Italia,  Tips&tricks

Ce să faci o zi pe insula Capri – traseu și prețuri

Să mergem în insula Capri era punctul fierbinte al vacanței noastre pe Coasta Amalfi, atât pentru mine, cât și pentru Monica și Gabi. Ne propusesem să ne culcăm devreme ca să putem pleca cu primul ferry, așa că în seara dinaintea plecării, la ora 10 eram deja în apartament, cu planurile făcute: facem baie, ne pregătim, ne culcăm devreme, mâine la 6 dimineață plecăm. Dar cum planurile făcute acasă nu se potrivesc aproape niciodată cu cele din târg, când am ajuns la cazare am observat că nu mai eram administrator pe pagina de facebook Plecată Hai-Hui. Pur și simplu, pagina încă exista, dar eu rămăsesem fără acces. Evident că a urmat o noapte întreagă de verificări, parole schimbate, mesaje trimise facebook-ului, panică și întrebări în stânga și în dreapta și adio culcat devreme și pregătiri pentru insula Capri.

A doua zi ne-am trezit târziu, obosiți, pe fugă, dar într-un final am prins autobuzul spre Sorrento, am alergat din stația de autobuz până în port ca să cumpărăm bilete pentru ferry și în ultimele minute am prins și ferry-ul care, culmea, era parcat la capătul-capătului. Așa că la 8 jumătate dimineața eram deja obosiți, transpirați, epuizați, dar în drum spre minunata insulă Capri.

Well, ce trebuie să știți despre cum ajungeți pe insula Capri (poate fără peripeții, ca noi)?

Nu sunt multe variante: în Capri puteți ajunge doar cu ferry. În funcție de unde veți fi cazați, e important să știți că cele mai multe curse spre Capri sunt din Napoli, Amalfi, Positano, Sorrento și Salerno. Veți mai găsi curse și din localitățile Castellammare, Ercolano, Piano di Sorrento sau Torre del Greco, dar sunt rare, în principal doar dimineața. Prețurile diferă de la o companie la alta, noi am luat Caremar-ul și la dus și la întors și ne-a costat 31,3 euro/persoană/dus-întors.

Detalii despre curse, prețuri și program găsiți aici: Ferry Capri.

Ce e de văzut pe insula Capri, cum ne organizăm traseul?

În articolul anterior, vă scriam despre traseul pe care ni l-am imaginat pentru a explora cât mai mult din insula Capri într-o singură zi, dar și ținând cont de faptul că ultimul ferry pleca din Capri spre Sorrento la 18:45, deci o zi relativ scurtă.  Ce am reușit să vedem din traseul de mai jos?

Traseu ideal, despre care am scris aici – Cum m-am pregătit pentru Coasta Amalfi – plan de vacanță pe 6 zile:

  • Marina Grande – Anacapri (prin Scala Fenicia – San Villa Michelle)
  • Anacapri – Grotta Azzurra (Punta del Miglio)
  • Anacapri – Monte Solaro (telescaun, 11 euro dus-întors).
  • Anacapri – Capri ( Giardini di Augusto – Via Krupp spre Marina Piccola)
  • Marina Piccola – Capri – Marina Grande

Traseu real, acoperit în aproape 7 ore:

  • Marina Grande – Anacapri cu scuterul (Villa San Michelle)
  • Anacapri – Grotta Azzurra (din păcate, din cauza valurilor era închisă)
  • Anacapri – Monte Solaro (telescaun, 11 euro dus-întors).
  • Anacapri – Capri ( Giardini di Augusto, Via Krupp era închisă și n-am mai putut să ajungem în Marina Piccola, eram oricum și în întârziere așa că am admirat stâncile Faraglioni din depărtare)
  • Capri – Marina Grande (cu funicularul ca să salvăm timp).

Bun, ați ajuns în Capri, aveți un traseu ideal, cu ce vă deplasați pe insulă?

Este foarte important să știți că de la mijlocul lunii martie până la începutul lunii noiembrie, non-rezidenții nu au voie să circule cu mașina pe insulă. Așa că vă rămân la dispoziție mijloacele de transport în comun (autobuz, funicular), scuterul sau varianta mersului pe jos. Cum Capri este o insulă mică (câteva zeci de minute cu mașina dintr-un capăt în celălalt), faptul că nu puteți merge cu mașina nu e chiar un capăt de lume.

În schimb, pentru a maximiza timpul petrecut pe insulă, varianta cea mai rapidă, simplă și comodă pentru a vă deplasa pe insula Capri este închirierea unui scuter. Le găsiți oriunde, parcările vă sunt la îndemână în aproape toate locurile și au un preț derizoriu (în Capri nu aveți voie să intrați cu scuterul, iar în Marina Piccola trebuie să fiți atenți pentru că parcarea scuterului nu este permisă), sunt ușor de condus, iar senzația e de milioane. Fiind 3, cu o Monica uitucă, fără permisul de conducere în buzunar ca să putem închiria 2 scutere, noi am combinat un scuter cu mijloacele de transport în comun (autobuz + funicular), iar Gabi a avut rolul de șofer: o ducea pe una dintre noi, se întorcea după cealaltă, apoi el pleca cu scuterul, noi luam rapid un autobuz sau funicularul din Capri în Marina Grande. Noroc cu distanțele scurte, dar a fost cel puțin amuzant (smiling face here).  Preț scuter: 50 euro/zi.

Ce e de vizitat pe insula Capri?

Minunata insulă Capri, vizitată anual de peste 2 milioane de turiști pentru atmosfera cosmopolită și priveliștile spectaculoase, are două orășele de poveste: Capri cel aglomerat, luxos, scump și preferat de unii dintre cei mai bogați pământeni și Anacapri cel despre care umblă vorba-n târg că ar fi puțin mai liniștit și mai ieftin când vine vorba de cazări.

Anacapri  deține în portofoliu câteva dintre cele mai importante obiective turistice ale insulei: vila San Michelle, Monte Solaro și Blue Grotto (sau Gortta Azzurra), în timp ce Capri se mândrește cu Grădinile Augustus și via Krupp. 

Noi am plecat din Marina Grande spre Anacapri cu scuterul, deși inițial aveam în plan să urcăm cele 921 de trepte ale Scalei Fenicia, săpate în piatră de grecii antici, între secolele 7 și 6 î.Hr și folosite pentru a transporta produse și apă între Marina Grande și Anacapri. Reconsolidate în 1998, se spune că e mai ușor și mai sigur să le urci decât să le cobori. Dacă reușiți să le urcați, să știți că punctul terminus va fi Villa San Michelle și o superbă panoramă asupra portului Marina Grande. În mod normal, ar fi un traseu de 30 de minute – 1 oră, depinde de condiția fizică. Noi chiar aveam în plan să le urcăm, dar era abia 10 dimineața și deja vreo 28 de grade. Așa că am ajuns în Anacapri cu scuterul 🙂

Am ajuns la Villa San Michelle, casa de vis și a visurilor lui, construită de doctorul suedez Alex Munthe. Se mută din Suedia în sudul Franței din cauza sănătății sale precare (se spune că ar fi avut tuberculoză), își termină studiile medicale în Paris, dându-și doctoratul la doar 22 de ani, devenind în acea perioadă cea mai tânără persoană din Franța care să dețină un astfel de titlu academic. Câțiva ani mai târziu pleacă să facă voluntariat în Italia (în timpul epidemiei de tifus din Capri în 1881 și cea de holeră din Napoli în 1884), dar și pentru Crucea Roșie în timpul Primului Război Mondial. Mai mult artist decât businessman, Alex Munthe își găsește liniștea tratând pacienții săraci de pe insulă, dar cunoaște și succesul în Roma. Un lucru e cert: se îndrăgostește de insula Capri și reușește să își construiască casa visurilor: ‘‘My house must be open to the sun, to the wind, and the voice of the sea, just like a Greek temple, and light, light, light everywhere!” Preț (vilă + grădină) – 8 euro/persoană.

20180601_123735-01.jpgGOPR1479_1528137752570_high-01.jpg

De la Villa San Michelle am plecat spre Grotta Azzurra, dar din păcate, am găsit-o închisă.  Descoperită în 1826, lungă de 60 metri și lată de 25 de metri, Grotta Azzurra este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice, simbolul insulei Capri.  Puteți ajunge la Grotta Azzurra ca noi, pe scuter, puteți lua o barcă din Marina Grande (cost 14-17 euro/persoană), puteți închiria o barcă pentru un private tour (cea mai scumpă opțiune – cam 150 euro), puteți lua autobuzul (cea mai ieftină variantă – circulă des, iar un bilet costă 1,8 euro/sens) sau puteți merge pe jos, un drum super pitoresc și plăcut dacă nu e foarte cald. Se spune că în intervalul orar 12-14 veți găsi cea mai frumoasă lumină în interiorul grotei. Preț intrare Grotta Azzurra (Blue Grotto) – 14 euro/persoană.

Ne-am întors decepționați în Anacapri și am pornit spre celălalt colț al insulei, la Faro di Punta Carena, descris de tipul de la rent a scooter ca fiind unul dintre cele mai frumoase locuri de pe insulă. Nu știu dacă e chiar cel mai frumos loc de pe insulă (nu mi s-a părut spectaculos), dar veți găsi acolo farul – al doilea cel mai înalt din Italia, după cel din Genova, construit în 1866, o plajă publică, un beach club și restaurant, priveliște asupra mării Tireniană și multă liniște în comparație cu restul locurilor din Capri. Noi am fost în miezul zilei când era super cald, dar cred că e un loc fain de privit apusul și de dat petrecere pe plajă. Preț: gratis 🙂

Am respectat traseul și ne-am întors în Anacapri, noi cu autobuzul, Gabi cu scuterul, noi în vreo 20 de minute, Gabi în 5 minute probabil și ne-am dus direct la telescaun. Superb! Atât am de spus! Neapărat să urcați cu telescaunul pe Monte Solaro, veți găsi cea mai frumoasă panoramă 360 asupra insulei Capri, iar departe de tot, în zare veți vedea și stâncile Faraglioni, care pe mine m-au fascinat toată ziua. Monte Solaro este situat la 589 de metri deasupra mării și este cel mai înalt punct al insulei, cu panoramă asupra insulei, dar și asupra Golfului Napoi și Coastei Amalfi. Sus veți găsi un magazin și o terasă unde vă veți putea relaxa cu un pahar de vin, un Aperol Spritz sau o înghețată.  Dacă aveți vreme, după ce vă veți fi săturat de admirat așa priveliști minunate, există varianta de a coborî la pas, pentru a vizita biserica Santa Maria a Cetrella și pentru a vă bucura de natură. Noi am ales să coborâm tot cu telescaunul, care ne-a costat 11 euro/persoană/dus-întors.

20180601_152826-0120180601_153904-01.jpg20180601_153825-01.jpg20180601_151443-01.jpg20180601_160357-01.jpg20180601_160429-01.jpg

Din Anacapri am plecat spre Capri, unde ne-am bucurat de centrul orășelului, printre străduțe, piazzette, cafenele, magazine scumpe și foarte multă aglomerație. Am vizitat Grădinile Augustus (cost 1 euro) și am admirat de sus stâncile Faraglioni, bărcile și Via Krupp, celebra stradă în zig-zag care coboară spre Marina Piccola. Am ajuns în Capri după ora 17:30 și l-am găsit învăluit în moleșeală și lumină blândă, atmosferă numai bună de lenevit. Recunosc că am fost puțin invidioasă pe cei care nu se grăbeau spre ferry și erau pur și simplu absorbiți de frumusețea insulei. Mi-am dorit tare mult să coborâm în Marina Piccola ca să văd stâncile Faraglioni de aproape, dar din păcate, cu strada Krupp închisă, n-am mai avut timpul necesar să verificăm ruta ocolitoare.

20180601_173530-0120180601_174842-0120180601_152308-01

Mi-ar fi plăcut să stăm măcar două zile și mi-a părut rău că nu m-am gândit să rezerv o cazare pentru o noapte pe insulă. Cred că pe înserat e fermecătoare, caldă, relaxantă. Mă și vedeam la o terasă, cu un pahar de prosecco în mână și-o pizza delicioasă în față.

Gabi a returnat scuterul, noi am coborât în Marina Grande cu funicularul (costă doar 2 euro), iar de acolo ne-am îmbarcat spre Sorrento, cu gândul absolut înfricoșător că vacanța e aproape gata și că e timpul să ne întoarcem acasă.

!Recomandare: https://www.capri.com este un site care pe mine m-a ajutat super mult în documentarea acestei excursii de o zi și pe care îl recomand cu drag. Veți găsi informații despre mijloacele de transport în comun (orar, trasee, prețuri), scurt istoric al fiecărui obiectiv turistic, informații despre vreme, când să vizitați Capri etc. Bineînțeles, veți găsi și tururile lor, dar dacă nu sunteți fani tururi plătite, vă puteți folosi de informația gratuită și bine documentată 🙂 În plus, vă redirecționează și către site-uri cu informații utile despre Positano, Sorrento sau Coasta Amalfi.

Ar mai fi ceva de adăugat, din experiența voastră? Dați-mi un semn și haideți să facem un articol complet, de folos pentru toți călătorii interesați!

Dacă v-a fost util sau pur și simplu apreciați munca mea, dați mai departe. Un simplu share poate face minuni, să știți 🙂

Haihuieli cu folos,

Cristina

 

 

Numele meu este Cristina şi sunt dependentă de călătorii. Sunt veselă, vorbesc mult-mult şi îmi plac oamenii buni. Ăia cu adevărat buni.

7 Comments

Ce părere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: