SuperBlog 2018

Letter to my younger self |Blog de călătorie|Plecată Hai-Hui

Dear younger me,

Trăiești anii ăia în care ești rebelă, vrei tot, vrei acum și lumea e, toată, a ta. Și chiar e, să știi, păstrează-ți optimismul, o să ai nevoie de el mai târziu. Îndeasă-l în buzunare, pune-l la uscat în cărțile din anul întâi, presară-l printre haine, salvează un gram în suflet. Optimism alb pentru zile negre.

Dear younger me, trăiești anii ăia cu petreceri în cămin, nopți înecate în bere și ochi căzuți la seminariile de la 8. Anii ăia cu prea multe colege de cameră și prea mulți iubiți, înghesuiți în paturi suspendate. Anii ăia cu ceai pe hol, discuții despre viață, moarte, căutări existențiale și iubiri plânse între două cursuri. Cu dimineți târzii, nopți nedormite, zacusă de la mama, examene multe și biscuiți din Republica Moldova.

Dear younger me, trăiești anii ăia cum nu vor mai fi alții, oricât de frumos se vor găti pentru tine de acum încolo. Sunt anii în care vei găsi mereu bani de-o ieșire în oraș, prieteni de cafele și chef de-a pleca hai-hui, pe nepregătite, cu melodii latino în cap în drum spre mare. Cei mai frumoși ani, zic ei, dar nu-i așa. Toți anii sunt frumoși, chiar sunt. În schimb, fiecare etapă are ceva doar al ei, un gust și-un dor pe care nu le vei mai întâlni niciodată.

Dear younger me, ăstia sunt anii în care ar trebui să experimentezi mult. Să vezi lumea, să înveți să muncești, să cunoști culturi noi, să te minunezi, să înțelegi cum se fac banii, să iubești, să îți pară rău și să-ți îndrepți greșelile, să te modelezi în om mare, bun și responsabil, să plângi de bucurie și dacă e musai-musai să plângi și de tristețe. Și orice ar fi,  să nu uiți să împingi afară durerea și furia și dezamăgirea de a fi devenit – prea repede – adult. Ca să poți să o iei de la capăt, cu bucurie și drag de viața asta minunată.

Dear younger me, ăștia sunt anii în care ar trebui să guști din toate. Cu ochii deschiși, cu urechile ciulite, cu sufletul atent la orice îți pare străin de principiile tale, dar mereu cu poftă și ochi sticlind de umire și curiozitate.

Dear younger me, dacă ai avea răbdare să mă asculți, ți-aș spune că anii ăștia sunt perfecți pentru a-ți trăi visul american. Ah, dear younger me, de-ai ști ce rău îmi pare că n-am știut să fiu curajoasă în anii ăia curajoși. Că n-am riscat. Că mi-a fost frică de lumea asta mare, de oceanul dintre mine și ei, de prăpastia dintre culturile noastre. Că am ales să-mi petrec verile lenevind, așteptând să treacă timpul și să mă fac mare. Și, dear younger me, cât de repede trec anii!

Dear younger me, fă-ți valiza și pleacă hai-hui în căutarea oamenilor la fel, dar altfel, locurilor noi, orașelor vibrante, zgârie-norilor care te vor face să te uiți gură-cască, tradițiilor diferite.

Ia un pix și notează tot. Tot ce vezi, tot ce înveți, tot ce simți.

Învață de la fiecare puțin și tot de la toți. Tot ce poți. Tot ce vrei. Tot ce o să te ajute în anii de adult ce vor veni.

Dear younger me, spune DA! experiențelor din spatele barului, din bucătării, din restaurante, din resorturile și parcurile de joacă americane. Spune DA! unei experiențe de tip Work and Travel (descoperă la doar un click distanță toate avantajele Work and Travel și rezervă-ți locul cât mai repede).

N-o să înveți doar cum să faci cocktail-uri și mâncăruri simple, cum să iei corect o comandă, care-i faza cu customer service-ul done right sau cum să nu verși cele zece pahare și șase farfurii, trei pe-o mână și trei pe cealaltă. Vei învăța mult mai mult de atât, lecții care îți vor fi  extrem de utile în curând: cât de greu se fac banii, cum să fii econom ca să poți supraviețui pe cont propriu, cum să te împrietenești cu oameni care au crescut altfel decât tine, oameni care au așteptări diferite, mentalități diferite și vorbesc o limbă pe care oricât de bine ai ști-o, o bună perioadă de timp tot îți va părea străină (motiv excelent pentru a o practica), cum să muncești, să călătorești și să descoperi lumea în același timp.

Dear younger me, nu va fi ușor, acum știu bine. Nu va fi ușor să pleci peste ocean la anii ăștia când ești plin de temeri, dar și de dorințe. Nu va fi ușor să îi lași pe ai tăi în urmă, mama își va face griji pentru tine, iar tata nu va mai dormi nopțile ca să te prindă puțin pe skype. Nu va fi ușor să fii departe de prietenii din orașul natal pe care îi vezi tot mai rar de când ai venit la facultate. Nu va fi ușor, dimpotrivă.

Dar, dear younger me, va fi FUN și ALTFEL.

Vei avea ocazia de a da nas în nas cu renumita cultură americană, vei descoperi țara tuturor posibilităților așa cum ai văzut-o toată adolescența în filme și vei putea să faci comparații. Sau chiar să împrumuți din bunele practici și să le aduci aici, în România noastră frumoasă.

Dear younger me, vei deveni mai matură,  mai sociabilă, mai deschisă ideilor care îți par diferite de ale tale. Vei exersa limba engleză, cea mai cool limbă de pe pământ. Te vei plimba, vei admira frumusețea unui pământ diferit de tot ce ai văzut vreodată, vei descoperi orașe, munți, canioane, păduri și râuri care te vor lăsa fără cuvinte.

gran-canyon.jpglas-vegas-2.jpgmontana.jpg

Vei deveni independentă. Și mai descurcăreață, și mai deschisă, și mai conștientă de lumea asta mare și frumoasă în nesfârșitul ei.

Și….dear younger me, cu puțin noroc, poate te vei întoarce și cu niște bani. Pentru anul următor de studenție și petreceri în Master Club. Sau poate nu, dar un lucru e cert: vei câștiga experiențe faine, iar vara toată-ți va fi o vacanță cu Work and Travel.

Curaj!

Cu drag și dor,

Your much, much older self

DSC01010-01.jpeg

*Articol scris pentru proba 17, competiția SuperBlog 2018, sponsorizată de CND Turism Vacanțe Speciale.

**Galerie foto: header – arhivă personală NY 2018, cele 3 poze din interiorul articolului – arhivă CND Turism, poza final articol: arhivă personală NY 2018.

 

Numele meu este Cristina şi sunt dependentă de călătorii. Sunt veselă, vorbesc mult-mult şi îmi plac oamenii buni. Ăia cu adevărat buni.

Ce părere ai?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: