Ghiduri de călătorie,  New York City,  Tips&tricks

Prima dată în New York? Ghid de călătorie New York pentru începători

Când am început căutările pentru organizarea vacanței în New York m-a speriat multitudinea informațiilor împrăștiate pe o grămadă de website-uri. Mi-a fost greu să culeg informații din mai multe surse și să pregătesc un plan de vacanță care să eficientizeze la maxim timpul petrecut acolo. 

Anual peste 13 milioane de turiști străini (din afara Statelor Unite) vizitează acest oraș imens cu posibilități infinite și o parte dintre ei au grijă să reverse pe internet propriile percepții, păreri și sfaturi. New York e atât de mare și oferă atât de multe opțiuni (cazare, restaurante, pub-uri, obiective turistice, activități, etc) încât, exceptând locurile foarte turistice și ultra cunoscute, cu greu poți face vreo recomandare. Chiar și așa, m-am gândit să adun într-un singur articol toate lucrurile de care m-am lovit în călătoria asta extraordinară, în ideea că poate, cine știe, vă vor ajuta și pe voi 🙂

First thing first: viza sau biletele de avion?

Rațional ar fi să mergeți să vă faceți viza înainte de a cumpăra biletele de avion. Ca să fiți siguri. Totuși, s-ar putea ca existența unor bilete de avion dus-întors să influențeze acordarea vizei, habar n-am.

Eu am făcut invers pentru că uneori nu-s prea rațională. Am găsit un bilet de avion, l-am cumpărat și m-am gândit după la viză. În orice caz despre procesul de obținere a vizei de turist pentru Statele Unite am scris pe larg, pas cu pas, într-un articol separat și n-are sens să mai intru în detalii acum. Puteți citi mai multe aici:  Cum am obținut viza de turist SUA.

În ceea ce privește biletele de avion…well, în funcție de flexibilitatea datelor de plecare, sunt mai multe opțiuni să obțineți bilete la prețuri decente.

Iată câteva tips&tricks despre cum puteți găsi bilete de avion ieftine: 

 • Faceți o listă cu toate companiile aeriene care zboară spre New York și abonați-vă la noutățile lor. Puteți seta alarme pentru perioada dorită și să profitați atunci când apare ceva la un preț bun. 
 • Faceți căutările de zboruri nu din București, ci de pe marile hub-uri aeriere precum Paris, Londra, Milano, Frankfurt, etc. Apoi căutați bilete low-cost separate din București spre orașul din care urmează să zburați spre New York. Pentru extra siguranță puteți folosi serviciul de conexiune garantată de la Kiwi.com, Vola.ro sau Flyhacks.ro. Vă va costa mai mult, dar în anumite condiții merită (de exemplu: iarna când sunt cele mai multe întârzieri din cauza vremii, când timpul dintre cele două zboruri e prea scurt, când sunt probleme tehnice, întârzieri de la compania aeriană, etc).
 • Urmăriți site-urile cu oferte, fiți flexibili și profitați. Se întâmplă ca uneori să fie error fare-uri, promoții, oferte one in a million sau pur și simplu, cei care-s hackeri de oferte să facă niște combinații și să obțină niște oferte foarte bune. Câteva din site-urile pe care le urmăresc eu: aventurescu.ro, travelator.ro, promotrips.com, travelfree.info. 

De exemplu, eu am găsit o super ofertă și am mers la New York cu low-cost-ul, fără bagaj de cală. Toată afacerea m-a costat 330 euro (3 zboruri: Iași – București, București – Paris și Paris – New York). Despre experiența mea cu low-cost-ul Norwegian Air Shuttle găsiți mai multe detalii aici: Cu low-cost-ul în New York. Ce e de știut.

Bun. Aveți viza și biletele de avion. What is next?

Cazarea, unde ne cazăm în New York? Prețuri cazare New York și impresii

Ziceam la început că New York-ul vine la pachet cu o grămadă de opțiuni. Am intrat de curiozitate pe TripAdvisor ca să caut idei despre unde e mai bine să te cazezi în New York și n-am găsit nicio informație concludentă. Răspunsurile tuturor erau în genul: New York are de toate pentru toți, depinde de buget, preferințe, număr de nopți, orice zonă este ok, etc. 

Ceea ce e adevărat, bineînțeles. Totuși, când mergi pentru prima dată, te uiți pe hartă și încerci să te dumirești ce, cum și pe unde e, parcă ți-ar prinde bine niște impresii. 

Ce e de știut? New York-ul are sub aripa sa cinci orașe – Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx și Staten Island – și o grămadă de cartiere (vi le las mai jos pe cele mai importante/cunoscute, așa ca să vă obișnuiți cu ele): 

 • Manhatthan: Chelsea, Chinatown, East Village, Gramercy & Flatiron, Greenwich Village, Harlem, Hell s Kitchen, Meatpacking District, Nolita & Little Italy, Lower East Side, Soho, Times Square, Tribeca, Upper East Side, Washington Heights și West Village, Financial District. 
 • Brooklyn: Bushwick, GreenPoint, Prospect Heights, Park Slope, Red Hook, Williamsburg, Dumbo, Downtown Brooklyn, FlatBush, Prospect Park, Kensington, Midwood, Borough Park, Bushwick, Brownsville, Greenpoint, East New York. 
 • Queens: Astoria, Coney Island, Long Island City, Ridgewood, Rockaway Beach, Sunnyside, Flushing
 • Bronx e împărțit în patru zone: Northwest Bronx, Southwest Bronx, Northeast Bronx, Southeast Bronx.
 • Staten Island. 

Aș zice că cea mai bună variantă de cazare rămâne Manhattan, însă prețurile sunt extrem de ridicate. Depinde de zonă (cât de aproape sunt de Upper East Side, de fapt), însă prețurile nu prea scad sub 200 – 300 dolari/ noapte și nu-s cine știe ce super cazări. 

Cea mai scumpă zonă este bineînțeles Upper East Side, partea de est de-a lungul celebrului bulevard Fifth Avenue. Nici sora sa nu se lasă mai prejos, Upper West Side, adică partea de vest de-a lungul bulevardului. De altfel, tot Manhattan-ul este foarte ușor de traversat: se împarte între West și East, Upper și Lower, iar străzile sunt perpendiculare, foarte ușor de urmărit. Mai jos harta detaliată. 

1280px-Manhattan_neighborhoods.png

Eu mi-am dorit foarte mult să mă cazez în Manhattan. A fost visul meu dintotdeauna, prin urmare am făcut niște eforturi financiare uriașe. În schimb, dacă o să mai merg vreodată, n-o să mai iau astfel de decizii. Long story short, am stat puțin mai sus de Chelsea, foarte aproape de Times Square, 30 de minute de mers pe jos de Upper East Side, Central Park și toată lumea bună a New York-ului. 

Nu suntem genul de călători care stau la hosteluri și dorm prin paturi mizere, dar nici călători de lux cu fițe de all inclusive la 5 stele. Să zicem că suntem undeva între, apreciem o cazare decentă, curată, cu facilități moderne. Puteți deci înțelege lesne că fița din Manhattan a fost cea mai mare extravaganță pe care am făcut-o până acum. Am ales de pe Airbnb un apartament situat la etajul 32, cu vedere fix spre Empire State Building. Priveliștea a făcut toți banii, însă curățenia a lăsat mult de dorit. Prețul a fost de apoximativ 340 de dolari/ noapte, iar priveliștea a fost cea de mai jos: 

Nu recomand această cazare. De altfel, văd că nu mai este listată pe Airbnb. 

În schimb, dacă vă doriți o cazare faină în Manhattan, care să merite banii, vă recomand din toată inima apartamentul pe care l-am pierdut cu o săptămână înainte să plec în New York din cauza Airbnb-ului care nu m-a anunțat că plata celei de-a doua tranșe nu s-a efectuat și mi-au anulat automat rezervarea. Proprietarul a fost extrem de înțelegător, comunicarea a fost excelentă din primul moment, am apreciat deschiderea lui și implicarea. Apartamentul îl găsiți pe Airbnb – Luxury Apartment with Epic Views.

Anyway, transportul în comun e atât de bine pus la punct încât dacă aș mai merge o dată m-aș caza în Brooklyn, într-o vilă dintr-aia din filme din Brooklyn Heights cu vedere spre Manhattan. În plus, Brooklyn Bridge e safe, super ușor și rapid de traversat încât în maxim 30-40 de minute de mers pe jos ajungi în Downtown New York. În Brooklyn am găsit apartamente la prețuri foarte decente (ca în Europa): 60/70/80/90/100 dolari pe noapte. 

Dacă aș alege tot Manhattan, mi-aș îndrepta căutările spre Soho sau Tribeca, niște cartiere super animate și autentice, tipic new yorkeze, cu o grămadă de baruri și restaurante, departe de glamour-ul Upper East Side. 

Există multe variante de cazare accesibile și în New Jersey, al patrulea cel mai mic stat după suprafață din SUA, dar cu densitatea cea mai ridicată. New Jersey găzduiește orașul Newark unde se află și Aeroportul Newark pe care zboară Norwegian Air Shuttle. New Jersery este legat de New York printr-o rețea de transport în comun bine pusă la punct. 

Dacă e să alegeți între hoteluri și apartamente prin Airbnb sau Booking, fiți atenți la taxele de la hoteluri. Când rezervați pe Booking verificați prețul final pentru că sunt niște taxe enorme pe lângă prețurile exorbitante pe noapte. Din research-ul meu (și am căutat vreo câteva luni), am găsit la hotelurile din Manhattan camere mici și minuscule, la peste 200 dolari/ noapte + taxe. 

Rețea de transport în comun în New York, cu ce ne deplasăm în New York?

În New York (așa cum era de așteptat) transportul în comun este vast, extrem de bine pus la punct și non-stop. Iată ce opțiuni aveți: 

 • Autobuz, metrou
 • Taxi vs Uber
 • Mașină închiriată
 • Bicicletă, ferry, elicopter?!

1. Autobuz și metrou 

Din punctul meu de vedere, cea mai bună și rapidă opțiune rămâne metroul care conectează patru din cele cinci orașe (boroughs): Manhattan, Brooklyn, Bronx și Queens. Pentru Staten Island aveți la dispoziție ferry gratis. 

Câteva informații utile despre metroul din New York: 

 • toate rutele sunt disponibile 24/24, 7/7;
 • o călătorie costă 3 dolari, recomand un MetroCard pentru 7 zile care costă cam 30 de dolari și are călătorii nelimitate; 
 • dacă alegeți să cumpărați un Metro Card cu pay-per-ride costul unei călătorii va fi de 2.75 dolari; 
 • dacă alegeți să cumpărați un MetroCard suma minimă pe care trebuie să o puneți pe card e de 5,5 dolari; 
 • MetroCard e valabil atât pentru metrou, cât și pentru autobuz în maxim două ore de la compostare.

Câteva informații utile despre autobuzele din New York: 

 • majoritatea autobuzelor funcționează 24/24, 7/7;
 • găsiți detalii despre rută, opriri și program în fiecare stație;
 • toate autobuzele acceptă MetroCard; 
 • atenție la autobuzele care nu opresc în toate stațiile – *limited stops*;
 • noaptea, șoferii opresc doar în stațiile presemnalizate. 

Mai multe detalii despre rute, orar și informații de ultimă oră puteți afla aici: MTA New York City transit – transport NYC.

Bonus: un trip planner pentru vă organiza mai ușor și în timp real călătoriile cu autobuzul sau metroul în New York. Info aici: MTA New York City Trip Planner.

În rest, recomand ca de fiecare dată Google Maps pentru informații în timp real despre transportul în comun. Mai ales că la metrou găsiți wi-fi gratuit 🙂

2. Taxi – câteva informații utile despre taxiurile din New York

Dincolo de faptul că ar trebui să le prindeți în toate fotografiile, trebuie să mai știți și că celebrele taxiuri newyorkeze galbene circulă 24/24, 7/7, acceptă plata cash, dar și cu cardul, iar aparatul pornește de la 2.5 dolari, la care se adaugă taxele, bineînțeles. Nimic nu scapă netaxat în NY: 50 de cenți la fiecare 1/5 mile sau 50 de cenți/minut când e traficul îngreunat sau când taxiul staționează. Alte taxe: +50 cenți MTA Surchage pentru toate călătoriile care se termină în NYC sau Nassau, Suffolk, Westchester, Rockland, Dutchess, Orange or Putnam Counties; 30 cenți Improvement Surcharge; 50 cenți taxă de noapte între 8pm – 6 am; 1 dolar taxă în zilele lucrătoate, de la 4pm – 8pm, pasagerii plătesc taxele pentru poduri și tunele. Noi n-am testat varianta asta de a ne deplasa prin New York, dar am găsit o sursă de informații bună, aici: informații taxi New York.

Uber în New York – noi am folosit de câteva ori (pentru că eram pe fugă) Uber-ul share-uit cu alte persoane și fiecare călătorie ne-a ajuns cam 11 – 15 dolari pentru cam 10 minute de mers. Eu-s zgârcită când vine vorba despre transport, așa că n-aș zice că e chiar ieftin. 

3. Mașină închiriată în New York

Dacă nu intenționați să părăsiți New York-ul nu v-aș sfătui să închiriați mașină, nu văd sensul 🙂 Ca recomandări am găsit Zipcar și Enterprise, dar n-am testat, deci nu vă pot da mai multe detalii. 

5. Bicicletă, ferry, elicopter în New York

Dacă aveți chef de nițel sport, să știți că Citi Bike este compania de la care puteți închiria biciclete oriunde în oraș. O puteți lua dintr-un loc și lăsa în alt loc și puteți opta pentru daily pass, 3 days pass sau pass-uri anuale. Sistemul e același pe care îl întâlniți și la noi, totul e online, rapid și ușor de folosit. Găsiți un bike map și un ghid pentru biking prin New York aici.

Ferry – toate rutele, programul, prețurile biletelor și alte informații de ultimă oră pot fi găsite aici: Ferry în New York.

Elicopter – mda, să survolați New York-ul din elicopter trebuie să fie o experiență tare faină, dar na, și prețurile sunt pe măsură. Pachetele încep de la 100 euro/persoană și cresc în funcție de distanță, traseu, număr de persoane, etc. Ghidul oficial al NY recomandă câteva companii la care pot apela cei interesați: Liberty Helicopters, Helicopter Flight Services și New York Helicopter Charter. 

Planul nostru de începători pentru 7 zile în New York

Pentru că a fost prima dată când am vizitat New York-ul, ne-am propus să vedem cele mai cunoscute atracții turistice, iar în restul timpului să ne pierdem prin oraș. 

Ziua 1: prima zi e mereu light pentru că întotdeauna suntem super obosiți și n-avem energie pentru trasee complicate. În prima zi ne-am trezit târziu, am luat micul dejun în oraș și-am străbătut la pas Times Square, Upper East Side și Central Park

Ziua 2: am dedicat-o explorării Brooklyn-ului, așa cum l-am văzut eu în toate filmele vieții mele. Am stat și am admirat casele tradiționale și blocurile cu maxim patru etaje și scări exterioare de incendiu (în New York chiar au loc foarte multe incendii, de aici existența scărilor exterioare și a hidranților la fiecare pas), Brooklyn Bridge, Brooklyn Heights, cartierele Flatbush și Dumbo, Prospect Park și Brooklyn Bridge Park de unde am avut cea mai frumoasă panoramă asupra Manhattan-ului.

20180926_173356.jpg

Plus pizza bună-bună la Juliana. 

view Williamsburg Bridge from Brooklynpriveliste brooklyn bridge_new york.jpgskyscraper new york_priveliste brooklyn bridge.jpgtraditional house_brooklyn_new york.jpg

Ziua 3: Plimbare la Statuia Libertății și Elis Island.

priveliste donwtown manhattan.jpgstatuia libertatii.jpg

După-amiază am dat o fugă la Rockefeller Center. Priveliștea mi s-a părut mult mai impresionantă decât de pe Empire State Building, dar na, chestie de gusturi. Am rezervat biletele pentru ora 17 ca să prindem și puțină lumină și orașul îmbrăcat în milioane de luminițe. Promit să scriu un articol separat pe subiectul ăsta. 

view rockefeller center_new york.jpgview Central Park from Rockefeller Center.jpgDSC01650-01.jpg

Ziua 4: Încă o tură de Times Square, Broadway, Flatiron, Central Park și o ședință foto pe scările de la MET fix ca-n Gossip Girl. Seara, tot de la 17 am urcat să vedem orașul de pe Empire State Building. Mărturisesc faptul că mi s-a părut inutil să cumpăr biletul și pentru etajul 102 – un spațiu îngust, mărginit de geamuri și gratii. Din punctul meu de vedere, e suficient să vă cumpărați bilet până la etajul 86. Urmează să scriu pe blog impresii de la Empire State Building + mai multe detalii. 

girl in times square.jpg

Ziua 5: Avocado în Chinatown, o plimbare prin Willimsburg cu Williamsburg Bridge și-o tură de Tribeca și Soho cu burgeri buni-buni. 

Ziua 6: 9/11 Museum & Memorial – o experiență intensă despre care promit să scriu un articol separat.

Seara cu burgeri în Brooklyn și-o tură de pod pentru a vedea Manhattan-ul noaptea. 

view brooklyn bridge_new york.jpgview downtown new york from brooklyn bridge.jpg

Ziua 7: Ne-am întors în Brooklyn ca să încercăm și pizza de la Grimaldi, rămăsesem cu gândul la ea după ce mâncasem la Juliana. Mărturisesc că mi-a plăcut mult mai mult cea de la Juliana. În plus la Grimaldi nu servesc alcool. Aăăă, pe căldura aia, chiar mi-am dorit să beau o bere. Am dat încă un tur de Upper East Side și Times Square, iar pe la 9 seara am fugit spre aeroport. 

După cum vedeți, față de alte excursii, în New York am fost foarte chill, n-am alergat după atracții turistice și muzee, ci mai mult am căscat gura prin oraș cât să prindem o bucățică din orașul ăsta absolut fermecător. 

New York Pass, da sau ba? 

Noi n-am cumpărat New York Pass pentru că am vrut mai mult să ne plimbăm, dar dacă stați mai mult de 7 zile sau alegeți varianta înghesuită, merită, vă va ajuta să faceți câteva economii serioase. Pe site-ul New York Pass aveți următoarele opțiuni: 

 • NY Pass 3 zile – 200 dolari/persoană
 • NY Pass 5 zile – 242 dolari/persoană
 • NY Pass 7 zile – 272 dolari/persoană

Pentru lista cu atracții incluse, intrați cu încredere pe site. 

Ce mâncăm în New York?

1. Carne

Fani, ne-fani, vă recomand să mâncați numai carne, non-stop, de oriunde, gătită în orice fel: burgeri, coaste, steak, crispy, you name it! Cu niște cartofi prăjiți, desigur.

Noi am mâncat super mult în New York, ne-am și îngrășat cu vreo 2-3 kilograme, dar nu ne-am putut abține. Mâncarea este absolut delicioasă. Cei mai buni burgeri i-am mâncat  la Black Tap, un mini-restaurant din Soho.

2. Pizza

Da, pasiunea mea pentru Italia e deja lucru știut, dar nu despre asta e vorba. De obicei, evit să mănânc pizza în locurile în care merg pentru că-mi place să încerc cât mai multe feluri de mâncare locale, dar în New York…credeți-mă, există un milion de variante de pizza super gustoasă. Pizza de la Juliana și Grimaldi au fost în mod cert cele mai bune. Ambele restaurante sunt super turistice datorită reclamei pe care o au pe TripAdvisor, cozile sunt lungi, dar într-un final, chiar merită așteptarea. În schimb, prețurile sunt un pic cam piperate. 

Câteva recomandări pe care le-am găsit pe net: Motorino Pizza, Roberta’s Pizza, Lucali. O pizza bună-bună și foarte ieftină găsiți la Ray’s Pizza (noi am mâncat la Famous Original Ray’s Pizza, pe Lexington Avenue, 811).

3. Hot-dogs

Da, știu, ar fi trebuit trecuți la carne, dar am simțit că merită un loc special. Toată viața mea am văzut filme cu oameni care își cumpără în grabă hot-dogs cu muștar și ketchup de la comercianții stradali, iar apoi îi mănâncă (hot-dog-ii, nu comercianții, da?) cu poftă pe stradă, în metrou, în lift, pe drumul spre birou sau spre casă. Scenele astea mi-au rămas tot timpul în minte ca niște experiențe pe care trebuie neapărat să le bifez odată ce voi ajunge în NYC. 

20180921_154843-2-1.jpg

4. Clătite

Am adunat o listă cu clișee, dar nu mă simt deloc vinovată (wink, wink) pentru că am ajuns în New York și am avut senzația că am mai fost de nenumărate ori. Am simțit că-l cunosc în detaliu și încă din prima zi m-am simțit acasă. Așa că din imaginea mea despre New York și visul american n-aveau cum să lipsească clătitele cu afine și sirop de arțar. Ăsta a fost micul dejun din fiecare zi la Andrew’s Coffee Shop, restaurantul de pe 7th Avenue pe care vi-l recomand din suflet. 

5. Gogoși și bagels

Vă urmărește și pe voi imaginea aia din filme cu oameni care, dimineața, în drum spre birou au mâinile ocupate cu cafea și pungi de hârtie pline cu gogoși? Sau celebrii bagels pe care îi știm din filmele americane în loc să-i știm din cultura poloneză? Dacă ați răspuns pozitiv, nu ratați deliciile astea două. 

Extra: Pentru pasionații de avocado recomand restaurantul Avocado Appetit din Chinatown. 

Avocado Appetit_New York.jpg

O listă cu restaurante faine și recomandări de la o newyorkeză găsiți aici: Top 10 mâncăruri de încercat în New York.

Ce ați mai adăuga? E ceva ce am omis și v-ar plăcea să aflați? 

Cristina

Numele meu este Cristina şi sunt dependentă de călătorii. Sunt veselă, vorbesc mult-mult şi îmi plac oamenii buni. Ăia cu adevărat buni.

8 Comments

Ce părere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: