
Cu low-cost-ul în New York? Experiența mea cu Norwegian Air Shuttle
Mi-am dorit dintotdeauna să ajung în New York. Să pun piciorul în New York a fost poate cel mai mare și cel mai de durată vis al meu.
Îmi scria cineva că nu înțelege fascinația asta pentru New York. Rațional, nici eu nu o înțeleg. Până la urmă, e doar un oraș, iar în lumea asta sunt mii de orașe mari, cu totul și cu totul senzaționale. Și totuși, New York-ul rămâne orașul care atrage peste 13 milioane de turiști din afara Statelor Unite în fiecare an.
Or fi de vină filmele americane pe care le servim cu toții de când ne naștem? Or fi de vină muzica, cultura americană, poveștile, însuși visul american? Habar n-am, dar eu am avut lacrimi în ochi atunci când am ieșit de la metro și m-am întâlnit cu orașul ăsta la care am visat ani întregi.
Înainte de a intra în detalii organizatorice, trebuie să știți că despre procesul de obținere a vizei de turist pentru Statele Unite în 2018, am scris aici: Viză SUA 2018.
Detalii organizatorice. Cum e să mergi cu o companie aeriană low-cost-ul până în New York?
Înainte să încep să caut oferte pentru New York aveam impresia că e undeva la capătul pământului. Nu știu de ce, dar îmi părea atât de îndepărtat și de dificil de ajuns încât mereu puneam altă destinație pe lista de haihuieli. Apoi, într-o seară, am găsit o super ofertă din Paris, chiar de ziua mea. S-au aliniat perfect astrele, cum ar veni.
Oferta venea de la Norwegian Air Shuttle și costa doar 210 euro, zbor direct Paris – New York, la final de septembrie. Cu încă o combinație de zboruri Iași – București – Paris, costul total s-a ridicat la 330 euro/ personă/ dus – întors.
Ca întotdeauna, pentru destinațiile îndepărtate sfatul meu este să căutați oferte de pe marile hub-uri aeriene din Europa – Paris, Londra, Milano, Madrid – pe care să le combinați cu zboruri low-cost din București.
Zborul din Paris spre New York a durat 8 ore, iar la dus am câștigat o seară întrucât am plecat la 20:30 din Paris și am ajuns la 22:30 în New York. Ajungând noaptea, ne-a fost mai ușor să ne adaptăm la diferența de fus orar ( -7 ore față de România). La întoarcere, am plecat pe la 1 dimineața din New York, iar pe la 13:30 am ajuns în Paris. Fiind zboruri de noapte, partea bună e că am dormit majoritatea timpului și n-am simțit lipsa entertainment-ului la bord.
Am fost rebeli și am mers:
- LowFare – adică clasa economy, fără posibilitatea de a modifica detaiile zborului/nume pasageri etc. Cum ar veni: la risc.
- Fără bagaj de cală, doar cu bagaj de mână – pentru biletele LowFare, LowFare+ și Premium bagajul de mână înseamnă un bagaj mare standard (55x40x23 cm) + un bagaj mic (o geantă de mână, o geantă de laptop etc).
- Fără să achiziționăm mâncare în avion – mâncarea/băuturile în avion mi se par extrem de scumpe, așa că noi cumpărăm mereu produse din aeroport, imediat după ce trecem de securitate: snacks-uri, sandvișuri și multă apă pentru o hidratare corespunzătoare.
Câteva informații despre Norwegian Air Shuttle
Mi se pare foarte amuzantă partea asta cu Air Shuttle – îmi imaginez un autobuz care zboară printre nori, până dincolo de ocean, cu o grămadă de oameni cărați în spate.
Dincolo de imaginația mea care o ia razna uneori, Norwegian Air Shuttle este o companie aeriană norvegiană low-cost, înființată în 1993. La 25 de ani distanță, Norwegian Air Shuttle este recunoscută ca fiind cea mai bună companie low-cost pentru zborurile lungi și una dintre cele mai bune companii aeriene low-cost din Europa, cu una dintre cele mai noi flote.
Experiența mea cu Norwegian Air Shuttle pe zborul Paris – New York
Am zburat de pe Aeroportul Orly din Paris pe Newark, New Jersey, New York.
Check-in: Am făcut check-in-ul la aparatul de check-in din aeroport cu aproximativ 2 ore înainte de zbor, acesta nefiind disponibil pe aplicația Norwegian Air Shuttle. Al meu a funcționat, la Gabi a dat eroare, așa că și-a făcut check-in-ul la ghișeu, gratuit și foarte rapid. La ghișeu, nu ne-a întrebat nimeni de bagaje, nu le-au cântărit, deși erau cumva evident că aveam niște kg în plus.
Securitate: Cred că am părut puțin dubioși când încercam să rearanjăm bagajele supraîncărcate în fața birourilor de check-in (eram obosiți, transpirați și în întârziere după ce ne plimbasem prea mult prin Paris, plecasem spre aeroport prea târziu și coborâsem la terminalul greșit) pentru că una dintre doamnele de acolo ne-a întrebat dacă există posibilitatea ca cineva să fi pus ceva în bagajul nostru fără să știm. Ăăăă, nu. Și totuși, odată ajunși la poartă, Gabi a trecut prin verificări amănunțite pentru posibilă posesie de droguri.
Cum nu suntem nici consumatori, nici traficanți, ne-am îmbarcat în minunatul Dreamliner 787. Scaunele au fost confortabile, iar spațiul pentru picioare suficient. Ne-au lipsit programele de entertainment, nu știu dacă pentru că am cumpărat bilete low fare sau dacă a fost vreo excepție, vreo problemă tehnică. N-am încercat să văd dacă merge wifi-ul pe zborul meu în condițiile în care ei au wifi gratuit la bord pe majoritatea zborurilor europene și/sau în SUA/Caraibe. N-am fost foarte preocupată de aceste detalii, am dormit non-stop până am aterizat.

N-am primit perne și pături/șosete sau accesorii de igienă, beneficii cunoscute ale companiilor de linie, dar cum noi ținem mereu cont de regula îmbrăcatului în straturi înainte de a ne urca într-un avion, ne-am descurcat just fine.
Regula îmbrăcatului în straturi – straturi confortabile de haine: tricou, pulover/hanorac, geacă. În plus, știu că tentația de a ne îmbrăca fancy e mare, dar sfatul meu e să rămâneți la jeanși/pantaloni comozi și călduroși și încăltăminte comodă. Zborurile sunt extrem de solicitante pentru corp și pentru piele, n-are sens să vă obosiți și picioarele inutil.
Pe lângă regula îmbrăcatului în straturi, pe zborurile lungi vă recomand și: șosete de schimb ca să vă puteți descălța, dopuri de urechi și mască pentru ochi, gel dezinfectant, o cremă hidratantă de față/mâini, un balsam de buze (doamnelor, rujul vă usucă buzele din cauza presiunii), pastă de dinți + periuță și o perie de păr ca să nu coborâți din avion ca după o luptă.
La întoarcere, la securitate a fost light – verificare pașaport, verificare bagaje, mulțumim pentru vizită, la reverede. Zborul de întoarcere a fost crunt: am experimentat cele mai mari turbulențe din toată viața mea de călător plecat hai-hui. În mod surprinzător, mi-a fost incredibil de somn și, deși mă temeam că o să mor, continuam să cad într-un somn incredibil de dulce, nu mi s-a întâmplat niciodată să dorm atât de mult în avion.
Am avut o mică întârziere la întoarcere, însă am ajuns în Paris la ora stabilită.
În general, am avut o experiență plăcută, nu m-a deranjat nimic. Bine, n-am plecat nici cu așteptări, nici cu fițe. Tot ce mi-am dorit a fost să ajung în New York. Că am ajuns cu doar 330 euro/ persoană/dus-întors din Iași e pur și simplu o combinație de noroc, deschidere și căutări intense.
Voi ați zburat vreodată cu Norwegian Air Shuttle? Sau cu low-cost-ul pe distanțe lungi? Dacă da, cum a fost experiența voastră?
Cristina


3 Comments
Pingback:
Ioana Barbu
Buna! Imi poți spune, te rog, ce metoda de transport ai folosit de la aeroport pana in Manhattan și cât a costat?
Sunt multe persoane care spun ca aeroportul JFK e mai accesibil, însă sunt mai ieftine zborurile catre și de la Newark.
Mulțumesc!
Cristina
Salut, Ioana,
Noi am preferat varianta tren, mai ales pentru că am ajuns foarte târziu în NY. Din aeroport până în stația Newark Liberty Airport Station am luat Air Train (gratuit), iar de acolo am luat trenul NJ Transit până la New York Penn Station. Biletul e ieftin, costă cam 12 euro/sens/persoană. Traseul durează cam 40 de minute dacă mai țin bine minte. Oricum, maxim o oră și e foarte ușor și confortabil.
O altă variantă de tren e Amtrak. Există și varianta autobuzului sau taxi.
Hope it helps,
Cristina