri de brânză sau Arancini alla Norma cu roșii și vinete. Bineînțeles că poate fi umplut cu orice, așa că să nu fiți mirați dacă veți găsi arancini cu ciuperci, gorgonzola, pui…:)

Legenda spune că această chiftea siciliană ar fi de fapt orginară din Napoli unde a fost numită simplu palle di riso (rice balls). O fi, n-o fi? Important e că e bun tare 🙂

3. Cușcuș cu pește și fructe de mare

20170419_151436-01.jpgIată din nou influențele arabe în bucătăria siciliană: cușcuș cu pește, numit și Cous Cous alla Trapanese sau couscous sicilian. Couscous-ul a fost adus în Sicilia din nordul Africii, mai întâi în Trapani în timpul dominației arabe. Dacă couscous-ul african e gătit cu miel/carne de oaie și condimente specifice, în Sicilia ingredientul vedetă este peștele. Mâncarea asta minunat de gustoastă vine împreună cu o supă de pește ca să o puteți subția după gust.

Noi am mâncat în Cefalu și a fost extrem de proaspăt și delicios.

Dacă vă nimeriți prin Sicilia la sfârșit de septembrie (21-30.09), nu ratați Cous Cous Fest,  festivalul internațional din San Vito lo Capo dedicat couscous-ului.

4. Pane ca meusa/ pane con la Milza – sandvișul cu splină

shutterstock_300553496.jpg

Vă spun din capul locului că sandvișul cu splină nu e pentru toată lumea. De exemplu, mie mi-a fost scârbă de-a dreptul, dar eu sunt o sclifosită când vine vorba de mâncare, aș ști mai degrabă să vă spun mâncărurile care îmi plac decât cele care îmi plac.

Cum am intrat în contact cu această mâncare specifică din Palermo? Well, șoc, eram în Palermo, la street food, caldură de aprilie, înghesuială ca de festival, mirosuri care mai de care – de la micii românești la mâncare asiatică, fish and chips, pizza americană, cannoli și…pane ca meusa. Ne-a atras atenția numărul mare al oamenilor de la standul cu pricina, am aruncat un ochi, n-am înțeles despre ce e vorba, nu știam ce înseamnă descrierea în italiană, arăta super neatrăgător, dar toată lumea cumpărăa, așa că a cumpărat și Gabi.

L-am întrebat acum ca să-mi aduc aminte și Gabi a zis că a fost…comestibil – cu gust de ficat prăjit, uleios, cu brânză caciocavallo. Vreau doar să vă mai spun că, în general, lui Gabi îi place orice mâncare.

Dacă sunteți curioși să-l încercați, las mai jos un articol cu restaurante din Palermo unde vă puteți înfrupta din această bunătate: Pane con la Milza.

5. Pasta alla Norma

shutterstock_304247576.jpg

Originare din Catania, despre pastele alla Norma se spune că au fost numite după celebra arie “Norma” a lui Vicenzo Bellini. Legenda spune că în secolul 19, Nino Maroglio, scriitor sicilian, a fost atât de impresionat atunci când a gustat aceste paste încât le-a comparat cu opera lui Bellini.

6. Risotto alla Pescadora/ alla Marinara

20170415_123638-01.jpg20170419_151440-01-2.jpg

Nu e risotto un preparat născut în Sicilia, dar zău vă spun că nu-l puteți rata. E zemos, mai zemos decât orice alt risotto mâncat vreodată, cu fructe de mare delicioase și sos bun-bun.

Evident că, odată ajunși în Sicilia, nu puteți rata pastele de toate felurile (în Catania am mâncat cele mai bune paste din viața mea, iar cel mai rău îmi pare că nu am reținut numele restaurantului), pizzele cele mai gustoase din lume (preferata mea e pizza margherita, ca-n Italia niciunde), sucul de portocale roșii pe care o să-l găsiți la orice colț de stradă și înghetața de fistic, cremoasă fix cât trebuie, singura adevărată. Înghețata de fistic e preferata mea, însă rareori am găsit gustul italian și în altă parte (doar la Palas Mall, la o gelaterie de la Food Court unde chiar au o înghețată de fistic adevărată).

20170420_131426-0120170420_133710-0120170415_175546-01

V-am făcut poftă de Sicilia?

Haihuieli faine să aveți!

Cristina

Numele meu este Cristina şi sunt dependentă de călătorii. Sunt veselă, vorbesc mult-mult şi îmi plac oamenii buni. Ăia cu adevărat buni.

2 Comments

Ce părere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: