Tips&tricks

Moft sau necesitate?| Tot ce trebuie să știi despre asigurarea de călătorie

Asigurarea de călătorie este unul dintre puținele lucruri pe care îți dorești să dai banii degeaba. Și, dacă ai puțin noroc, aproape întotdeauna chiar așa se întâmplă. De aceea, de multe ori, achiziționarea unei asigurări (medicale) de călătorie pare un simplu moft. Poate ți s-a întâmplat și ție să te întrebi uneori:

 • Chiar am nevoie de asigurare de călătorie?

Recunosc că mie mi s-a întâmplat adesea, mai ales atunci când eram un călător începător, plecam în călătorii scurte, nu foarte departe de casă și mi se părea imposibil să mi se întâmple ceva neplăcut. Dar adevărul e că mai să bine previi decât să tratezi, așa că în articolul de astăzi mi-am propus să aduc laolaltă cât mai multe informații despre asigurările de călătorie, cu scopul de a te ajuta să iei decizii cât mai bune pentru viitoarele tale plecări haihui.

În 2015 mi s-a întâmplat să ajung la destinație fără bagaj. Eram în aeroportul Leonardo da Vinci din Roma, avusesem un zbor de după-amiază și cum urma să stăm o săptămână la Roma ne luaserăm un ditamai bagajul de cală, numai că odată ajunși la destinație, surpriză, bagajul se pierduse pe drum. Îmi amintesc perfect că, deși ajunsesem în aeroport în jurul orei 17, după lunga perioadă de așteptare (poate-poate îl găsesc pe undeva având în vedere că fusese un zbor direct) și formalitățile de la lost & found am reușit să plecăm din aeroport pe la ora 22. Eram atât de obosiți, supărați și înfometați încât am fost nevoiți să luăm un taxi de la aeroport, care a însemnat o cheltuială extra de 50 de euro (pe care în mod normal nu am fi făcut-o). Unde mai pui că mai și ploua torențial când am ieșit din aeroport!

Întreaga aventura ne-a dat atunci toate planurile peste cap: am ajuns târziu la cazare, a trebuit să cumpărăm strictul necesar pentru seara respectivă și pentru ziua următoare (pastă și periuțe de dinți, demachiant, cremă, lenjerie intimă, etc), am cumpărat cartele telefonice ca să putem ține legătura cu cei de la aeroport și de la compania aeriană, am pierdut o zi de vacanță dând telefoane și așteptând să ne găsească și să ne livreze bagajul, iar despre stres, dispoziție și nervi nici nu mai are sens să amintesc. Bagajul fusese pierdut pe pistă și a fost livrat la destinație a doua zi, la ora 23. A ajuns rupt, ceea ce a însemnat un chin în plus la întoarcere și nici n-am primit vreo compensație din partea companiei aeriene. În plus, din păcate, era vorba despre un rucsac mare, de haihuieli montane, care ne costase destul de mult. Practic, adunate, am rămas cu o pagubă destul de mare în urma excursiei respective. Putea fi evitată toată această tevatură? Sigur că da!

Însă, din fericire, cazul nostru a fost unul care a implicat costuri relativ mici. Există o grămadă de alte situații, de un milion de ori mai neplăcute, care se pot întâmpla pe durata unei călătorii: să îți pierzi bagajul pe bune, între zboruri și să nu îl primești până la finalul vacanței; să pierzi documentele, să fii nevoit să te întorci acasă, să te accidentezi și să ai nevoie de spitalizare, să iei vreo boală din locuri exotice, să ți se fure banii, să pierzi un zbor, să fii prins în mijlocul unui atentat terorist sau dezastru natural…sute de situații și riscuri posibile de care trebuie să te protejezi cât mai bine. Pentru multe dintre acestea, răspunsul este asigurarea medicală de călătorie.

Personal, de când am trecut prin distracția cu bagajul pierdut, n-am mai plecat niciodată fără asigurare de călătorie, indiferent de lungimea vacanței sau de destinație. E drept că pe măsură ce călătorești mai mult, devii mult mai organizat și responsabil.

cĂLĂTOREȘTE FĂRĂ GRIJI.-1.jpg

La ce ar trebui să fii atent atunci când vrei să achiziționezi o asigurare de călătorie? 

 • Nu te ghida doar după preț. Prețurile asigurărilor de călătorie diferă în funcție de tipul poliței (de exmplu sunt polițe care includ mai multe serivicii medicale sau de călătorie – asigurarea bagajului, returnarea banilor în cazul unei anulări neprevăzute, delays, dezastre naturale, evacuări din motive politice sau medicale –  sau cuprind și accidentările în urma practicării sporturilor extreme care de obicei sunt excluse din polițele basic), durata călătoriei (cauți o asigurare de călătorie pentru câteva zile sau ești călător nomad și ai nevoie de o variantă pe termen lung?) și destinația (asigurările de călătorie pentru SUA, Canada sau Israel sunt întotdeauna mai scumpe, există țări pentru care nu se pot încheia polițe de asigurăre – Iran, Afganistan, Siria sau alte țări unde există conflicte armate, la multe asigurări Istrael e pe lista țărilor cu un cost mai mare, etc). Important e să citești cu atenție beneficiile tipului de poliță de asigurare dorită și să iei o decizie în funcție de planul tău de vacanță. Un lucru rămâne cert: better safe than sorry.
 • Fii atent/ă la suma maximă decontată pentru fiecare serviciu asigurat. În majoritatea polițelor vei găsi sume maxime generice (de exemplu 50 000 de euro), dar și limite maxime pe zi (de exemplu 100 de euro/zi timp de X zile în cazul unui dezastru natural, X sumă/zi pentru un serviciu medical, etc). Uneori, se poate întâmpla ca sumele respective să nu acopere în totalitate costurile în cazul unei situații neplăcute. Fii atent/ă și analizează toate tipurile de poliță. Ia în calcul mai ales polițele care asigură decontarea directă a serviciilor pentru a evita procesul uneori greoi de recuperare a banilor.
 • Asigură-te că în cazul unei situații neplăcute, asiguratorul va face plățile direct către diferiții prestatori de servicii, fără să fie nevoie să plătești tu și ulterior să faci un dosar de daună. Sunt situații în care sumele sunt uriașe.
 • Alege un asigurator cunoscut, citește review-urile, vezi în cât timp obișnuiește să returneze banii, asigură-te că nu este în faliment.
 • Caută o poliță care să cuprindă atât partea medicală (urgențe medicale, accidente, repatriere, etc), cât și cea axată pe călătorie (bagaje, situații de urgență, anularea călătoriei, etc) pentru o asigurare deplină.
 • Nu scăpa din vedere datele asiguratorului și procedurile pe care va trebui să le urmezi în cazul unei situații neașteptate. E un proces simplu care îți vine în ajutor sau dimpotrivă ți se pare un proces greoi și birocratic? Poate că pe moment nu ți se va părea complicat, dar ține minte că într-o situație urgentă vei avea nevoie de un proces cât mai simplu și smooth.
 • Printează asigurarea sau asigură-te că ai în telefon/ e-mail toate informațiile necesare (dacă nu călătorești singur/ă, asigură-te că măcar o persoană din grupul tău are acces la aceste informații): datele personale corecte, tipul de poliță ales, o chitanță, etc.
 • Dacă ai uitat să închei o asigurare de călătorie înainte să pleci, nu dispera și mai ales nu renunța la ea. Există polițe pot fi încheiate și ulterior.

Ce tip de asigurare de călătorie să alegi?

Înainte de a cumpăra o asigurare de călătorie (de orice fel), ia în calcul trei aspecte:

 • Durata – călătorești pe termen lung și ai nevoie de o asigurare medicală de călătorie pentru nomazii digital sau mai degrabă pleci în vacanțe scurte și o asigurare pentru o perioadă limitată de timp îți va fi suficientă?
 • Scopul – intenționezi să practici sporturi extreme sau mai degrabă vei avea o vacanță relaxată la malul mării? călătorești pe termen lung și este posibil să lucrezi pe durata călătoriei?
 • Destinația – mergi în Europa? sau pe alte continente? odată ajuns/ă la destinație există șansa să dai peste boli pe care sistemul tău imunitar nu le cunoaște? mergi în țări unde șansele de accidente sunt mai mari?

În funcție de aceste întrebări, vei extinde lista de situații de urgență posibile și vei putea lua o decizie potrivită ție. Oricare ar fi tipul de poliță ales, nu uita că paza bună trece primejdia rea 🙂

Și pentru că de-a lungul timpului am primit multe întrebări despre ce asigurare de călătorie recomand, profit de ocazie pentru a da mai departe câteva informații despre o poliță de asigurări de care cel mai probabil n-ai auzit până acum întrucât este vorba despre un start-up american care a gândit prima asigurare internațională medicală de călătorie pentru nomazii digitali și antreprenorii care călătoresc sau trăiesc în străinătate. Partenerul SafetyWing este Tokio Marine, una dintre cele mai mari și vechi companii de asigurări din lume.

[maxbutton id=”1″]

În cazul meu, din fericire n-a fost nevoie să o folosesc vreodată – adică, practic și-a atins scopul: am dat banii degeaba pe ea – dar, deși nu pot da detalii despre procesul de despăgubire în cazul unei situații de urgență, pot veni în întâmpinarea ta cu informații despre această asigurare medicală de călătorie. Cine știe, poate ți se va potrivi și ție 🙂

Ce ar trebui să știi despre asigurarea medicală de călătorie SafetyWing?

Gândită în special pentru nomazii digitali, asigurarea medicală de călătorie SafetyWing este complexă și completă, cuprinzând două părți: una axată pe aspectele medicale  și una axată de aspectele care țin de travel. 

Faptul că este o asigurare medicală de călătorie gândită pentru cei care pleacă haihui pe termen lung, nu înseamnă că nu o poți folosi și în haihuielile tale de scurtă durată.  Pentru următoarea ta vacanță, poți verifica aici cât te-ar costa o asigurare în funcție de numărul de zile sau destinația aleasă.

De exemplu, am făcut o simulare pentru următoarea mea vacanță de opt zile în Italia si prețul final va fi doar 10,56 dolari/persoană. Personal, mi se pare nu doar un preț bun, ci și un cost rezonabil în comparație cu posibilele costuri în cazul unei situații de urgență. It’s a small price to pay, cum ar veni 🙂

61613082_2907884592770010_6774180259299328000_n.jpg

În schimb, dacă ai norocul să lucrezi remote, cu laptopul în brațe pe o plajă exotică și ai nevoie de o asigurare medicală de călătorie pe termen lung, care să te protejeze de situațiile neplăcute, aruncă un ochi peste asigurarea medicală de călătorie de la SafetyWing.

Beneficiile SafetyWing (indiferent de opțiunea aleasă): 

 • Prețul: dacă te încadrezi în grupa de vârstă 10-39 de ani și destinația de haihuială nu este Statele Unite vei plăti doar 37 dolari/4 săptămâni (spuneam și mai sus că toate asigurările de călătorie au prețuri mai mari pentru călătoriile în SUA, din cauza sistemului foarte scump de sănătate). Este important de menționat că vei fi debitat o dată la 4 săptămâni și că ai varianta de a alege „un abonament automat” pentru maxim 364 zile ca să nu îți mai faci griji pentru reînnoirea asigurării de călătorie atât timp cât ești plecat/ă haihui. Dacă te interesează doar o perioadă limitată de timp, poți selecta perioada pe durata căreia vrei să fii asigurat/ă, iar prețul se va modifica conform acesteia. Pentru celelalte combinații, nu uita să folosești calculatorul de prețuri de mai sus.
 • Dacă ți-ai luat și copiii haihui e important să știi că 2 copii per familie pot beneficia de asigurările medicale de călătorie ale părinților (sau 1 copil per adult) dacă se încadrează în grupa de vârstă 14 zile – 10 ani.
 • În plus, dacă ai stat 90 de zile în străinătate, la revenirea în țara de origine vei avea acoperire medicală 30 de zile. Pentru cei care sunt mai mult pe drumuri mi se pare o opțiune excelentă.
 • Asigurarea medicală de călătorie de la SafetyWing are acoperire globală și poate fi activată și după ce ți-ai început călătoria.
 • Suport 24/7. 
 • Poate fi folosită în majoritatea țărilor, excepție făcând Iran, Coreea de Nord și Cuba.
 • În cazul unor situații de urgență, este suficient să trimiți o cerere, iar plățile vor fi făcute direct de asigurator, fără să fie nevoie să plătești din banii tăi și ulterior să faci un dosar de daună (un aspect extrem de important în ceea ce privește o asigurare de călătorie).
 • În contul tău vei găsi o listă cu spitale și centre medicale la care poți apela worldwide în caz de nevoie, aspect care va ușura procesul în ceea ce privește plățile de către asigurator. Bineînțeles că te vei putea trata oriunde dacă nu găsești nimic disponibil în rețeaua lor.

Ce cuprinde asigurarea medicală de călătorie de la SafetyWing?

Asigurare completă pentru o haihuială fără griji: o componenta medicală și  o componentă travel. 

În caz de îmbolnăvire, accident sau atacuri teroriste, asigurarea medicală acoperă spitalizarea și terapia intensivă, transportul cu ambulanța, medicația și alte cheltuieli medicale, fizioterapia și intervențiile stomatologice de urgență.

În ceea ce privește situațiile care pot apărea pe durata călătoriilor și sunt non-medicale, asigurarea de călătorie acoperă cheltuielile legate de întârzierea zborurilor, bagajelor piedute sau deteriorate, relocări din cauze politice, medicale sau dezastre naturale, întreruperea călătoriei sau pașaport/viză pierdute sau furate.

Polița detaliată poate fi găsită aici: detalii asigurare medicală de călătorie SafetyWing și aici: asigurare medicală de călătorie SafetyWing 37 dolari.

Întrebări și răspunsuri aici: Q&A asigurare medicală de călătorie SafetyWing.

[maxbutton id=”1″]

Pe piața de profil vei găsi o gamă largă de asigurări de călătorie și deși s-ar putea să ți se pară că te vei pierde un pic în noianul de informații și clauze scrise cu steluță, recomandarea mea e să studiezi cu atenție aspectele menționate mai sus întrucât în cazul unei situații de urgență acestea pot face diferența între a nu plăti nimic/a avea costuri complementare minore și a suporta costuri uriașe.

În definitiv, deși uneori poate părea un moft, asigurarea medicală de călătorie este fără dubii o necesitate, iar suma investită atunci când pleci în afara țării este infimă în comparație cu sumele astronomice de care te poate feri în cazul unei situații nefericite.

Nu uita, călătoriile sunt minunate atât timp cât suntem responsabili și în siguranță.

Happy & safe travels,

Cristina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Numele meu este Cristina şi sunt dependentă de călătorii. Sunt veselă, vorbesc mult-mult şi îmi plac oamenii buni. Ăia cu adevărat buni.

One Comment

 • Silviu

  Eu am folosit asigurarea medicala dupa ce am interactionat cu un liliac in India……sau mai bine spus dupa ce el a interactionat din zbor cu capul meu. Pe scurt, in India vaccinurile antirabice costa foarte putin la privat (6€/doza cu tot cu administrare plus 11$ consultatia la dir adjunct al spitalului care are diploma de Cambridge agatata in cui). In Thailanda costul a fost undeva la 40-50$ cu tot cu consult la clinica privata de infectioase, insa cand ajungi in Malaezia si la spitalul public ti se cer 1100 Ron/doza iar la privat 875, atunci intervine asigurarea medicala de calatorie. In total mi am recuperat cele aprox 1100 ron date pe 4 doze (2 in India, 1 Thailanda si 1 in Malaezia). Companiile mari de asigurari au chiar decontare directa cu anumite spitale, de aceea e bine sa suni la nr de pe polita in caz de nevoie sa te indrume spre clinici partenere. Din fericire pentru mine populatia de lilieci din India nu are cazuri de rabie documentata transmisa la om dar asigurarea medicala de calatorie reprezinta cel mai bun lucru pe care il poti avea la tine ptr asemenea situatii….Evident, alaturi de vaccinuri si alte masuri de precauti de bun simt pe care tb sa le iei ca sa te asiguri ca nu iti irosesti vacanta

Ce părere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: