fbpx
SuperBlog 2018

Copiii nevoiași nu mănâncă doar în decembrie | Fapte bune tot anul

Se apropie luna decembrie, o lună în care, pe principiul “De Crăciun, fii mai bun!” suntem asaltați din toate părțile cu povești triste despre copii nevoiași, oameni bolnavi, bătrâni neajutorați, mame singure, tați în pragul disperării. Cumva, în luna decembrie, ies la iveală toate durerile comunității noastre pe care, absorbiți de propriile probleme, le-am ignorat de-a lungul anului. Și totuși, copiii nevoiași nu mănâncă doar în decembrie, oamenii bolnavi nu-s bolnavi doar în decembrie, bătrânii neajutorați n-au nevoie de ajutor doar în decembrie, tații și mamele fără sprijin nu-s lipsiți de sprijin doar în decembrie.

Întrucât statistic vorbind în noiembrie și decembrie au loc cele mai multe campanii caritabile și donații, în această perioadă se pot întâmpla câteva fenomene:

  • beneficiarii primesc mult (uneori chiar mai mult decât au nevoie), însă doar o singură dată;
  • din cauza faptului că au loc multe donații și, în general, toată lumea donează cam aceleași produse, se întâmplă ca multe din produsele donate să se strice și să nu-și atingă scopul (produsele fresh și perisabile/ beneficiarii n-au frigider și spații de deopozitare adecvate/ nu pot fi consumate în timp util/ prea multe produse din aceeași categorie, etc);
  • pot fi cumpărate produse de care beneficiarii nu au nevoie/le-ar fi mai utili banii cash pentru lemne, facturi, mobilă, haine, încălțăminte, plata ratelor, etc;
  • accentul cade pe aspectele materiale, în timp ce nevoia de afecțiune a beneficiarilor este ignorată;
  • ne concentrăm pe nevoi de moment, fără să ne gândim la proiectele care pot sprijini beneficiarii pe termen lung (de exemplu preferăm să cumpărăm un coș cu alimente decât să sprijinim un proiect în domeniul educației);
  • anumite cazuri sunt mediatizate și toate eforturile comunității se îndreaptă către aceleași cazuri, în timp ce o grămadă de alți oameni au nevoie de ajutor.

M-am ocupat în octombrie de o scurtă campanie de fundraising pentru o familie din județul Iași și am donat banii strânși unui ONG ca să îi folosească așa cum știu ei mai bine. Bucuroasă, doamna director mi-a mulțumit pentru că am ales să donez banii cash întrucât cazul fusese mediatizat și foarte mulți oameni le cumpăraseră deja fructe și produse perisabile, numai că ei n-aveau frigider și nici spațiu unde să le depoziteze. În plus, nevoile lor cele mai urgente erau facturile la curent, lemnele de foc și tratamentul mamei bolnave de cancer.

Ce vreau să spun? Un bine făcut unui om aflat în dificultate sau o mână de ajutor dată unui proiect care are nevoie de susținere sunt binevenite oricând și atrag după ele ani întregi de recunoștință, nu există niciun dubiu. În schimb, donațiile constante sunt mâinile care frământă adevăratele minuni.

Pic cu pic. Om cu om. Mână de la mână.

Știți acele campanii de crowdfunding care reușesc să strângă sume enorme din sms-uri de 2 euro pe lună? De exemplu, campania Noi facem un spital a strâns până acum 3 milioane de euro numai din sms-uri lunare. Aproape un sfert din banii strânși până în prezent vin din donații lunare: sms cu sms, om cu om, 2 euro cu 2 euro fac un spital pentru copiii bolnavi de cancer. Un efort atât de mic (ce valoare au 2 euro pentru fiecare dintre noi?) cu un impact atât de mare pe termen lung.

Dacă vreți să vă implicați cu adevărat în comunitatea locală și să deveniți mai mult decât un donator ocazional, iată câteva metode:

1. Bursa Binelui – proiect creat și susținut de BCR în parteneriat cu EuPlătesc, singura platformă de donații necomisionate din România.

Știți cât de mult înseamnă acest lucru pentru un ONG? Nici mie nu îmi trecuse prin minte întrebarea asta pentru că atunci când vrei să faci o faptă bună nu te gândești la aspectele tehnice, ci o faci din suflet, cu speranța că puținul tău va ajuta oameni care au și mai puțin. Și totuși, vorbeam cu doamna director despre care vă povesteam mai sus și îmi spunea cu amărăciune că primește multe donații de 10-15 lei din care nu mai rămâne mare lucru după ce banca își ia comisionul. Lipsa comisioanelor din platforma Bursa Binelui rezolvă această problemă: ONG-ul primește donația întreagă, donatorul face o faptă bună până la capăt.

Practic, platforma aduce laolaltă ONG-uri și oameni care vor să investească în faptele bune din comunitatea lor. ONG-urile își înscriu proiectele, iar “investitoriipot dona sume mici (între 5 lei și 1000 lei), pot promova proiectele pe care le susțin sau pot deveni voluntari pentru asociațiile din platformă. Știți ce e frumos tare? Faptul că puteți verifica evoluția indicelui de fapte bune, adică indicele care măsoară tranzacțiile cu fapte bune. Cu cât e mai mare, cu atât impactul în comunitate crește.

FB-BB_20-11-2018-026.jpg

2. Donații online 

Puteți dona online prin Bursa Binelui, simplu, rapid și fără comisioane pentru a sprijini proiectele înscrise în platformă (le găsiți pe harta faptelor bune din fiecare județ) sau direct în contul ONG-urilor care sprijină cauzele sociale în care credeți.

3. SMS-ul lunar

Dacă vă e dificil să faceți transferuri online, iar proiectele pe care le susțineți nu există în platforma Bursa Binelui, există și varianta SMS-ului lunar. Vă abonați și minim 2 euro merg lunar către proiectele voastre de suflet. E simplu și chiar schimbă viața cuiva. Pic cu pic, vă amintiți?

rawpixel-256641-unsplash.jpg

4. Afaceri sociale

Știți companii care angajează persoane cu dizabilități, oameni care locuiesc în zone izolate, mame vulnerabile, oameni cu risc de excluziune socială sau pur și simplu donează o parte din profit către diferite cauze sociale? Faceți-vă un obicei din a le susține în mod constant. Cumpărați ceva care vă place și faceți o faptă bună în același timp, win-win.

5. Adoptați un copil la distanță!

Nu trebuie să fie un copil din Africa, ci mai degrabă unul dintr-o comună de lângă orașul vostru. Luați legătura cu o asociație și sprijiniți un copil nevoiaș: financiar și emoțional. Îl puteți ajuta să-și continue studiile, să aibă mâncare, căldură și-un umăr pe care să se poată baza în drumul său spre maturitate. Vă va fi recunoscător toată viața. 🙂

În plus, puteți deveni oricând voluntari ai proiectelor locale în care credeți cu adevărat. Și nu uitați:

22519201_1321741264616056_6300884435720950495_n.png

Cristina

*Articol scris pentru proba 23 din competiția SuperBlog 2018 – Fapte bune tot timpul anului prin Bursa Binelui, sponsor BCR.

**Foto: arhivă Bursa Binelui și Unspash.com.

Anunțuri publicitare

Numele meu este Cristina şi sunt dependentă de călătorii. Sunt veselă, vorbesc mult-mult şi îmi plac oamenii buni. Ăia cu adevărat buni.

3 Comments

Ce părere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: