Alege o viață sănătoasă pentru copilul tău!

Doamnelor și domnilor,

Stimați organizatori și invitați,

Dragi părinți,

Dați-mi voie să încep prin a vă spune că mă simt onorată să fiu astăzi aici, în mijlocul atâtor voci importante din domeniul nutriției, reunite în cadrul primei ediții a conferinței Alege o viață sănătoasă pentru copilul tău! nu doar pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce privește alimentația copiilor noștri, ci și pentru a găsi împreună soluții pentru viitor.

Știați că, la nivel mondial, conform celor mai recente date OMS (Organizația Mondială a Sănătății), peste 1,9 miliarde de adulți din întreaga lume sunt supraponderali, 650 de milioane dintre aceștia fiind considerați obezi? În ceea ce privește obezitatea infantilă, cifrele sunt dramatice: 41 de milioane de copii sub 5 ani și 340 de milioane de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani din întreaga lume sunt supraponderali sau obezi.*

În România, în 2016, conform OMS, 19,7% dintre fete și 29,2% dintre băieți erau supraponderali, în timp ce 5% dintre fete și 10,7% dintre băieți erau obezi. La cealaltă extremă, 15,3% dintre fete și 13,3% dintre băieți erau subponderali, iar 2.8% dintre fete și 2.8% dintre băieți erau cu deficit ponderal moderat și sever.**

Toate aceste date scot la iveală o îngrijorare repetată în ultimii ani de multe voci preocupate de modul de viață haotic pe care secolul vitezei ni l-a impus ca fiind noul standard: alimentația nesănătoasă are efecte catastrofale asupra sănătății noastre și a copiilor noștri, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Sigur, nu includem aici cauzele medicale care pot contribui la creșterea/scăderea anormală în greutate, însă după cum știți deja, majoritatea factorilor care conduc la obezitate au legătură directă cu o alimentație dezechilibrată, bogată în grăsimi nesănătoase și prăjeli de tipul fast food, produse procesate, alcool și băuturi pline de zahăr, la care se adaugă lipsa exercițiilor fizice, stresul, presiunea socială, lipsa somnului, alte vicii.

Când vine vorba despre obezitate, specialiștii au o veste rea și una bună: din păcate, obezitatea este strâns legată de aparția unor boli extrem de periculoase precum cele cardiovasculare, diabetul, diferite forme de cancer sau chiar depresia, care capătă proporții din ce în ce mai mari în rândul copiilor și adolescenților aflați în zilele noastre sub o presiune socială teribilă. Vestea bună e că, din fericire, obezitatea poate fi prevenită și vindecată.

După ani de mâncat prost și puțin în funcție de mărinimia partidului comunist, apoi mult și prost poate pentru a compensa lipsurile, poate dintr-o lipsă a educației alimentare, putem observa în ultimii ani o preocupare crescândă pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, o preocupare atât de necesară societății noastre încă buimacă, prinsă într-o cultură a lui mult înseamnă bun, gras înseamnă sănătos.

În proiectele pe care le derulez, susțin importanța unei alimentații corecte și echilibrate la orice vârstă, însă profit de contextul în care ne aflăm pentru a accentua nevoia de a vorbi mai mult despre prevenție. Copiii noștri sunt viitorul, este vital să le fim modele pentru a le construi o bază sănătoasă pe care să-și clădească viețile, cu atât mai mult cu cât, în calitatea noastră de părinți, avem obligația de a crește oameni responsabili, cu obiceiuri sănătoase și alegeri echilibrate. Echilibrul se învață de la vârste fragede, iar copiii sunt precum un aluat moale care se lasă modelat în mâinile bucătarului fără să pună întrebări.

De altfel, alegerile alimentare sunt doar o parte dintr-un lung șir de alegeri pe care vor trebui să le facă de-a lungul timpului și ce altă modalitate mai bună de a învăța cum să devină oameni echilibrați dacă nu odată cu dezvoltarea capacității de a căuta și cerne informațiile și de a alege, într-un final, asumat, informat, cea mai bună opțiune?

Mă bucur atunci când văd părinți care caută alternative sănătoase pentru copiii lor, de la pui și ouă de țară pe grupuri de facebook la ronțăieli sănătoase cum ar fi migdalele sau fructele de caju sau chiar dulciuri altfel, plămădite cu pudră de roșcove în loc de cacao, ulei de cocos în loc de ulei de floarea soarelui, curmale în loc de zahăr, fructe uscate și semințe diverse despre care nu știam mai nimic până acum câțiva ani. Este un semnal puternic că mergem în direcția bună.

Un studiu din 2013 arată faptul că percepția generală este aceea că bogații, bătrânii, cei care locuiesc în mediul rural și oamenii educați mânâncă mai sănătos decât săracii, tinerii, cei care locuiesc în orașe și oamenii mai puțin educați. Și totuși, specialiștii spun că secretul unei alimentații corecte stă în echilibru, nu neapărat în costurile sau sursele de proveniență  ale mâncării. Poate aici trebuie să insistăm mai mult, în educația alimentară și implicit în prevenția dezechilibrelor. În a le arăta copiilor noștri ce înseamnă să mănânce sănătos, care sunt avantajele și care sunt riscurile unei alimentații haotice, pe termen lung. O alimentație nesănătoasă nu duce doar la boli fizice, ci și la o stare de rău, un corp obosit și lipsit de resurse și-un creier care nu mai poate fi creativ, care funcționează pe pilot automat.

Pe termen lung, o alimentație haotică creează un om nefericit.

Poate ăsta este rolul nostru de părinți în modelarea acestor aluaturi ce stau în mâinile noastre. În a destructura această mentalitate a mâncatului prost pentru că nu avem bani (n-ați auzit și voi în copilărie celebra nu ne permitem?), nu știm, e dificil, mâncarea sănătoasă n-are gust și a clădi o mentalitate nouă în care sănătatea este mereu pe primul plan. Fizică și psihică.

Știți acel video în care ni se spune că dacă vrem să schimbăm lumea trebuie să începem prin a ne face patul? Cred cu tărie că fiecare alegere mică – de la a ne învăța copiii să aleagă desertul sănătos în defavoarea celui ultra-procesat, să meargă pe jos în loc să-i urcăm imediat în mașină, să-și strângă jucăriile și să le doneze pe cele pe care nu le mai folosesc – creează în timp un bulgăre de obișnuințe și obiceiuri sănătoase care îi vor ajuta să trăiască o viață care să-i împlinească.

Haideți să le arătăm copiilor noștri importanța și consecințele fiecărei alegeri pentru a-i învăța să devină oameni responsabili și echilibrați! Haideți să începem de la prăjitura sănătoasă de sâmbătă seara, la fructele din fiecare dimineață, la mișcarea de seară, cuvintele blânde și zâmbetul permanent!

Haideți să alegem o viață sănătoasă pentru copiii noștri!

 

-Articol scris pentru proba 14 din competiția SuperBlog 2018, fotografii Sano Vita.

*The Lancet Public Health

**www.tion.ro

 

Anunțuri publicitare

Ce părere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.