Pas cu pas, cum am obținut viza de turist pentru SUA, 2018

Dacă ești aici înseamnă că:

 • Te pregătești să pleci în Statele Unite și vrei să afli mai multe informații despre cum poți obține viza de turist în 2018.
 • Te gândești să pleci în Statele Unite și vrei să afli mai multe informații despre cum poți obține viza de turist în 2018.
 • Ești pur și simplu un om curios (mare calitate!) și vrei să afli mai multe informații despre cum poți obține viza de turist în 2018.

Indiferent care este motivul, din articolul acesta vei afla mai multe informații despre cum poți obține viza de turist pentru SUA, în 2018. So, hai să începem! :))

Să îmi sărbătoresc ziua de naștere în New York este un vis mai vechi, de pe vremea când n-aveam habar nici că pot să visez atât de departe, nici că ar putea fi posibil la un moment dat, într-o zi de septembrie 2018. Primul pas firesc ar fi fost să obțin viza și apoi să îmi cumpăr biletele, dar atunci când am găsit bilete de avion din Paris către New York cu doar 210 euro/persoană/dus-întors, n-am putut rezista tentației și…le-am cumpărat! Abia apoi au început să curgă întrebările despre cum să obțin viza de turist!

Pentru că eram puțin în ceață, iar procesul de obținere a vizei pentru Statele Unite mi se părea unul complicat (de altfel, am tot amânat momentul și am ales alte destinații în detrimentul celor din Statele Unite), primul lucru pe care l-am făcut a fost să intru pe site-ul www.ustraveldocs.com pentru a mă informa despre toate tipurile de viză și pentru a vedea ce acte îmi vor fi necesare. M-am convins apoi că deși pare un proces super complicat e de fapt foarte simplu și rapid.

Așadar, care sunt pașii pentru a obține viza de turist pentru Statele Unite, în 2018?

Pasul 1: Programează-te la interviu!
 • Completează formularul electronic de solicitare a vizei – DS160 pe care îl poți salva și updata oricând ai timp – ai grijă doar să reții numărul de identificare a cererii. Instrucțiuni de completare aici: formular DS-160.
 • Pentru finalizarea formularului DS-160 vei avea nevoie de o poză conform indicațiilor lor. Nu e nevoie să mergi la un studio foto, o poți face acasă: foto color, fundal alb, portret, fără ochelari, cu fața neacoperită. Va trebui în schimb să aibă minim 600/600 pixeli – maxim 1200/1200 pixeli. Detalii aici: cerințe fotografie viză SUA. Dacă nu va fi acceptată în momentul completării formularului, poți merge la interviu cu un set de fotografii sau vei putea face o fotografie la Ambasada Statelor Unite din București, înainte de interviu – costă 20 ron.
 • Odată ce ai finalizat de completat formularul DS-160 printează pagina de confirmare și pentru siguranță trimite o copie și pe e-mail. Confirmarea îți va fi necesară la interviu, n-o uita acasă.
 • Crează-ți un cont aici: https://cgifederal.secure.force.com/ApplicantHome pentru a putea ulterior să obții avizul de plată a taxei (suma de plată și perioada în care vei putea efectua plata) și să te programezi ulterior la interviu. Detalii aici: informații tipuri de taxe viză SUA și aici: modalități de plată taxă viză SUA.
 • Achită taxa de solicitare a vizei – pentru viza B (afaceri/turism) taxa este de 160 de dolari, adică 656 ron, la cursul de schimb consular: 1 dolar = 4,1 ron. Taxa se va plăti în ron, la Banca Transilvania.
 • Atenție: 1. Păstrează chitanța pentru programarea interviului. 2. Chitanța este valabilă 1 an. 
 • Programează-te la interviu – intră în contul creat anterior, selectează programare interviu și urmează pașii. Vei avea nevoie de chitanța de la bancă și formularul DS-160 completat.
Pasul 2: Susține interviul la Ambasada Statelor Unite din București.

Documente obligatorii pe care să le ai la tine:

 • Confirmarea faptul că ai trimis cererea pentru obținerea vizei – o vei primi pe e-mail după ce aplicația pentru viză (formularul DS-160) va fi trimis.
 • Pașaportul.

Documente opționale pe care să le ai la tine: 

 • Confirmarea intervalului orar în care ai fost programat/ă la interviu;
 • Adeverință de venit, extras de cont;
 • Bilete de avion, print adresa unde vei fi cazat/ă pe perioada șederii în SUA;
 • Acte de proprietate, alte documente care atestă legătura cu România.

Mențiune 1: nici mie și nici altor aplicanți nu am văzut să le fi cerut vreun act care să demonstreze legătura cu România, dar e bine să le aveți printate, doar în cazul în care se întâmplă să vi le ceară.

Mențiune 2: Dacă vreți să obțineți viza din România, toate interviurile (pentru toate tipurile de vize pentru SUA) se obțin de la Ambasada Statelor Unite din București. Nu există nicio altă variantă de a susține interviul, așa că, dacă nu locuiți în București, obișnuiți-vă cu ideea deplasării la ambasadă.

Mențiune 3: Mergi fără bagaje la ambasadă – trolere, aparate foto, genți mari. Poșeta/geanta mică de mână nu intră în categoria bagaje.

Cum decurge interviul?

Cum aveam programarea într-o dimineață de luni, la ora 8, am ajuns la sediul ambasadei pe la 8 fără 10. Tipul de la pază ne-a direcționat către zona de așteptare (acoperită, seamănă cu o stație de autobuz) care se află pe partea opusă a ambasadei.

Inițial (pentru că suntem oameni civilizați) ne-am așezat în ordinea în care am venit, însă imediat a venit un tip care ne-a rearanjat în funcție de ora programării la interviu și ne-a cerut confirmarea aplicației pentru viză (cea pe care o veți primi pe e-mail după ce veți trimite aplicația). În afară de pașaport, acesta e singurul document extra de care am avut nevoie pe toată durata interviului.

Odată așezați corespunzător, pe măsură ce rândul avansa, am fost direcționați pe partea cealaltă, în fața sediului ambasadei. Măsurile sunt stricte, am înaintat numai când am primit acordul persoanei însărcinate cu acest task. Ține minte că nu ai voie să faci poze sau orice alt gest care ar putea părea neobișnuit (practic, e nevoie să te comporți firesc).

Am fost poftiți înăuntru, la security check – telefoanele, încăcătoarele sau alte devices-uri electronice au rămas la ei și le-am recuperat la ieșire.

După security check am traversat o curte interioară și am intrat în clădirea unde urma să susținem interviurile. Am primit un bon de ordine de la recepție și…ne-am pus pe așteptare.

Interviul are de fapt 3 etape:

 • Ți se verifică pașaportul și ești întrebat foarte pe scurt unde mergi, scopul călătoriei, dacă ai mai avut viză, dacă ai mai fost în Statele Unite și ți se comunică să aștepți să fii chemat de colegi. Dacă n-ai poză sau cea de pe formular nu e ok, ești rugat să mergi la cabina foto. Pozele costă 20 ron.
 • Ți se iau amprentele, tot procesul durează câteva secunde.
 • Are loc interviul propriu-zis.

Sistemul e super intuitiv, trebuie să urmărește panourile de afișaj pentru a vedea la ce ghișeu trebuie să mergi pentru fiecare din cele trei etape descrise mai sus, so no worries.

Așadar, care-i faza cu interviul? Cum sunt întrebările?

Sincer, mă așteptam să țin interviul într-o sală, față în față, nu în sala cu toți aplicanții, printr-un geam de sticlă. Mi s-a părut un proces foarte impersonal și rapid.

Ce ne-a întrebat? Noi am început conversația în limba engleză, deși tipa de la ghișeu începuse în română. Așa am citit eu pe net că e mai bine să vorbești în engleză, dar cred că e de fapt un mit. Din ce am observat, nu cred că pun accent pe acest lucru, am văzut oameni care vorbeau în română sau aveau o engleză super stâlcită.

Unde mergeți? Scopul călătoriei? Ați mai fost în Statele Unite? Când veți călători? Cât veți sta? Aveți rude în Statele Unite? Unde lucrați? Care este venitul lunar?

Am răspuns sincer și relaxat, nu ne-a cerut niciun act doveditor, iar la final ne-a spus: felicitări, ați obținut viza pentru Statele Unite! Ne-au oprit pașapoartele pentru viză, iar ulterior le-am primit prin curier (a doua zi chiar), așa cum bifasem în momentul în care ne-am făcut contul pentru programarea la interviu.

După interviu nu ne-au spus pe ce perioadă am obținut viza, am văzut ulterior că ne-am acordat-o pe 10 ani! Yeeyy, bani să am să mă tot plimb prin Statele Unite!

Din ce am citit pe internet sunt și cazuri când este acordată pe 5 ani, însă n-aș ști să vă spun care sunt criteriile. Nici pe site-ul oficial nu există astfel de mențiuni.

Cât am stat și am așteptat între cele 3 momente am văzut și oameni care au stat mult la interviu sau au plecat cu pașaportul în mână, semn că nu au obținut viza, dar majoritatea au obținut viza fără dificultăți.

Impresii după această experiență: 

 • E un proces strict – trebuie urmăriți cu atenție toți pașii – dar e explicat pe îndelete pe site-ul lor și e intuitiv.
 • Măsurile de securitate sunt stricte, dar nu exagerate: dacă mergi fără bagaje, nu faci poze și respecți instrucțiunile nu vei avea nicio problemă.
 • Etapa interviului este simplă, personalul de la ambasadă este foarte amabil, unii dintre ei sunt americani, alții sunt români.
 • Întrebările sunt normale, simple – răspunde sincer și cu încredere.
 • În general, durata interviului final este scurtă – câteva minute.
 • Durata etapei interviului este de asemenea scurtă – la noi a durat 45 de minute toată distracția, cu tot cu timpul de așteptare.
 • Am primit viza pe 10 ani, deci yeey încă o dată.
 • Costuri: taxă obține viză 160 dolari.
 • Nu a fost nevoie de documente care să demonstreze legătura cu România.
 • Grupurile/cuplurile își fac programarea împreună și susțin interviul împreună (detalii pe site, la programare interviu pentru grupuri).

Ești gata să trăiești visul american?

P.S. După cum bine mi-a amintit un prieten care locuiește în State de câțiva ani bunicei, revin cu o mențiune: viza obținută de la ambasadă (indiferent că e pe 10 ani sau mai puțin) nu garantează intrarea pe teritoriul Statelor Unite. Odată ajuns în aeroport, ofițerul de la imigrări e cel care îți acordă permisul de ședere. Perioada diferă de la caz la caz, dar prietenul meu zice că de obicei perioada de ședere este de 6 luni. Voi revin cu update despre cum  au decurs interviurile când mă voi întoarce.

Cristina

Anunțuri publicitare

15 Replies to “Pas cu pas, cum am obținut viza de turist pentru SUA, 2018”

 1. Multumim din suflet de toata informatia afisata pe aceasta tema. Mie mi-a devenit foarte utila. Multa sanatate si o viata prospera.

 2. Buna !
  Este vreo problema daca prima oara vreau viza si apoi sa imi caut de cazare ?Ce si cum sa ii raspund cand ma intreaba unde o sa stau ?

  1. Salut, Florin!
   Eu mi-am făcut o rezervare cu anulare gratuită pe booking și am avut o copie just in case. Nu m-au întrebat nimic despre cazare și nu mi-au cerut niciun document. Poti proceda la fel, doar ca să iti iei toate măsurile de siguranță, dar din ce am văzut procesul e super easy.

   Succes!
   Cristina

   1. Buna Cristina , pentru voi care va pricepeti in tehnologia asta e foarte usor, dar pe mn ma depăseste total sa fac programare online, si mai sunt si la vor 300 de km de București, vreau sa plec dar spre rusinea mea nu stiu sa fac programări etc . Sunt dispus sa vin la Bucuresti dar sa ma ajute cineva contra cost .Multumesc Frumos

 3. Buna,

  Pana la urma, ofiterul de la imigrari ce perioada de sedere ti-a oferit? 6 luni?

  Multumesc

 4. Buna cristina eu stau in elvetia si vreau sa merg in america la fratele meu si nu stiu sa fac visa ma poti ajuta un oic te rog merci mult

 5. Buna, poti sa imi spui te rog cat de repede ai putut sa te programezi pentru interviu dupa ce ai achitat taxa si ai completat formularul?

  1. Salut, Ioana! Eu am făcut programarea în funcție de când ajungeam eu în București, dar atunci când te vei programa, vei vedea pe calendar toate datele disponibile, nu cred că durează mult.

   Cristina

   1. multumesc mult pentru raspunsul prompt!

   2. Cu drag! 🙂

    Cristina

 6. […] Înainte de a intra în detalii organizatorice, trebuie să știți că despre procesul de obținere a vizei de turist pentru Statele Unite, în 2018, am scris aici: Viză SUA 2018. […]

 7. ce perioada de sedere ti-a acordat ofiterul de la imigrari, te rog?

  1. Bună, Cristina! Nu ne-au pus nimic pe pașaport și nici nu ne-au zis nimic despre perioada de ședere 🙂

  2. Salut, Cristina! Nici n-a fost vorba de așa ceva, doar mi-a pus ștampila în pașaport cu data de intrare, nimic altceva despre data de ședere. Totul e mult mai simplu decât se zvonește 🙂

 8. […] Eu am făcut invers pentru că uneori nu-s prea rațională. Am găsit un bilet de avion, l-am cumpărat și m-am gândit după la viză. În orice caz despre procesul de obținere a vizei de turist pentru Statele Unite am scris pe larg, pas cu pas, într-un articol separat și n-are sens să mai intru în detalii acum. Puteți citi mai multe aici:  Cum am obținut viza de turist SUA. […]

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.