
Tot ce trebuie să știi despre transportul pe Coasta Amalfi
Când încep pregătirile pentru o nouă destinație, am în minte câteva aspecte extrem de importante:
- Transport până la destinație – de obicei avion, timpul e tare prețios – + transport de la aeroport la cazare.
- Cazare – într-un singur loc sau în mai multe locuri în funcție de traseul pregătit.
- Transport odată ajunsă la destinație.
- Și într-un final planul de vacanță pe zile – Cum m-am pregătit pentru Coasta Amalfi – plan de vacanță pe 6 zile.
Astăzi mi-am propus să vă scriu despre cum m-am deplasat pe Coasta Amalfi, cu puncte forte, puncte slabe și recomandări utile pentru o excursie cât mai confortabilă.
Cum ajungem pe Coasta Amalfi?
Cea mai des întâlnită variantă (și cea mai confortabilă) este cea a zborului către aeroportul din Napoli, iar de acolo închiriat mașină, transport în comun sau transfer privat. Aeroportul internațional din Napoli este cel mai apropiat aeroport de Coasta Amalfi, iar din București există zboruri directe atât cu Blue Air, cât și cu Wizz Air. În extrasezon, prețurile sunt foarte accesibile (am văzut adesea bilete de avion dus-întors la doar 100 euro/persoană).
Ce am făcut noi?
Am găsit un bilet foarte ieftin București – Pescara (doar 55 euro/dus-întors/persoană) și am plecat cu gândul că vom închiria o mașină din aeroport și vom traversa Italia, în maxim 3 ore. Am avut o idee atât de super deșteaptă încât m-am tot felicitat în gând pentru ea până când mi-am dat seama (pentru a câta oară?) că planurile de acasă nu se potrivesc niciodată cu cele din târg. De altfel, una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat din călătorii a fost aceea de a mă adapta. Când pleci haihui, oricât de organizat ai fi, e o șansă mare de tot să apară imprevizibilul în calea ta și să îți dea peste cap toate planurile. Și m-am gândit: strict tot sau mă bucur de tot? De ceva timp încoace aleg să mă bucur de tot. Așa că, odată ajunși în aeroport, am pierdut vreo 3 ore cu închiriatul mașinii, iar într-un final am plecat cu Flixbus-ul. Ce am pățit? Well, acum câteva luni închiriasem în Milano un Audi A3 de la Avis cu cardul de debit și am crezut că Avis Italia acceptă și carduri de debit, nu doar cele de credit. Cel mai probabil fusese o eroare pentru că cei de la Avis din aeroportul Pescara nici n-au vrut să audă. Ne-am încercat norocul la toate firmele de rent a car din aeroport, dar în sâmbăta aceea am fost lipsiți de orice urmă de noroc. Când ne-am prins că nu, n-o să plecăm din Pescara cu mașina, era deja 17:45, iar la 18:05 pleca ultimul Flixbus spre Napoli. Niște oameni super drăguți din aeroport ne-au chemat cu taxi (pustiu aeroportul ăla, mic, murdar și înghesuit, o glumă de aeroport), iar șoferul ăla (să-i dea dumnezeu sănătate) ne-a dus val vârtej la autogară și am prins Flixbus-ul fix pe picior de plecare.
Costuri extra? Bineînțeles! Taxi – 20 euro/cursă și autobuz aproximativ 20 euro/dus/persoană. Insist, ideea mea ar fi fost genială dacă nu mă păcălea treaba asta cu cardul de debit. Voi n-o să aveți nicio scuză!
Partea bună e că drumul din Pescara spre Napoli traversează niște munți absolut spectaculoși, adică regiunea Abruzzo pe care promit să o vizitez cândva, bucățică cu bucățică, fără nici cel mai mic stres. Așadar, una peste alta, drumul a fost un spectacol pentru ochii noștri obosiți, treziți de la 5 dimineața.
S-ar putea să vă placă și:
Cum m-am pregătit pentru Coasta Amalfi – plan de vacanță pe 6 zile
Ce să faci o zi pe insula Capri – traseu și prețuri
Cum ajungem din Napoli pe Coasta Amalfi?
Există 3 variante ca să ajungeți din Napoli pe Coasta Amalfi: transfer privat (noi am vrut să luăm un transfer privat din Napoli până în Sorrento, dar ne costa 130 euro și am renunțat – e drept, era sâmbătă seara, rezervat pe fugă), transport în comun sau mașină închiriată.
- Transportul în comun
Noi am plecat din Napoli spre Sorrento cu circumvesuviana, un tren ca un metro hodorogit, dar de mare viteză, pe care l-am luat din Gara Centrală. Am ajuns în gara din Sorrento în o oră și 10 minute, iar biletul ne-a costat 3,80 euro/persoană/sens și cred că e cea mai rapidă, confortabilă și ieftină variantă de a ajunge pe Coasta Amalfi. Găsiți programul trenurilor: aici. Altă variantă ar fi trenurile Campania Express – tot din Gara Centrală, din stația Piazza Garibaldi, dacă vreți să ajungeți mai repede (cam 45 de minute, preț 8 euro). Info aici.
Din aeroport aveți varianta autobuzului care costă 10 euro și ajunge în Sorrento cam într-o oră și 15 minute. Detalii despre programul autobuzelor găsiți aici.
Fiind două orașe portuare, puteți ajunge din Napoli în Sorrento și pe mare. Din aeroport, luați Alibus-ul spre port, iar din Molo Beverello luați high speed ferry spre Sorrento. Costă 12 euro + taxă pentru bagaj și ajunge în 40 de minute în Sorrento. Personal, nu vă recomand această variantă căci mi se pare greoaie și scumpă. Program ferry aici și aici.
Am scris mai sus doar despre conexiunile din Napoli spre Sorrento pentru că practic acolo începe Coasta Amalfi, dar vă puteți adapta în funcție de locul unde v-ați cazat. Dacă doriți o conexiune din Napoli care să parcurgă toată Coasta Amalfi autobuzele 5020 și 5080 de la Sita Bus sunt cele mai bune alergeri. Mai multe detalii găsiți aici: http://www.sitabus.it/en/naples-amalfi/.
2. Transfer privat
Un transfer privat din Napoli în Sorrento, rezervat pe ultima sută de metri într-o sâmbătă seara, ne-ar fi costat 130 euro. În mod normal, costă între 80 și 100 euro. Evident e varianta cea mai confortabilă, șoferul vă așteaptă la aeroport, călătoriți cu aer condiționat și fără alți oameni în jur, dar…e și cea mai scumpă opțiune. Personal, știți deja că eu nu recomand taxi-urile și transferurile private, ci că în general încerc să călătoresc cât mai ieftin cu putință. Dacă vă tentează și nu călătoriți on a budget, găsiți detalii aici.
3. Mașină închiriată
Din punctul meu de vedere asta e cea mai bună opțiune: confort, timp, bani. Ce trebuie să știți despre închirierea unei mașini pe Coasta Amalfi?
În primul rând, faptul că aveți nevoie de card de credit. De credit, da? Nu de debit, nu visa electron. Mai mult decât atât, cardul de credit trebuie să fie pe numele șoferului. Altfel, no no. Ce am făcut noi?
Well, ce să facem? Ne-am bucurat de tot. Am ajuns cu Flixbus-ul în Napoli, am dormit o noapte călduroasă și liniștită la EmyJo B&B, din Piazza Garibaldi, am admirat traficul infernal și ne-am plimbat cu metroul, am mâncat cea mai bună pizza din lume și ne-am îndrăgostit nebunește de orașul ăsta murdar și plin de viață. În detaliu, am scris pe blog, aici: Jurnal de călătorie în Napoli. Ulterior, ne-am urcat în circumvesuviana, am ajuns în Sorrento, am luat autobuzul spre Sant Agata sui Due Golfi și a doua zi de dimineață ne-am prezentat la biroul Europcar, despre care citisem pe net că acceptă carduri de debit. Și cum atunci când te frigi cu supă, supli și în iaurt, nu ne-am mulțumit doar să citim pe net, ci am vorbit cu ei pe chat și i-am întrebat de vreo 5 ori dacă sigur acceptă carduri de debit. Nu de alta, dar suntem atât de plecați cu capul încât voiam să mergem cu trenul până în Roma, unde găsise mama un rent a car fără card de credit.
De ce? Pentru că îmi pare imposibil să vizitezi Coasta Amalfi fără mașină sau…scuter. Noi fiind 3, scuterul n-a fost o opțiune, dar acum că mi-a venit în minte, să știți că recomand. E nice, îți toarnă libertate în vene și printre curbele alea e chiar mișto să te strecori cu un scuter. De priveliște nici nu mai spun 🙂 Plus că pe scuter poți evita rapid aglomerația, poți opri aproape oriunde și e super easy de condus.
Revenind la rent a car pe Coasta Amalfi: ne-a costat cam 140 euro/6 zile cu drop-off la aeroportul din Pescara, am plătit cu un card de debit visa (nu acceptă visa electron, atenție!) și am lăsat un avans de 300 de euro (blocat pe card, ne-au deblocat banii cam în 3-4 zile de la întoarcere). Ne-au dat un Ford Focus din 2014, pe benzină, în stare super bună, dar cam leneș, cu care ne-am deplasat peste tot.
Cost benzină în zonă: 1,80 euro/litru și am făcut cam 3 plinuri. Ne-am cam plimbat puțin, e drept.
Din Napoli spre Coasta Amalfi aveți la dispoziția A3 – Napoli – Pompei – Sorrento și de acolo faimoasa șosea SS163 care începe în Sorrento și se termină în Vietri sul Mare, aproape de Salerno și traversează unele dintre cele mai cunoscute locuri din Italia: Positano, Amalfi și Ravello.
Partea mai neplăcută e legată de parcări care sunt mult prea scumpe sau cel puțin în perioada în care am fost noi (sfârșit de mai – început de iunie 2018) erau super scumpe (exemplu: 6 euro/oră în Positano, 5 euro/oră în Amalfi). Cu siguranță în extrasezon prețurile sunt mult mai chill. De altfel și traficul a fost destul de aglomerat, curbele sunt strânse și dese, iar câțiva km sunt parcurși în câteva zeci de minute. Nu mă înțelegeți greșit, n-a fost deloc o experiență negativă, dar dincolo de frumusețea peisajelor, trebuie să scrie cineva și despre neajunsurile locurilor.
Cu ce ne deplasăm pe Coasta Amalfi dacă nu am închiriat mașină?
Ei bine, Sita Bus acoperă toate stațiunile. Noi n-am mers deloc, părea o corvoadă din cauza aglomerație și străzilor înguste, greu accesibile autobuzului, dar știți cum e, dacă trebuie, cu plăcere. Biletele pot fi cumpărate de la tabacherii și baruri, nu pot fi cumpărate în autobuz. Orarul autobuzelor, conexiuni și combinații ajutătoare: puteți găsi aici http://www.sitabus.it/en/amalfi-cost-connections/ și aici: https://www.positano.com/en/bus-schedule
Nu uitați de scuter, e o binecuvântare mai ales în sezon, când e full peste tot. Prețurile diferă, de la 35 euro/zi la 55 euro/zi în funcție de model. Mai aiurea cu soarele care vă va face spatele, mâinile și picioarele praf, dar nu e bronzul la modă vara? Aia e, nu le putem avea pe toate în viața asta! :))
Și dacă vă plac plimbările pe apă, e o ocazie bună să vă plimbați dintr-un port în altul puteți alege un tur privat cu barca (sau cu un yacht, de ce nu? :D) sau ferry. Exemple de tururi private aici, program ferry între orășelele de pe Coasta Amalfi aici.
Și am epuizat toate mijloacele de transport pe Coasta Amalfi. Oh, bine! Ar mai fi unul! N-ar strica o plimbare cu elicopterul, nu? Aflați că prețul e de ordinul miilor de euro, dar las un link just in case: https://www.privatefly.com/helicopters/amalfi-helicopter-tour.html.
Gata! Am epuizat toate opțiunile, sunteți ready to go pe Coasta Amalfi! Have fun și dacă vi s-a părut util, nu uitați să dați mai departe! Astfel, veți susține atât munca mea, cât și călătoriile responsabile, do it yourself! Gracias! 🙂
Haihuieli cu folos,
Cristina


2 Comments
Pingback:
Pingback: