Europa,  Portugalia,  Recomandări restaurante

Pastel de nata, minunatul desert portughez

Am descoperit acum doi ani cel mai frumos oraș din lume. Vibrant, nonconformist, boem și plin de farmec, cu străduțe înguste, clădiri cocoțate pe dealuri și rufe atârnate la balcoane. De jos în sus, pe măsură ce-i urci dealurile, un amestec de mirosuri și zgomote te cuprinde și, în mod magic, te face să zâmbești din nimic. Miros de mâncare bună, balsam de rufe, patiserie, clinchete de pahare și râsete înfundate pe străzile inundate de soare – cu imaginea asta am plecat acasă exact acum doi ani. M-am întors anul acesta cu teama ca nu care cumva să-mi fi creat o imagine idilică în minte, în parte datorită stării mele de spirit de atunci, în parte datorită alimentării cu laudele celorlalți călători cu care m-am intersectat în ultimii doi ani, dar cu un gând sigur: portughezii au cel mai delicios desert (tocmai am mâncat 3).

Despre pastel de nata, pasteis de nata sau pasteis de belem vreau să vă povestesc astăzi, l-ați gustat? Minunatul desert portughez e de fapt un căuș de palmă din foietaj și cremă abundentă de ou, pudrat cu zahăr și scorțișoară. Este atât de aromat și gustos încât papilele gustative pare că dau petrecere pe vârful limbii ori de câte ori se reîntâlnesc.

20180722_193244-01.jpeg

Legenda spune că rețeta originală, de altfel și astăzi secretă, a luat naștere la Belem, la câțiva km distanță de Lisabona, în 1837. Aflăm de pe site-ul patiseriei din Belem că la începutul secolului 19, lângă Mănăstirea Jeronimos din Belem se afla o rafinărie de zahăr și un mic magazin cu de toate. Cum în 1834 toate mănăstirile din Portugalia au fost închise, iar clericii și muncitorii din mănăstiri au fost alungați, se pare că cineva de la Mănăstirea Jeronimos a început să aducă produse dulci de patiserie la micul magazin cu de toate de lângă mănăstire pentru a supraviețui vremurilor dificile care tocmai se înstalaseră. Încet-încet, produsele de patiserie vândute la micul magazin cu de toate au devenit cunoscute sub numele ‘Pastéis de Belém’. Pe vremuri, deși aproape kilometric de Lisabona, Belem era o destinație accesibilă doar pe apă, deci considerată departe de capitala portugheză. Totuși, zona începe să devină cunoscută datorită Turnului din Belem și a Mănăstirii Jeronimos, iar turiștii au împrăștiat zvonul despre cel mai aromat desert din lume.

Se spune că cele mai bune pasteis de nata sunt cele de la patiseria din Belem, aceeași în care se coc celebrele mitetele umplute cu cremă delicioasă din 1837 încoace. Mergeți la Belem, lângă Mănăstirea Jeronimos și așezați-vă acolo unde veți vedea mulți oameni așteptând la rând. Dacă nu le-ați gustat niciodată, pregătiți-vă să fiți uimiți! Doar câteva persoane știu rețeta originală a mini-tartelor care se prepară în camera secretă, rețetă neschimbată din 1837.

shutterstock_630753524.jpg

În schimb, pastel de nata veți găsi la orice patiserie din Portugalia și sunt aproape la fel de delicioase, indiferent de unde le cumpărați. Mie îmi plac atât de mult încât am mâncat…de peste tot! În aeroport, la metrou, în centru, într-un magazin boem de la periferie, oriunde. Îmi plac mult și cele de la Fabrica da Nata pe care îi găsiți cam peste tot, cel mai cunoscut magazin fiind cel din Lisabona, cartierul Baixa, pe rua Augusta.

Tip: La etaj, au un salon de ceai elegant, cu ferestre înalte, candelabre, mese rotunde și vedere spre superba stradă din centrul Lisabonei. Mergeți și serviți acolo câteva pasteis de nata, cu un vin de porto sau un shot de ginjinha în ciocolată, lichiorul de vișine tradițional. Steluța Nicolae, una dintre cititoarele fidele ale blogului, mi-a spus despre acest lichior și cum eu nu beau decât vin alb, bere nefiltrată și prosecco, Gabi s-a sacrificat și l-a încercat într-un cadru select.

20180722_193714-01.jpeg20180722_194236-01.jpeg20180722_194255-01.jpeg

Ce conțin de fapt aceste mici făpturi dulci tradiționale? Coșulețul e făcut din foietaj, iar crema e un amestec din lapte, galbenușuri, zahăr și scorțișoară. Sunt crocante la exterior și cremoase la interior, dulci, dar nu prea dulci, cu o cremă fină și puțin arsă, iar combinația de gusturi e pur și simplu magică. Mai ales atunci când sunt abia scoase din cuptor.

…și oricât aș încerca să vă descriu gustul, pur și simplu, mi-e imposibil să-l pun în cuvinte.

DSC07150-01.jpeg

Unii mai pun o păstaie de vanilie, alții puțină lămâie, dar aparent nimeni nu știe rețeta originală-originală.

În schimb, se găsesc la orice patiserie (pastelărie) din Portugalia și în marile orașe din lume și au devenit un brand de țară. Tot Steluța Nicolae ne spune că se găsesc și în București, iar cafeneaua recomandată de ea este Sheida Coffee & Stories, pe strada Ion Campineanu, 23. Călători bucureșteni, merită să faceți o încercare, dar numai dacă le-ați gustat prima dată în Lisabona. Mai știți și alte locuri din București și din țară unde pot fi încercate?

20180719_004908-01.jpeg
În Porto, pasteis de nata cu vin de Porto, la Fabrica da Nata. Yum.

Nu m-am putut abține și am adus din Portugalia vreo 30 de bucăți, dar e drept că cele mai bune sunt cele savurate pe străzile Lisabonei. Așadar, dacă mergeți în Lisabona, pasteis de nata ( +pasteis de belem de la Antiga Confeiteria de Belem) sunt un MUST!

Enjoy! 🙂

Haihuieli cu folos,

Cristina

 

S-ar putea să îți placă și:

Top 3 plaje de neratat pe Coasta Algarve, Portugalia

Recomandare cazare Lisabona, Portugalia

Cum m-am pregătit pentru vacanța din Portugalia – plan de vacanță pe 7 zile

Sintra, Cabo da Roca, Cascais, Estoril

Cum m-am îndrăgostit de Lisabona

Numele meu este Cristina şi sunt dependentă de călătorii. Sunt veselă, vorbesc mult-mult şi îmi plac oamenii buni. Ăia cu adevărat buni.

3 Comments

Ce părere ai?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: