Dubai,  Ghiduri de călătorie,  Recomandări hoteluri,  Tips&tricks

Cum să vizitezi Dubaiul cu un buget redus – tips&tricks

Înainte să plec în Dubai aveam impresia că este un oraș extrem de scump și îmi părea rău că m-am lăsat dusă de valul reducerilor la biletele de avion și că am ales o călătorie scumpă într-un oraș al betoanelor, fără multă istorie. Am fost convinsă că vom cheltui mai mult decât în orice altă călătorie, dar m-am înșelat. O săptămână în sezon în Dubai ne-a costat mai puțin decât o săptămână în extrasezon în Tenerife.

Dar se vede treaba că oricât am călători, tot nu suntem scutiți de stereotipuri. În prima seară, deși obosiți, îmbrăcați de iarnă și cu bagajele după noi, înainte să ajungem la hotel, am intrat într-un supermarket pentru câteva cumpărături nesemnificative. Fără să vreau, am văzut o cutie cu benzi depilatoare de la Veet la prețul de 24 dirhami (AED) și mi-am amintit că în urmă cu o seară îmi cumpărasem o cutie de la Kaufland cu vreo 24 de lei (raportul leu-dhs e cam de 1:1, asta însemnând 25,71 AED). Apoi am început să mă uit mai atent la prețurile de la rafturi și am observat că aproape toate prețurile erau asemănătoare cu cele din România.

Ce puteți învăța voi din experiența mea? Las mai jos câteva sfaturi utile pentru o vacanță în Dubai cu un buget redus:

Ne trebuie viză pentru Dubai?

Nu, nu mai e nevoie de viză pentru Dubai. MAE (detalii aici: www.mae.ro) ne spune că din 6 mai 2015 cetățenii români nu mai au nevoie de viză de intrare în Dubai. So, feel free to visit Dubai! Înainte de a vă entuziasma însă, vă rog (din suflet) să vă asigurați că aveți pașaport simplu electronic pentru că în Dubai pașaportul temporar nu este acceptat (zic din suflet pentru că noi era să o super pățim înainte să plecăm în Zanzibar și e unul dintre cele mai nasoale sentimente ever). Deci, cu pașaportul simplu electronic în buzunar off to aeroport spre Dubai. Să nu credeți că în Dubai controlul vamal este la fel de simplu ca în Europa – și la intrare și la ieșire controlul e amănunțit, iar înainte să ieșiți din/să intrați în aeroport niște domni în rochii albe și cu pânze pe cap (știți voi, îmbrăcămintea specifică kandura) vă vor verifica pașapoartele și vă vor pune ștampila cu data de intrare, respectiv de ieșire.

Cum ajungem în Dubai?

1. Vă încurajez să urmăriți și să profitați de zborurile directe low-cost Cluj-Napoca – Dubai sau București – Dubai, operate de Wizz Air, în zilele de miercuri și duminică din București și sâmbătă din Cluj-Napoca. Fiind un zbor de numai 5 ore, contează mai puțin cu ce tip de companie zburați în ceea ce privește spațiul pentru picioare, mâncarea servită în avion sau programele de divertisment. Noi am dat 816 ron pentru două persoane, dus-întors, în perioada 20-27 ianuarie 2018, din Cluj-Napoca. N-am ieșit rău deloc, nu-i așa?

2. Zburați doar cu bagajul de mână! De ce să cheltuiți bani în plus pentru bagajul de cală când puteți lua cu voi doar strictul necesar? Urmează să plec pe Coasta Amalfi și vă voi pregăti un articol despre cum îmi fac bagajul de mână astfel încât să îmi încapă cât mai multe lucruri și să evit un cost suplimentar care adesea nu e deloc de neglijat. De exemplu, la Wizz Air, pe zborul București – Pescara, bagajul de cală m-ar fi costat 325 ron. Wait, what?!

Cu ce ne deplasăm de la aeroport?

Noi am aterizat pe Al Maktoum International Airport, iar singurul autobuz care vine la aeroport și invers este F55-ul, până la Inn Battuta Metro Station, autogara de unde puteți lua și autobuzul spre Abu Dhabi de exemplu. De acolo, pentru că se lucrează la noua linie de metro (Red) municipalitatea pune la dispoziție un autobuz gratuit până în Dubai Marina (stație Jumeirah Lakes Towers). Dacă locuiți într-o altă zonă, va trebui să schimbați autobuzul sau să luați metroul din Dubai Marina. Atenție, F55 circulă din oră în oră, ceea ce poate deveni problematic la întoarcere. Pentru cursele de noapte, aveți N55. Cât ne-a costat? 5 AED (adică vreo 6 lei). Sfatul meu? Nu luați taxi de la aeroport, vă va costa o mică avere 🙂

Unde ne cazăm în Dubai?

1. Din punctul meu de vedere, în Dubai merită să investiți în cazare, iar cea mai bună opțiune rămâne Dubai Marina. Din tot sejurul, cel mai mult ne-a costat cazarea ( cam 95 euro/noapte), dar Dubai Marina este o zonă curată, sigură, modernă, cu acces facil la mijloacele de transport în comun, atracții turistice precum Jumeirah Beach Residence, cartierul Jumeirah Lakes Towers, zgârie-nori și faleza de 7 km. Am dat mai mulți bani pe cazare, dar am câștigat mai mult timp pentru haihuială și am făcut economie la transport. De priveliște nici nu mai pomenesc. Noi ne-am cazat la Wyndham Dubai Marina Hotel și am fost super încântați! Parcă a meritat banii priveliștea asta, nu-i așa?

20180123_141016-01.jpg

2. Dacă totuși aveți un buget limitat inclusiv pentru cazare, la o simplă căutare pe www.booking.com veți vedea că unele dintre cele mai ieftine zone din Dubai sunt: Bur Dubai, Old Dubai, Barsha Heights, Al Barsha, Deira. Recomand totuși zonele Barsha Heights și Al Barsha, zone cu o idee mai ieftine decât Dubai Marina și relativ aproape. Nu vă recomand Deira, zona veche, săracă și murdară a Dubaiului.

3. Pentru și mai multă economie, în caz că nu sunteți pretențioși, luați în calcul  și hostelurile. O variantă recomandă și de alți călători #haihui este hostelul Top of Marina.

4. Când rezervați cazarea, nu uitați să luați în calcul taxele. De exemplu, pe site-ul booking veți vedea inițial doar prețul hotelului, iar taxele vor fi vizibile atunci când veți rezerva. Care sunt acestea? Recent introdusa taxă de TVA de 5%, tourism fee 10 AED/noapte,  taxa de oraș de 10% (city tax sau municipality fee), dar și property service charge, încă 10%.

Cu ce ne deplasăm în Dubai? Merită să închiriem mașină în Dubai?

Răspuns întrebarea 1: În Dubai ne putem deplasa ușor și ieftin cu mijloacele de transport în comun. În Dubai există 7 zone tarifare, explicate pe larg în link-ul atașat. Asta înseamnă că veți plăti în funcție de distanța parcursă, indiferent că mergeți cu metroul, autobuzul sau tramvaiul.

Evident, cel mai rapid, modern și convenabil rămâne metroul. Atenție! În metrou există zone destinate doar femeilor și copiilor, iar bărbații pot primi amendă (100 AED) dacă stau în aceste zone. Zonele sunt marcate cu roz, iar atenționările sunt vizibile (pe geamuri, pe jos etc). Noi n-am fost atenți, dar am avut noroc că ne-a spus o femeie și Gabi a părăsit zona. În zonele albastre pot sta atât bărbații, cât și femeile.

Tip: Planner pentru călătoriile cu metroul aici: Planning your journey.

Cum distanțele sunt enorme în Dubai, iar metroul nu acoperă toate zonele, în funcție de obiectivele turistice pe care vreți să le bifați, va trebui să folosiți și tramvaiul sau autobuzul. First of all, ca să folosiți orice mijloc de transport în comun trebuie să vă cumpărați o cartelă (NOL Card Silver, Gold, Blue și Red Ticket) pe care ulterior o veți încărca fie la automat, fie la ghișele de la metrou. Noi am cumpărat o cartelă NOL Silver din aeroport ca să putem lua autobuzul spre oraș și ne-a costat 25 AED + 19 AED credit pentru călătorii.

Tip: O variantă mai ieftină pentru călători ar putea fi Red Ticket care costă 2 AED (salvați deci 23 AED numai costul cartelei NOL Silver fără credit)+ 2 AED costul unei călătorii scurte și e valabil 90 zile. Poate fi încărcat pentru maxim 10 călătorii sau 5 Daily Pass-uri (20 AED/zi cu număr nelimitat de călătorii în caz că veți folosi transportul în comun mai des pe durata călătorii). Noi n-am știut de varianta asta la momentul respectiv, dar dăm bucuroși mai departe.

Util: Toate informațiile despre mijloacele de transport în comun puteți găsi pe site-ul oficial RTA, în timp ce programul și traseul autobuzelor poate fi găsit aici: Autobuz Dubai.

Taxi? Well, nu e atât de scump, dar mie nu mi s-a părut nici ieftin pentru că automat am făcut comparația cu transportul în comun. Depinde de taxi și zona din oraș, dar plecarea costă între 5 și 12 AED, în timp ce 1 km costă 2 AED. Am luat o singură dată taxiul întrucât am stat prea mult la Burj Khalifa și am ratat ultimul metro spre hotel și ne-a costat cam 30 AED. Sincer, cu un transport public atât de bine pus la punct chiar nu merită să vă cheltuiți banii pe taxi. Interesting fact: taxi-urile cu roz sunt pentru femei și familii.

Răspuns întrebarea 2: Nu, nu merită să închiriați mașină în Dubai. Singura situație când v-aș recomanda închirierea unei mașini ar fi pentru vizita în Abu Dhabi. Noi am ales un tur de la hotel cu agenția Rayna Tours și a fost prima și ultima dată când o să mai facem greșeala asta, dar asta e o altă discuție.

Dacă n-ar fi fost un articol despre cum să vizitezi Dubaiul on a budget, v-aș fi recomandat să închiriați o mașină doar pentru a testa infrastructura incredibilă, trebuie să fie un sentiment fain să mergi cu geamul deschis și muzica în urechi pe străzile din Dubai.

Ce mâncăm și unde mâncăm în Dubai?

Micul dejun la hotel ne costa în plus cam 500-600 lei, așa că am zis pas. Cum supermaket-urile sunt deschise non-stop în Dubai și le găsești la orice pas, pentru mic-dejun ne-am alimentat de la supermarket: fructe, lipie, brânză, avocado, tacâmuri de unică folosință și gata prima masă a zilei.

În rest, am mâncat mult la Food Court-ul de la Dubai Mall: mare, accesibil, cu multe opțiuni, ieftin și bun. Ne-am îndrăgostit de puiul cu unt și orez de la unul din restaurantele indiene de la Food Court, iar prețul pentru o masă în doi n-a depășit 70-80 AED (cu tot cu fresh-urile de mango delicioase, adică cam 75-85 ron). Tot bun și ieftin am mâncat și la un restaunt libanez (Jedoudna Restaurant & Cafe) de lângă Jumeirah Beach Residence unde ne-am îndrăgostit de hummus-ul cu pui, lipie și cartofi prăjiți sau la un restaurant arăbesc din Dubai Marina unde o masă pentru două persoane cu shaworma, cartofi prăjiți și apă ne-a costat vreo 70-80 AED.

Evident că puteți mânca și super scump în Dubai, dar dacă vreți să călătoriți cu buget redus supermarket-urile, Food Court-urile din mall-uri și restaurantele de cartier sunt cea mai bună alegere. În Dubai mâncarea e variată, grație multiculturalismului: indiană, chinezească, japoneză, arăbească. Poftă să aveți că mâncare bună găsiți! 🙂

Ce vizităm gratis (sau aproape gratis) în Dubai?

Well, pregătesc un articol separat despre atracțiile turistice care pot fi vizitate gratuit în Dubai, așa că vă spun pe scurt: Jumeirah Beach Residence (despre plajele gratuite din Dubai puteți citi aici: Unde faci plajă gratis în Dubai : top 5 plaje publice), The Walk din Jumeirah Lakes Towers, Dubai Marina, Dubai Fountains, Madinat Jumeirah, Gold Souk, zona și plaja de lângă Burj al Arab, The Palm (doar costul de câțiva AED pentru monorail), Global Village (biletul costă 15 AED, deci e practic gratis :D). Practic, o grămadă de locuri gratis sau cu bani foarte puțini.

Bonus: Burj Khalifa – în curând un articol cu toate detaliile 🙂

Aveți alte tips&tricks de adăugat pentru o vacanță cu un buget redus în Dubai?

Cristina

 

Numele meu este Cristina şi sunt dependentă de călătorii. Sunt veselă, vorbesc mult-mult şi îmi plac oamenii buni. Ăia cu adevărat buni.

5 Comments

Ce părere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: