Africa,  Tips&tricks,  Zanzibar

Trebuie sau nu trebuie să facem vaccin înainte de plecarea în Zanzibar?

Pentru că în ultimul an am primit multe întrebări despre vaccinurile necesare și/sau recomandate înaintea unei călătorii în Zanzibar, am decis să adun toate informațiile într-un singur articol. Așadar, este sau nu este nevoie de vaccin atunci când decidem să plecăm în Zanzibar?

Pe internet sunt super multe informații și păreri contrare, eu aleg să vă povestesc doar din experiența mea 🙂

Cum m-am pregătit înainte de plecarea în Zanzibar?

Anul trecut, înainte să plec în Zanzibar, am ales să merg la un medic specializat pe vaccinuri exotice, iar recomandarea doamnei doctor a fost să fac 3 vaccinuri: cel pentru febră galbenă, vaccinul pentru hepatita A și vaccinul pentru febră tifoidă. În plus, mi-a recomandat pastile pentru prevenirea malariei – doxicilina – tratament început cu o săptămână înaintea plecării, continuat pe durata sejurului și o săptămână după revenirea în țară.

Preț vaccinuri Zanzibar: în jur de 800 Ron, clinica Medicover, Iași, 2017.

Cum s-au petrecut lucrurile în realitate, odată ajunsă în Zanzibar?

Pe aeroportul din Zanzibar (pe care cu greu îl pot numi aeroport, este practic un hambar cu securitate zero) nu mi-a cerut nimeni carnetul de vaccinuri (carnetul galben care conține toate vaccinurile, eliberat de medic, obligatoriu în Africa, pe continent), de unde am dedus că vaccinul pentru febră galbenă NU ESTE OBLIGATORIU în Zanzibar.

Celelalte două vaccinuri (febră tifoidă și hepatita A) le-am făcut preventiv. Știți voi, better safe than sorry. Având în vedere faptul că febra tifoidă a fost eradicată în Europa acum câteva zeci de ani, m-am gândit că sistemul nostru imunitar, deși foarte deștept în general, s-ar putea să nu poată lupta cu o boală necunoscută în mai puțin nefericitul caz în care s-ar întâlni cu ea pe străzile din Zanzibar. În ceea ce privește hepatita A m-am gândit că oricum nu făcusem vreodată un astfel de vaccin și că mi-ar fi de folos, cu atât mai mult cu cât asigură protecție îndelungată (aproximativ 20 de ani).

Concluzia mea? Nu am identificat niciun factor de risc pe durata șederii mele în Zanzibar, niciunul dintre cele trei vaccinuri nu s-a dovedit a fi obligatoriu, iar din discuțiile cu localnicii (inclusiv cu proprietara vilei unde am fost cazați) în Zanzibar sunt raportate foarte puține cazuri de malarie, în principiu în sezonul ploios.

Rămâne alegerea voastră dacă înainte să plecați la drum vreți să vă faceți vreun vaccin sau mergeți pe varianta multă prudență la fața locului, dar un lucru e sigur: nu există vaccinuri obligatorii în Zanzibar.

În schimb, dacă mergeți în safari pe continent și apoi zburați spre Zanzibar, luați în calcul că n-o să puteți pune piciorul pe pământ african în unele țări de pe continent fără o serie de vaccinuri obligatorii și opționale. Pentru siguranța voastră, consultați site-ul MAE, secțiunea sfaturi și alerte de călătorie. Și bineînțeles, nu uitați de un medic specializat pe vaccinuri exotice. Better safe than sorry.

Sfatul meu e să vă faceți măcar vaccinul pentru hepatita A ca să nu stați cu frică de fiecare dată când mergeți la masă 🙂

Alte sfaturi utile, cu sau fără vaccinuri:

  • Beți doar apă îmbuteliată.
  • Spălați-vă pe mâini înainte de a mânca.
  • Nu plecați la drum fără o asigurare de călătorie.
  • Evitați să cumpărați carne crudă sau pește de pe stradă în cazul în care vă vine cheful de gătit – da, o să le găsiți atârnate, la tarabe, pe stradă, în căldură și muște.

În rest, bucurați-vă de fiecare clipă! Zanzibar e un paradis și-o rană vie în același timp, o să vă răscolească toate simțurile.  Mâncați cu localnicii, vorbiți cu ei, încercați să-i cunoașteți cu inima deschisă și fără prejudecăți 🙂

Călătorii în siguranță!

Cristina

Numele meu este Cristina şi sunt dependentă de călătorii. Sunt veselă, vorbesc mult-mult şi îmi plac oamenii buni. Ăia cu adevărat buni.

One Comment

  • Valeriu

    Chiar astazi ma gandeam la vaccinurile pe care trebuie sa le fac inainte de calatoria mea spre Malaezia si Thailanda. Mersi pentru articol!

Ce părere ai?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: