Despre spitale, medici, halate și culori

Sunt un om simplu: cred în psihologia culorilor și mă simt influențată de vreme. Culorile vesele mă fac fericită, soarele îmi dă aripi, iar ploaia le taie fără milă.

Cum sunt foarte sceptică atunci când vine vorba despre medicina alternativă, afinitatea mea pentru psihologia culorilor se oprește la cronoterapie. Și totuși, chiar dacă nu cred în puterea cronoterapiei de a vindeca boli grave, cred că suntem influențați de culorile din jurul nostru. De la felul în care ne îmbrăcăm la felul în care ne aranjăm casa, la locurile în care învățăm, lucrăm, ne petrecem timpul liber sau chiar cele în care ne tratăm bolile.

Îmi aduc aminte că acum mulți ani am fost internată la Spitalul de copii din Galați cu dureri insuportabile de picioare. Mă dureau încheieturile de parcă un om minuscul mi-ar fi intrat pe sub piele și cu un fierăstrău imens îmi secționa fără încetare, bucată cu bucată, oasele. Durerile se întețeau iarna, când ploua sau când umiditatea era ridicată. Medicii mi-au spus că am reumatism, iar de atunci a început un drum lung prin spitale, injecții cu moldamin (un tratament dureros, făcut o dată pe săptămână timp de aproape 5 ani), analize peste analize, dureri mutate de la picioare la mâini, creme care să mă ajute să dorm, internări în spital și zile lipsă de la școală. Pe vremea aia, nu erau spitale private și oricum nici n-am fi avut bani de ele, așa că mi-am dus reumatismul până hăt, în adolescență, prin spitalul de copii din orașul natal. Nu-mi mai aduc aminte multe lucruri din perioada respectivă, dar am în minte câteva frânturi care mă urmăresc ori de câte ori intru într-un spital: pereți albi, holuri din mozaic comunist, paturi din fier, medici îmbrăcați în halate medicale albe, mâncarea furată din micul dulap alb de lângă pat, băile albe cu duș îmbrăcat în bucăți mici de faianță albă ca-n bucătăriile vechi ale bunicilor de la bloc, miros puternic de medicamente, copii cu fundurile în sus pentru injecții și medicul în vizita de dimineață încălțat cu saboți albi.

Astăzi, evit pe cât posibil spitalele de stat. M-au marcat anii ăia de alb și gri și sterp și, din păcate, majoritatea spitalelor românești continuă să rămână blocate în timp, locuri care te înfioară cu aerul ăla rece și auster încă de la intrare. Mi s-a părut tot timpul că albul halatelor medicale, deși ar trebui să sugereze curățenia, mediul steril și safe pentru pacienți, emană mai degrabă răceală și indiferență. Cred că atunci când ești bolnav, speriat și cu viața dată peste cap, indiferent de vârstă, un mediu colorat, vesel, cozy și împânzit de medici cu bluze medicale cu imprimeuri din pisicuțe, fluturași, flori, țestoase și elefănței ajută extrem de mult în restabilirea echilibrului interior.

Din fericire, tot mai mulți medici și asistenți medicali înțeleg importanța felului în care se îmbracă și se prezintă în fața pacienților și aleg să renunțe la banalele halate medicale albe în favoarea celor colorate și vesele, cumpărate în mod cert de la un magazin online de costume medicale si echipamente de lucru. De exemplu, medicul meu dentist are o bonetă cu avioane, zâmbește mult și are o voce caldă, combinație care mă ajută să fiu relaxată ori de câte ori urc pe scaunul de consultație și aud zum zum zum-ul care ne sperie pe majoritatea dintre noi. De asemenea, ultima oară când am fost să-mi fac analizele de sânge la o clinică privată din Iași, asistenta avea o bluză cu fluturași mov, ceea ce m-a făcut să zâmbesc. Sunt sigură că veselia acelei bluze îi ajută pe copiii cărora le este frică de sânge, așa cum mi-era și mie când mergeam la spitalul de copii din Galați, iar uneori se întâmpla să leșin din cauza atacurilor de panică.

De-a lungul timpului, în urma experienței personale, mi-am conturat propria imagine despre cum ar trebui să arate un spital și medicii din el. Cred sincer că pe lângă profesionalism, pasiune și empatie, personalul medical ar trebui să poarte halate, sarafane, bluze, costume sau bonete medicale care să inspire încredere, speranță, viață, cu atât mai mult cu cât spitalele sunt prin definiție locuri în care nu ne dorim să ajungem, iar medicii sunt acea categorie profesională cu care ne dorim să intrăm în contact doar pentru verificări de rutină.

Ați observat că atunci când intrăm într-un spital, fie și doar pentru niște simple analize, inima ne bate cu putere, ochii ni se lovesc de suferința celoralți și tot ce ne dorim e să terminăm și să plecăm mai repede din acel mediu plin de bolnavi, bacterii și suferințe?

În aceste cazuri, partea bună e că vizitele sunt scurte și rare, iar impactul este mic.

Când însă ne aflăm în situația de a ne petrecem timpul prin spitale, între analize de sânge, ecografii, radiografii și vizite în cabinetul medicului, mediul și felul în care sunt îmbrăcați doctorii noștri ne impactează mult mai mult și ne pot ajuta în restabilirea echilibrului pierdut sau dimpotrivă, pot adânci sentimentul de disperare.

Azure-Get-Better-043550446996_e790b178bc.jpg

ehalate

De altfel, e dovedit faptul că orice culoare vie ne influențează în mod pozitiv starea de spirit, iar o stare bună face de multe ori diferența în felul în care evoluează sau stagnează o boală. După spusele oricărui medic, psihicul e cel mai important în lupta cu boala, iar psihicul poate fi ridicat din brațele disperării de un cumul de factori extrem de importanți: susținerea celor dragi, îngrijire medicală calitativă, un mediu care să nu fie ostil, ci care să emane speranță, multă culoare, flori, zâmbete și medici dedicați, empatici, îmbrăcați în halate și bluze medicale care să îi facă pe bolnavi să zâmbească.

Până la urmă, medicii nu sunt bau-bau, ci eroii care salvează vieți. De ce să nu adauge expertizei lor și haine care să zâmbească și să ia durerea cu mâna?

De ce să nu terminăm cu hainele scorțoase și atitudinea bosumflată din spitalele românești pentru a le înlocui cu veselia și atmosfera prietenoasă care să reconforteze și să aline?

Sănătate multă,

Cristina

 *Acest articol a fost scris pentru proba 16 din competiția SuperBlog 2018, sponsorizată de ehalate.ro.

**Foto: header image – usplash.com; foto1: azuremagazine.com; foto 2: flickr.com; foto 3: arhivă ehalate.ro.

Anunțuri publicitare

Dă-mi un feedback!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.