
Ghid de călătorie în Iordania| Blog de călătorie Plecată Hai-Hui
De când m-am întors din Iordania am primit foarte multe întrebări: cum e acolo, ce mi-a plăcut, ce nu mi-a plăcut, cum m-am simțit, ce am vizitat, unde m-am cazat, cu ce m-am deplasat, cum sunt femeile, cum sunt bărbații, ce am mâncat, care au fost costurile, ce m-a impresionat, ce m-a șocat, ce aș face diferit dacă aș mai merge încă o dată, cât este de sigur, cum sunt oamenii, care-s principalele atracții, cum a fost în deșert, cum mi s-a părut Petra, ce traseu am avut, de unde am închiriat mașină și alte încă 100 de întrebări asemănătoare. Cred că n-am primit niciodată atât de multe întrebări despre o destinație, ceea ce înseamnă că Iordania se află pe wishlist-ul multor călători, aspect care mă bucură tare mult. Iordania e o țară extrem de frumoasă și merită explorată de cât mai mulți călători.
Înainte de a intra în detalii practice, vă reamintesc faptul că scriu din experiență proprie, iar unele aspecte pot fi subiective, în funcție de cum le-am simțit la fața locului. 🙂
Bun. Dacă sunteți genul de cititori care sar imediat la concluzii, las mai jos o listă cu cele mai importante aspecte de care ar trebui să țină cont orice călător care plănuiește o excursie în Iordania, urmând să detaliez fiecare informație.
- Recomand închirierea unei mașini pentru libertate deplină. Iordania este o țară mică, poate fi parcursă de la nord la sud în aproximativ 5 ore, străzile sunt bune și sigure.
- Din punctul meu de vedere, Iordania nu este o destinație de plajă. Dacă totuși alegeți să petreceți câteva zile în sud, recomand plajele private, costumele de baie atrag prea multe priviri din partea localnicilor, ceea ce s-ar putea să vă facă să vă simțiți inconfortabil.
- Petra by night mi s-a părut un eveniment basic. Fiind extrem de promovat, în realitate mi s-a părut scump și dezamăgitor (17 dirhami iordaniei, aprox 21 de euro/pers).
- Dacă intenționați să stați minim 4 nopți în Iordania, merită să cumpărați Jordan Pass-ul.
- Iordania este o țară scumpă – 1 dinar iordanian (jod) = aprox 1,3 euro.
- Recomand să aveți bani pe card și să plătiți cu cardul ori de câte ori este posibil. Pentru a scoate bani de la bancomate se percepe o taxă de 5 dinari/tranzacție. Există numeroase schimburi valutare în orașe, iar pentru 100 de euro veți primi între 70 și 80 de dirhami, depinde de cursul valutar.
- Atenție la cazări, ca în orice țară în care turismul încă nu e super dezvoltat, există extremele: marile resorturi incredibil de scumpe și cazări ieftine, dar foarte murdare/rudimentare. Încercați să citiți comentariile/review-urile altor turiști înainte de a rezerva.
- Mâncarea este excelentă – hummus, șaorma, pui la rotisor, miel, pizza arăbească (manakish), fructe de mare, dulciuri. Yum.
- Consumul de acool este legal – există numeroase liquid stores, mai ales în orașele mari. Iordanienii au chiar și propria bere – Petra.
- Recomand evitarea hainelor scurte și strâmte pentru femei. Privirile insistente ale bărbaților vă vor face să vă simțiți inconfortabil chiar și îmbrăcate în haine care vă acoperă pielea.
- Oamenii sunt extrem de primitori, zâmbesc des, nu sunt agresivi atunci când vor să vândă ceva, nu sunt insistenți, sunt dornici de turiști.
- Iordania are cei mai friendly polițiști ever. Sunt nenumărate puncte de control pe șosele și există polițiști peste tot în orașe, fapt care sporește sentimentul de siguranță. Mi s-a părut o țară foarte sigură pentru toate tipurile de călători.
- Recomand să cumpărați o cartelă locală cu net și minute. Noi am cumpărat o cartelă de la Umniah cu 18 gb și 350 de minute internaționale (+o grămadă de minute și sms în rețea). Netul a mers super bine și l-am folosit fără restricții, inclusiv pentru gps și hotspot pe laptop sau pe telefonul lui Gabi. Toată săptămâna am reușit să consumăm doar 5 gb. Cartela a costat 15 de dirhami.
Dacă ați rezistat până aici înseamnă că sunteți up for more, așa că vă invit să despicăm în 4 traseul pentru o săptămână în Iordania. Iată cum ne-am organizat:
- Ziua 1: Aterizare în Amman, preluare mașină, schimbat bani, mâncat în Amman și plecat spre Wadi Musa unde am avut cazarea pentru Petra.
- Ziua 2: Petra + Petra by night. Jordan Pass cuprinde intrarea la Petra, însă nu și biletul pentru Petra by night care costă 17 dirhami/persoană. Articol separat despre Petra.
- Ziua 3: Plecare din Wadi Musa spre Wadi Rum, am petrecut o zi, o noapte și o dimineață în deșert. Pregătesc un articol separat despre experiența din deșert.
- Ziua 4: Plecare spre Aqaba + plajă.
- Ziua 5: Aqaba – plajă. Pentru ambele zile am ales o plajă privată, la Berenice Beach Club. Intrarea costă 10 dirhami/persoană, clubul are 3 piscine, acces la plajă privată. Prosopul este inclus în preț.
- Ziua 6: Plecare înapoi spre Amman cu oprire la Mount Nebo și Madaba. Cazare și plimbare de seară în Amman.
- Ziua 7: Jerash și jumătate de zi la Marea Moartă. Am ales o plajă privată, la Oh Beach Club. Extrem de scump (35 dirhami/persoană), pustiu și murdar, nu aș mai merge încă o dată. Plimbare de seară în Amman.
- Ziua 8: Amman Citadel, Downtown Amman. Zbor spre București.
Cam așa a arătat traseul nostru (în ordinea asta), aprox 1200 de km parcurși cu mașina.
Ce aș face diferit dacă ar fi să merg încă o dată în Iordania?
Aș tăia de pe listă Aqaba și aș folosi timpul respectiv pentru rezervații naturale (de exemplu rezervațiile naturale Dana și Mujib care-s absolut superbe), hiking, temple. Din punctul meu de vedere, Iordania nu este o destinație de plajă, nu este încă pregătită să primească turiști străini.
Vreme – când e bine de mers în Iordania?
În principiu, vremea e plăcută tot anul, însă diferă de la o zonă la alta. Pentru Amman, temperaturile variază de la 10-11 grade în ianuarie la 30-32 de grade în iulie și august. În schimb, în Aqaba temperaturile scad puțin sub 20 de grade în ianuarie, în timp ce în lunile de vară ating lejer 40 de grade.
Recomand să mergeți în perioadele martie-aprilie și octombrie-noiembrie când vremea e plăcută atât pentru plimbări și hiking, cât și pentru o baie în Marea Roșie dacă dați o fugă până în Aqaba, în sudul țării.
Noi am fost la finalul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie și vremea a fost pur și simplu perfectă: în jur de 25 de grade la Petra și în deșert și cam 30 în sud. Deși odată cu încălzirea globală, nu prea ne mai putem baza pe vreme, așa cum o știam. De exemplu, înainte să mergem și imediat după ce ne-am întors, în zona Amman – Petra au fost inundații care au cauzat pagube materiale și ne-au costat vieți omenești.
Transport – cu ce ne deplasăm în Iordania?
First thing first, trebuie să știți că din București există zbor direct spre Amman (capitala Iordaniei), cu Ryanair marțea și sâmbăta – zborul este direct și are o durată de 2 ore și jumătate – 3 ore. Tot din București sunt zboruri directe și cu Tarom, lunea, miercurea, vinerea și duminica.
Noi am fost cu Ryanair care, fiind low cost, e mult mai ieftin decât Tarom-ul. Nu a avut întârzieri nici la dus, nici la întors, am fost mulțumiți de calitatea serviciilor.
În ceea ce privește trasportul în interiorul țării, recomandarea mea este să vedeți Iordania în ritm propriu, pe cont propriu.
Cea mai bună variantă este aceea de a închiria o mașină, chiar dacă va trebui să scoateți câțiva bani în plus din buzunar.
Iată câteva motive pentru care merită să închiriați o mașină în Iordania:
- Drumuri bune – există două drumuri care leagă Amman-ul de sudul țării: cel mai scurt e Desert Highway – un drum bun, dar puțin cam ciudat semnalizat și marcat – se îngustează de multe ori, conduceți prudent. Viteza maximă e 110 km/h. A doua variantă pentru a străbate țara de la nord la sud e un drum care merge de-a lungul Mării Moarte (mi s-a părut mult mai liber și mai frumos). În drum vă puteți opri în Madaba, puteți face un ocol până la Mount Nebo, puteți admira Marea Moartă sau vă puteți opri la rezervațiile naturale Mujib sau Dana.
- Poliție – sunt multe controale, ceea ce sporește sentimentul de siguranță și încredere. Polițiștii sunt extrem de drăguți, la noi a fost suficient să le spunem că suntem din România și nu ne mai cereau pașapoartele sau actele mașinii, ci ne urau bun venit în Iordania și vacanță plăcută. Cu siguranță, sunt foarte amabili cu toți turiștii, pare că Iordania are ca strategie națională atragerea turiștilor prin ospitalitate și amabilitate.
- Transportul în comun slab dezvoltat – în Amman transportul în comun mi s-a părut destul de rudimentar (autobuze vechi, aglomerate); în Aqaba transportul în comun părea puțin mai dezvoltat, de altfel Aqaba mi s-a părut un oraș curat și relativ modern. Există autobuze între Amman și Aqaba sau între Amman și Petra, Wadi Rum sau Marea Moartă. Practic, există legături între toate atracțiile turistice importante, prețurile sunt mici (câțiva dirhami), însă obișnuiesc să plece atunci când nu mai sunt locuri și nu prea respectă vreun program, ceea ce poate deveni destul de enervant. De asemenea, am înțeles că vinerea sau în zilele de sărbătoare legală autobuzele nu circulă sau au orar special. Dacă n-aveți altă variantă la îndemână, căutați autobuzele turistice JETT.
- Libertate deplină – nu numai din cauza transportului în comun care nu pare super dezvoltat, dar mai ales pentru că e nice să te poți mișca în voie, la orice oră, fără să depinzi de nimeni, astfel încât să folosești cât mai util timpul pe care îl petreci în vacanță.
Noi am închiriat o mașină de la Monte Carlo Rental. Am fost super mulțumiți, au fost super profi, n-am avut nevoie de card de credit, am plătit cash, iar depozitul de 100 jod l-am garantat cu cardul de debit. Nu am plătit asigurarea extra, am mers pe mâna norocului. În general, costul este între 20 și 30 jod/zi. Găsiți costul total mai jos.
Atenție!
Trafic: în Amman traficul este extrem de haotic în centrul vechi și aglomerat în partea nouă a orașului, conduceți cu maximă atenție, mai ales dacă nu optați pentru o asigurare extra pentru accidente. În Downtown parcați doar în parcările amenajate, altfel riscați o amenda de toată frumusețea pentru parcare sau staționare interzisă. Noi am oprit pentru fix 5 minute în fața unui exchange, însă polițistul a fost super pe fază și ne-a trântit o amendă de 20 jod care s-a transformat în 25 jod pentru că mașina fusese închiriată prin agenție. Not nice.
Odată ce ați ieșit din Amman și în general în afara orașelor, traficul este liniștit, în orice direcție ați merge.
În Aqaba mi s-a părut destul de relaxat. În schimb, în Madaba am dat peste același trafic haotic pe care îl experimentasem și în Amman.
Cazare – unde ne cazăm în Iordania?
Recunosc că am răscolit internetul în căutarea celor mai bune cazări, unde bune înseamnă decente, la prețuri decente.
Ce tipuri de cazări veți găsi în Iordania?
- foarte multe resorturi, lanțuri de hoteluri internaționale, hoteluri de lux – costurile pe noapte sunt asemănătoare cu cele din Europa, unele mi s-au părut exagerat de scumpe (totuși, Iordania nu e New York).
- cazări super ieftine cu review-uri foarte slabe – condiții mizere, lipsă apă caldă, gândaci, lenjerie neschimbată, prosoape murdare etc, mult kitch.
- cazări decente, la prețuri decente – e necesar să faceți un research îndelungat, să citiți toate comentariile de pe booking și chiar și așa e posibil ca realitatea să nu arate ca în poze.
Mi s-a părut că în Iordania extremele sunt foarte bine reprezentate, în timp ce zona de mijloc are foarte puține opțiuni, probabil din cauza faptului că turismul abia acum înflorește.
Despre mine știți deja că nu-s fițoasă, însă nici nu îmi place să dorm în vreo dugheană. Așa că după multe căutări și un milion de review-uri citite am găsit 4 cazări destul de decente în Wadi Musa, Wadi Rum, Aqaba și Amman. Dacă nu sunteți fițoși și căutați cazări decente care să nu vă facă gaură în buget, le recomand pe cele de mai jos, overall noi am fost mulțumiți când ne-am uitat la raportul calitate-preț.
- Al Anbat Hotel & Restaurant, cameră dublă cu mic dejun inclus – este situat în Wadi Musa, cocoțat pe o stâncă, cu vedere spre Petra, situat la 10 min de mers cu mașina de Petra Visitors Center. Interiorul este demodat, dar patul a fost super confortabil, micul dejun de tip bufet suedez variat și delicios, iar apa fierbinte (mai puțin după 12 noaptea). Cost: 75 jod/2 nopți/2 persoane.
- Salem Camp – camp în deșert, cort basic cu pat dublu, cină și mic dejun incluse. Toalete moderne și curate, apă rece. Cost: 45 jod/1 noapte/2 persoane.
- Al Ryiati Apartments – relativ curat, într-o zonă bună din Aqaba, aproape de plaja publică și faleză, multe restaurante, terase și magazine. Cost: 77 jod/ 2 nopți/ 2 persoane.
- Prime Hotel – un mic hotel situat în zona nouă a orașului Amman, înconjurat de restaurante și magazine. Modern, pat confortabil, curățenie. Din păcate, nouă ne-au dat o cameră de fumători, iar noi nu ne-am mai complicat să o schimbăm. Dacă nu sunteți fumători, menționați că vreți cameră pentru nefumători, geamurile nu se pot deschide, iar mirosul nu e tocmai nice. Cost: 92 jod/ 2 nopți/ 2 persoane.
Toate cazările au fost rezervate pe http://www.booking.com.
Mâncare – ce mâncăm în Iordania?
Hmmm, multă mâncare bună și delicioasă. Din ce am observat, se mănâncă mult orez, măsline, carne de miel, pui la rotisor, toate tipurile de humus, tabbouleh, falafel, diferite feluri de mâncare cu iaurt, pizza arăbească (manakish), ficat de pui, șaorma, sandvișuri, kebab și o grămadă de murături (la fiecare masă). Mâncărurile tradiționale cele mai cunoscute sunt mansaful (miel, iaurt, orez) și falafelul iordanian. Fanii iaurtului pot încerca labneh – un tip de iaurt mai cremos și mai sățios.
În deșert veți mânca cu siguranță zarb, un fel de mâncare tradițional beduin din carne de miel și de pui cu legume gătite timp de câteva ore în nisip servite cu orez și-o mâncărică de cartofi foarte asemănătoare cu a noastră.
Dulciurile sunt cu adevărat dulci, e imposibil să mâncați multe. Recomand knafeh, hareeseh și prăjituri de tot felul. Habar n-am ce e în ele, dar sunt încredibil de dulci și delicioase. Totuși, am mâncate multe prăjituri cu fistic și cocos.
Nu ratați cafeaua la nisip și ceaiul de mentă.
Pâinea – nicio masă fără pâine. De obicei, pitele sunt cumpărate și încălzite, însă am mâncat și la restaurante care coc pâine și e absolut delicioasă.
Prețuri:
În Amman și Wadi Musa am mâncat foarte ieftin, porții imense. Ca idee, o masă pentru două persoane cu carne, orez, humus, răcoritoare ne-a costat între 9 și 11 jod.
În deșert, atât cina, cât și micul dejun a fost inclus în preț. Vă recomand să alegeți această variantă atunci când rezervați camp-ul.
În Aqaba prețurile au fost mai mari, mai turistice. Am avut și mese scumpe, la prețuri demne de Europa occidentală – 50 jod/2 persoane, și mese la prețuri decente – 20-25 jod/2 persoane, dar și sandvișuri și alte mâncăruri de stradă la prețuri derizorii – 1-2 jod.
În Madaba am mâncat la Haret Jdoudna – restaurant turistic, găsit pe Tripadvisor. Din păcate, eram morți de foame și n-am stat să căutăm prea mult. Prețurile sunt în mod cert turistice, de altfel toți oaspeții erau turiști, dar mâncarea și pita coaptă în cuptor au fost delicioase. Un prânz pentru două persoane cu aripioare de pui, humus, cartofi prăjiți și salată cu brânză de capră ne-a costat cam 15 jod.
Consumul de băuturi alcoolice în Iordania – liquid stores, alcool în restaurante
Consumul de băuturi alcoolice nu e strict reglementat în Iordania, în orașele mari există magazine cu băuturi alcoolice numite liquid stores. În majoritatea restaurantelor nu se servește alcool.
Iordania are chiar propria bere cu alcool, ceea ce pentru o țară musulmană mi se pare pretty cool – se numește Petra (doh, cum altfel?) și este destul de tare – are între 5% și 10% alcool, dacă îmi amintesc bine. În orice caz, mult mai strong decât multe mărci internaționale de bere pe care le știu.
În Aqaba dacă sunteți în căutarea unui restaurant care servește alcool recomand Alibaba Restaurant. Fiind cotat super bine pe Tripadvisor, are prețuri turistice, dar mâncarea e delicioasă și atmosfera faină. Un restaurant cu mâncare tradițională care nu servește alcool este Rakwet Kanaan. Enjoy!
Oamenii
Foarte amabili, zâmbitori și ospitalieri parcă mai mult în zona de nord decât în sud. Deloc agresivi atunci nu voiam să cumpărăm ceva, ne mulțumeau și ne spuneau sigur, data viitoare. Foarte dornici să primească turiști, bănuiesc că au început să vadă avantajele turismului într-o țară atât de săracă și lipsită de resurse.
În Aqaba am simțit cele mai multe priviri ațintite asupra mea, lucru deranjant, incomod. Față de Amman, mi s-a părut că este un oraș mai tradițional, conservator. Cred că localnicii nu sunt pregătiți să îi integreze pe turiști în peisajul lor de zi cu zi. N-am văzut nicio femeie fără văl, majoritatea purtau hijab, unele chiar niqab, foarte puține îmbrăcate normal. În schimb, am văzut foarte multe familii pe străzi, la plajă, în locuri de grătar, pe faleză. Cumva, cu mic cu mare, erau pe stradă, unii așezați pur și simplu pe o pătură într-un colț de trotuar. M-a frapat faptul că femeile erau machiate excesiv.
În Amman, oamenii mi-au părut mai relaxați, mai occidentali, am văzut femei îmbrăcate occidental, fără văl, în timp ce majoritatea celor care purtau văl erau îmbrăcate normal, fără hijab, mai ales în zona nouă a orașului.
În zonele rurale, toate femeile erau îmbrăcate în hijab negru, iar bărbații în haine tradiționale.
Foarte multe femei tinere cu mulți copii.
Buget – o săptămână în Iordania
Finally, partea care vă interesează cel mai mult. Iată cam care a fost bugetul nostru pentru o săptămână în Iordania, o țară scumpă din punctul meu de vedere.
- Bilete de avion Ryanair – în jur de 150 euro/ 2 persoane
- Cazare – 289 jod
- Mașină – 235 jod / 7 zile + benzină aproximativ 100 jod
- Jordan Pass – 140 jod/ 2 persoane – revin cu un articol separat
- Petra by night – 34 jod/ 2 persoane
- Tururi în deșert: jeep tour 3 ore + camel tour 1 oră – 90 jod
Ce ziceți, am reușit să răspund tuturor întrebărilor voastre? Ce v-ar mai plăcea să știți despre Iordania?
Haihuieli faine,
Cristina


13 Comments
HaiHui Story
Exact la fix a picat articolul tau, foarte bine scris! 😁 Congrats! Si multumim de ponturi, sunt foarte utile.
Anita
HaiHui Story
Viza ati obtinut-o la intrarea pe aeroport contra cost?
Thanks!
Cristina
Salut, Anita! Dacă stați minim 4 nopți în Iordania recomand să cumpărați Jordan Pass care include și viza. Dacă nu, viza costă 40 jod și se ia pe aeroport, foarte rapid. Nu-s foarte stricți, procesul e foarte ușor.
Cristina
HaiHui Story
Merci mult! 😁
Cristina
Cu drag! Have fun!
popescu dumitra
Multumesc, Cristina, multe detalii necesare calatoriei in Iordania. Felicitari pentru informatii!
Cristina
Cu mult drag! Vacanță faină! ❤
Nico
Buna! Foarte interesant articolul tau 🙂 Imi poti spune cateva nume de restaurante unde ati mancat ieftin si bun?
Cristina
Salut, Nico! Le-am pus doar pe cele din Aqaba, nu cred că mi le-am mai amintit pe restul. Anyway, în Iordania se mănâncă excelent și cu puțini bani, în cantități mari. În centrul vechi al Amman-ului vei găsi foarte multe locuri cu mâncare bună, chiar dacă par dărăpănate și murdare. La Petra la fel. În Aqaba e mai curățel și mai dezvoltat. Enjoy! mie mi-a plăcut mult de tot Iordania 🙂
Ovidiu
cat ai cheluit in excursia asta?
estimativ?
Cristina
Salut, Ovidiu,
Sincer, nu mai țin minte dacă am făcut un calcul total, știu că am scris în articol cam care au fost costurile în general.
În orice caz, Iordania mi s-a părut destul de scumpă, mai ales în raport cu cât de săracă e. Cazările mi s-au părut scumpe și foarte aiurea (atenție la comentarii, multe sunt super murdare).
Hope it helps,
Cristina
Elena Becheanu
Buna! Foarte interesant articolul! Aveti idee, taxiul ne poate duce pana in desert la Salem Camp? Nu dorim sa inchiriem masina. Daca aveti timp, poate postati si link-urile pentru rezervare Petra by night sau tur în deșert: jeep tour. Multumim!
Cristina
Salut, Elena. Nu știu ce să zic, noi am avut mașină închiriată și nu am circulat deloc cu mijloacele de transport în comun sau cu taxi, dar bănuiesc că da 🙂 Petra by night n-a fost o experiență care să ne dea pe spate, dacă aș mai merge, nu aș mai cumpăra (mi se pare foarte comercială și nu foarte impresionantă), iar turul în deșert l-am luat direct de la ei. Ei vă propun tot felul de tururi, găsiți de cumpărat direct la ei, no worries. Ce îmi amintesc că ne-a mai plăcut a fost turul acela cu cămilele până la mașină. Have fun, Iordania e o țară foarte frumoasă!