
#fotojurnal: weekend în Bucovina | traseu pentru fotografii spectaculoase
Mi-am adus aminte în ultima clipă că am niște vouchere de vacanță pe cale să expire, așa că săptămâna trecută, val-vârtej, am organizat o escapadă în Bucovina: peisajele sunt de poveste, e relativ aproape de Iași, zona e perfectă pentru un weekend liniștit, fără drumuri lungi și fără alegătură. Așa că sâmbătă dimineața, deși nițel obosiți și cu atenționare meteo de vreme neobișnuit de rece pentru perioada asta a anului, ne-am înhămat la drum, convinși fiind că vom sta mai mult în hotel.
Sfat util »»» dacă vă uitați după un hotel în zonă care să primească vouchere de vacanță, vă recomand hotelul Best Western din Gura Humorului. E curat, bine întreținut și relativ modern (n-aș spune că e chiar de 4 stele totuși), are un SPA ofertant, iar mâncarea e delicioasă. Cost/noapte: 280 ron, dar sunt sigură că dacă am fi rezervat din timp, am fi găsit o ofertă mai bună (m-am uitat de curiozitate pe booking pentru seara următoare, iar prețul era 245 ron). Mâncarea mi s-a părut foarte gustoasă, dar nițel cam scumpă. Partea bună e că dacă aveți multe vouchere de cheltuit puteți achita cu ele și mesele/produsele de la bar/mini-bar.
Din Iași până în Gura Humorului facem de obicei cam două ore și jumătate – adică un drum relaxant, nu foarte obositor, mai ales dacă mai facem și două-trei opriri scurte pentru dezmorțire 🙂

În sâmbăta cu pricina am ajuns după-amiază, ne-am cazat și ne-am dus țintă spre telescaun, dar odată ajunși acolo ni s-au frânt aripile: telescaunul era închis din cauza condițiilor meteo (deși era soare și vreme bună totuși). Anul trecut adunasem niște momente magice acolo sus, pe platou și îmi era dor de felul în care se văd copacii în lumina soarelui, dar n-a fost să fie cu noroc. Poate data viitoare 🙂

Restul zilei l-am petrecut stând întinși în portbagajul mașinii, cu fața spre soare, eu citind, Gabi dormind, iar singurele zgomote care ne-au tulburat liniștea au fost doar motoarele hârâite ale ATV-urilor, conduse de niște puști ce nu păreau să fi trecut de vârsta majoratului.
Ne-am oprit pe un câmp oarecare, atât de banal încât aproape am avut senzația că nici nu trebuia să batem un drum până aici, sigur găseam unul identic și la Iași. Oricum, n-am plecat neapărat în căutare de peisaje, ci pentru o gură de aer proaspăt și câteva zile leneșe, de hoinărit în natură. Ca de obicei, natura mi s-a părut superbă, săraca de ea își îndeplinește îndatoririle cu brio, ghinion cu oamenii care nu știu s-o îngrijească și s-o pună în valoare.
După ce am abandonat ideea cu telescaunul am fost să căutăm un loc cu verdeață faină de unde să ridicăm drona și să prindem miezul orașului în care nu investește nimeni. La plecare, am dat peste un domn beat, în chiloți roșii și o doamnă stâjenită care se chinuiau să pornească mașina după ce domnul reușise să o urce pe un dâmb și s-o blocheze acolo. I-am convins să îi ducem la pensiunea lor și să vină mai încolo când va fi treaz și va găsi pe cineva care să îl tracteze. Cred că doamna ne-a fost recunoscătoare. Noi sigur am plecat mai liniștiți știind că am eliberat strada de un om beat, incapabil să aibă grijă de viața lui, a pasagerei și a celoralți participanți la trafic.
Dacă se va întâmpla vreodată să fiți singurul om treaz dintr-un grup, iar șoferul va vrea să se urce la volan beat, vă rog din suflet să nu stați pasivi și să faceți orice efort pentru a-l împiedica. Viața unui om s-ar putea să depindă de eforturile voastre 🙂
La final, partea bună a fost că am prins și pozele astea super și am și convins un om beat să nu se urce la volan. Așa că thumbs up pentru noi 🙂
Bineînțeles că Gabi n-a scăpat ocazia să prindă în amintiri fotografice și câteva portrete de ale mele, bucăți dintr-o zi cu bucurie.
A doua zi, după ce ne-am îmbuibat cu mâncare – na, aveam multe vouchere de vacanță de cheltuit :)) – am pornit spre Câmpulung Moldovenesc și, de acolo, spre Rădăuți. Nu era în plan, dar știam că e un traseu fain cu o priveliște numai bună pentru pozele de instagram și, cu ocazia asta, am vizitat și niște rude de ale lui Gabi, cărora le-am tot promis o vizită.
Cea mai cunoscută și rapidă rută Câmpulung Moldovenesc – Rădăuți este prin Vama, însă noi ne-am abătut puțin și am urmat un traseu prin Sadova, cu niște peisaje de vis: Câmpulung Moldovenesc – Sadova – Vatra Moldoviței – Ciumârna – Sucevița – Marginea – Rădăuți.
Dacă sunteți amatori de aventură e bine să știți că pe acest traseu veți întâlni și cea mai lungă tiroliană din România pe un singur segment, în localitatea La Palma.
Tirolina din La Palma are 1,1 km, o diferență de nivel de 103 m și alunecă la vale cu aproape 100 km/h.
Prețuri: 50 ron în poziție șezut și 80 ron în poziție „Superman” (adică pe burtă).
Gabi a ales varianta Superman care e un picuț mai plină de adrenalină datorită/din cauza (depinde cât de dornici de aventură sunteți :D) curenților de aer.

Recomand oricând o escapadă prin Bucovina, o zonă extraordinar de frumoasă, dar puțin exploatată din punct de vedere turistic. Din păcate, orașele (Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc) par niște fantome suspendate în trecut, însă odată ce veți ieși în mijlocul naturii, dealurile astea scăldate în soare vă vor lăsa cu gura căscată.
Foto: Gabi Năstase
Alte fotografii găsiți pe contul lui de instagram 🙂
Acum, după ce am văzut Bucovina în toate anotimpurile, eu aleg fără ezitare vara. Voi ce spuneți? Ce să fie, iarna sau vara?
Călătorii cu folos,
Cristina

