
Ce mâncăm în Cipru | Trei restaurante de neratat în Larnaca, Cipru
Nu sunt o mâncăcioasă de fel. Mănânc puțin, am o listă întreagă de alimente pe care nu le-am gustat niciodată, sunt foarte sensibilă la mirosuri, nu știu să gătesc, nu îmi place să gătesc, iar uneori stau câte o zi întreagă fără să îmi fie foame.
În schimb, atunci când plec haihui nu știu cum se face că încerc tot ce nu cunosc, mănânc în condiții mizere, gust totul cu poftă și reușesc de fiecare dată să mă întorc cu o mână de kilograme în plus. Poate o fi de vină curiozitatea sau poate necunoscutul rupe barierele din mintea mea fără să îmi dau seama. Habar n-am. Cert e că îmi place să gust din mâncărurile locului, mi se pare că haihuiala nu e completă fără descoperirea bucătăriei tradiționale, pare așa o pierdere de vreme să te duci într-un loc nou și să nu-i simți aromele.
Acum doi ani, când am ajuns în Cipru pentru prima dată, am fost cucerită de mâncarea tradițională – gustoasă, în cantități generoase, la prețuri rezonabile. Din păcate, acum doi ani am stat doar câteva zile și am simțit că am fost mai mult pe fugă, că nu am reușit să mă bucur de locurile și gusturile cipriote. Luna trecută m-am întors pe insulă cu fetele într-o călătorie mai așezată, fără liste cu obiective turistice de neratat și mi-am dat voie să mă bucur de tot. Așa am descoperit și redescoperit trei restaurante în Larnaca pe care mă bucur să vi le recomand și vouă 🙂
1.Dionyssos Fish Taverna, Larnaca – restaurant cu specific grecesc & mediteranean
L-am descoperit întâmplător acum doi ani în timp ce ne plimbam pe bulevardul Finikoudes, fără să știm că este unul dintre cele mai bine cotate restaurante din Larnaca pe TripAdvisor. Și acum, și data trecută am mâncat fish meze (multe feluri de salate, pește și fructe de mare, în cantități mici – un fel de câte puțin din toate) și n-am fost dezamăgită. Mâncarea este excelentă și în general ar fi indicat să nu comandați câte o porție pentru fiecare (de exemplu, dacă sunteți 3 persoane 2 meze vor fi super suficiente) întrucât, fiind multe feluri de mâncare, o să vi se pară că faceți risipă.

Restaurantul nu e fițos, dimpotrivă. E simplu, în nuanțe de albastru, specific grecesc. Vara terasa dă spre faleză, iar ziua e un loc plăcut, deși destul de agitat din cauza traficului.
Singurul lucru care m-a deranjat de fiecare dată este faptul că doamna care servește (cred că este o afacere de familie) este foarte puțin ospitalieră, îți dă senzația că nu prea are chef de oaspeți. Pentru mine, felul în care sunt tratată în postura de client (oriunde) contează foarte mult 🙂
Adresa: Agkiras 7B, Larnaca, Cipru (de-a lungul bulevardului Finikoudes, cum mergeți spre Castel).
2. Restaurantul Makam Al-Sultan – restaurant cu specific libanez
L-am descoperit tot acum doi ani, cred că în a doua seară, în timp ce căutam un loc fain unde să mâncăm. Ne-au atras muzica și ospitalitea personalului, iar mai târziu ne-am îndrăgostit de mâncarea delicioasă. Bineînțeles că am fost și luna trecută și-am petrecut o seară extrem de plăcută: belly dance cu două domnișoare extrem de sexy, meze, o grămadă de pită și vin alb.
Partea faină e că toată lumea vorbește românește (sunt două doamne din România – mamă și fiică, dar și ospătarii străini vorbesc româna destul de bine) și ai senzația că ești acasă. E așa o senzație plăcută de confort cu iz exotic.
Ca idee, toată distracția asta pe care o vedeți mai jos (cu o porție de meze pentru două persoane, două fresh-uri de portocale, un pahar de vin alb, un milkshake, un gin tonic și pită din belșug) ne-a costat 61 de euro/3 persoane. Trebuie să menționez că n-am putut să mâncăm tot.

Dacă sunteți curioși pe site-ul lor găsiți și meniul.
Adresă: Agkiras Larnaca, Cipru (de-a lungul bulevardului Finikoudes, cum mergeți spre Castel).
3. Restaurantul MILITZIS sau MILITZIS Tavern – restaurant cu specific tradițional cipriot
Am descoperit acest restaurant ultima dată, la recomandarea gazdei noastre și, deși meniul este restrictiv (pentru cei pretențioși ca mine poate fi problematic), all in all ne-a plăcut. Mâncarea a fost gustoasă, porțiile enorme, terasa are vedere minunată spre mare, iar majoritatea clienților păreau de-ai locului. Noi am nimerit într-o duminică la prânz și ne-am bucurat de o atmosferă tare veselă și aglomerată: grupuri de ciprioți, ieșiți să ia masa cu prietenii sau familia, gesticulând și vorbind tare în limba lor ca o poezie.
Am dat cam 25 euro/persoană, mâncare și băuturi.
Adresă: Piale Pascha, 42 (după Castel, pe faleză, în direcție Makenzie Beach dinspre bulevardul Finikoudes).
Din recomandările gazdei: mâncăruri tradiționale în Cipru – ce să încerci?
- Halloumi pe grătar;
- Salată grecească;
- Măsline;
- Meze – de pește, carne;
- Iaurt grecesc – homemade;
- Ofto kleftiko – miel la cuptor, copt ore întregi și servit cu iaurt;
- Lokoumia – practic rahat turcesc;
- Gyros de pui – e demențial;
- Koupepia – adică ardeii și sarmalele noastre (mă rog, ale grecilor, turcilor);
- Souvlaki;
- Kolokouthkia me ta afka – zucchini cu omletă;
- Makaronia tou fournou – un fel de macaroane cu halloumi și carne de porc;
- Stifado – carne de vită, coaptă la foc mic pe durata mai multor ore și servită cu orez.

Dincolo de faptul că mâncarea din Cipru e foarte gustoasă, mi s-a părut și foarte accesibilă: atât în ceea ce privește prețurile, cât și locațiile unde poți găsi mâncare ieftină și bună. Despre bugetul de călătorie în Cipru pregătesc un articol separat.
Tot despre Cipru, dar cu accent pe plaje și activități am scris și pe blogul revistei InSociety, aici: Top 3 activități și locuri de neratat în Cipru.
P.S. La Nissi Beach mâncarea e foarte scumpă și de proastă calitate. Fie cauți un restaurant prin apropiere, fie vii cu mâncare la pachet. Eu am fost foarte dezamăgită de fiecare dată. 🙂
Haihuieli faine,
Cristina

