Când la marketing strategic chiar înveți ceva util

Vineri după-amiază, stare de somnolență, soare puternic și ultimul studiu de caz la seminarul de Marketing strategic. Elena, colega mea de bancă, era pe jumătate adormită, mie îmi zburase mintea la weekend, Vlad, colegul din spatele nostru spunea bancuri seci, iar Adelina ne făcea semne disperate.

– What happened? o întreb printre dinți.

– Profa. Trebuie să vină profa, aveți habar de ceva?

Ah, încerc să îmi aduc aminte despre ce companie o să vorbim astăzi, măcar să am habar dacă e să cadă ghinionul fix pe mine. Mă uit printre notițe și-mi sare în ochi tema pentru acasă: puterea unui testimonial video: vezi și crezi, campania celor de la Vindem-Ieftin.ro. Seriooos, – îmi zic în gând – chiar prind recenziile video la materiale de construcții? Înțeleg recenziile video la fond de ten, dar la materiale de construcții? Un Ha ha ha prelung, îmi rulează în cap încontinuu.

– Știi ceva? mă întreabă Elena, făcând un semn moale, plictisită, cu mâna.

– Acum arunc un ochi peste site-ul lor, dar sunt puțin cam sceptică, îi răspund în șoaptă, în timp ce tastez vindem-ieftin punct ro pe Google, bunul prieten al tuturor studenților aflați la ananghie. Îmi pun căștile și dau play la prima recenzie video, de curiozitate. Bogdan din Galați filmează livrarea baxurilor de vata bazaltică și ne spune că este mulțumit. Oook, interesant. Dau click după click și următoarea recenzie la care mă opresc e a Dorinei din Piatra Neamț care a comandat tencuiala decorativa Weber și a ajuns în 3-4 zile. Wait! Prietenul meu construiește case și nu de puține ori l-am auzit certându-se cu furnizorii legat de termenul lung de livrare. S-ar putea să fie interesantă strategia asta de marketing, totuși, zic șoptit, doar pentru mine și dau play următoarei recenzii. Mirabela din Focșani filmează comanda de tamplarie PVC ADF, comandă dată online, simplu și rapid.

-Hei! Elena!

-Da, ce-ai aflat?

– Mi se pare super interesantă strategia lor, fii atentă: clienții care filmează livrarea produselor primesc o reducere de 100 de ron. Clar, clienții răspund pozitiv provocării lor pentru că…bani, ceea ce e firesc. Partea interesantă e că recenziile sunt autentice, firești, făcute de oameni reali. Practic, fac marketing fără să pară marketing. Hai că abia aștept seminarul ăsta, o să fie o discuție interesantă.

Principal-sus-copy-123-1-1400x580

– Cool. Și oamenii vorbesc în video-uri și despre avantaje, oare au chestii prestabilite pe care ar trebui să le spună?

– Sincer, mie mi se pare că oamenii spun exact ce li se pare lor important: faptul că au plasat comanda online, faptul că produsele sunt livrate în câteva zile, cum a fost experiența lor, cât de mulțumiți sunt, faptul că au o gamă variată de produse, la prețuri bune, cât de ușor a fost procesul și comunicarea cu echipa de suport. Și știi cum e în marketing: important nu e ce i se pare echipei de marketing important, ci ce li se pare clienților important.

–  Băi, da, chiar sună fain. Cea mai bună reclamă e cea oferită de clienții tăi, asta e clar. Cred că o recenzie video e mult mai puternică decât orice reclamă creată de un marketer priceput, transmite cel mai clar mesaj. Și pe mine mă conving mai repede recenziile.  Și totuși, ei cu ce se ocupă?

– Livrează online materiale de construcții de la furnizori. Acum mă gândeam că e super fain pentru clienți să cumpere totul online, dintr-un singur loc, simplu și rapid. Îți dai seama cât timp salvezi? Plus că nu mai alergi după materiale de construcții prin depozite, marfa se livrează direct de la producător, poți compara ofertele de la alți furnizori, fără niciun fel de comision.

– Adică adio experiențe negative cu furnizorii, marfă care vine în zile diferite, comisioane și umblat prin depozite. Când au renovat ai mei apartamentul…doamne, ce nebunie! Mi s-a părut că a trecut o veșnicie până au venit materialele! Taică-miu și-a luat concediu ca să poată umbla în stânga și-n dreapta, la toți furnizorii. Mi se pare super smart business-ul lor. Profa noastră mai vine? Mă simt pregătită pentru marketing strategic! Ha ha!

– Da, eu văd de la Gabi, îți dai seama. Atâta bătaie de cap cu furnizorii…plus că unii meseriași îi recomandă doar pe cei cu care lucrează, care nu sunt cei mai buni tot timpul, e firesc. Cu vindem-ieftin.ro ai acces la materiale de calitate, livrate rapid, la doar un click distanță. În plus, mai ai și ocazia să vezi recenziile, de la oameni care chiar au cumpărat de la ei. Tu îți dai seama cât de mult a evoluat tehnologia?

Ding dong, s-a sunat de intrare.

– Sunteți pregătiți? Ați reușit să aprofundați tema de astăzi? Cine vrea să înceapă?

Ridic mâna, mă simt pregătită.

– Doamna Popa, încep eu? Mi se pare foarte faină strategia lor.

– Ce părere ai?

 

*Articol scris pentru a patra probă SuperBlog 2018.

Anunțuri publicitare

Ce părere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.