Ghiduri de călătorie,  Italia,  Recomandări hoteluri,  Tips&tricks

Plan de vacanță Dolomiti | Transport, cazare, idei de trasee Dolomiti

Ne doream de foarte mult timp să mergem în Dolomiți, dar abia vara aceasta (iulie 2019) am reușit să ne organizăm și să plecăm opt zile hai-hui de-a lungul văilor și munților de care ne îndrăgostiserăm pe instagram.

Escapada noastră în Dolomiți a durat doar opt zile, dar ne-am întors absolut fascinați de „pale mountains”, considerați unii dintre cei mai frumoși munți din lume, incluși în patrimoniul Unesco din 2009.

Lanțul muntos Dolomiți este situat în regiunile Trentinto – Alto Adige, Veneto și Friuli Venezia Giulia din nordul Italiei și cuprinde 18 vârfuri peste 3000 de metri. Dincolo de frumusețea dealurilor verzi cu iarba perfect tunsă, ceea ce ne-a impresionat în mod deosebit a fost culoarea munților – de la gri pal și alb la portocaliu, roz, violet, nuanțe deschise, pale sau închise și intense, în funcție de momentul zilei, intensitatea și felul în care lumina cădea pe vârfuri sau îmbrăca întreg muntele.

DSC01928-01-01.jpgDSC01930-01-01.jpgDSC01958-01-01.jpgDSC01924-01-01.jpg

Organizarea unei vacanțe în Dolomiți, ce trebuie să știți despre transport, cazare, trasee?

Procesul de organizare a unei călătorii e partea mea favorită. De neînțeles, pentru că presupune multe ore, mult research pe internet, multă bătaie de cap. Dar îmi place pentru că e precum un puzzle: la început pare un mare haos, din care nu înțelegi nimic, dar apoi, bucățică cu bucățică, începe să prindă contur, haosul se estompează, traseul devine clar. Apoi ajungi în acel loc nou și după câteva zile îți pare că ești acolo dintotdeauna.

Când am început organizarea vacanței în Dolomiți, credeam că după atâtea vacanțe, sunt obișnuită cu haosul, dar m-am înșelat. Mi s-a părut cea mai dificilă vacanță de organizat. Nu știam de unde să încep, care-s locurile cele mai importante de văzut, ce trasee să aleg, cum să împart zilele și cazările astfel încât să nu fim doar pe drumuri, ci să ne bucurăm de natură, dar în același timp să cuprindem cât mai multe locuri faine.

Ca de obicei, am început cu Google Maps. Am vizualizat locurile, am verificat distanțele, am încropit un plan care să ne permită să cuprindem o zonă cât mai largă în cele opt zile de haihuială prin Dolomiti.

Itinerariul nostru pentru 8 zile în Dolomiți a arătat cam așa: 

Captură de ecran din 2019.08.12 la 18.00.33.png

În 8 zile am reușit să cuprindem 4 parcuri naționale (Puez-Odle, Sciliar-Catinaccio, Tre Cime și Fannes –  Sennes –  Braies), 4 trasee, 1 oraș și 6 lacuri.

Cum se poate ajunge în Dolomiti?

Este important de știut că aveți la dispoziție câteva aeroporturi mari și mici în proximitatea Dolomiților:

  • Milano (Malpensa/ Bergamo)
  • Veneția (Treviso/Marco Polo)
  • Munchen (Franz Joseph Strauss)
  • Verona (Valerio Catulla)
  • Innsbruck (Kranebitten Airport)

Din România, cele mai la îndemână mi se par aeroporturile din Milano și Veneția, în special cele low cost, Bergamo și Treviso. Sunt multe zboruri din diferite orașe ale țării spre cele două aeroporturi low cost și cu puțin noroc puteți prinde oferte foarte bune.

#dinexperiență: Noi am ales varianta Iași – Treviso, cu Wizz Air. Cost bilete:

Transfer Dolomiți | Aeroport – Bolzano

Odată ajunși într-unul din aeroporturile aflate în proximitatea Dolomiților, puteți alege să închiriați o mașină (varianta recomandată, cea mai confortabilă din toate punctele de vedere) sau puteți căuta trenuri/autobuze spre Bolzano, iar de acolo să luați transport local (cu trenul e foarte ușor de ajuns din Verona, Innsbruck și nițel mai greoi din Milano sau Veneția). Folosiți Google Maps pentru informații sau direct site-urile https://www.trenitalia.com/https://www.oebb.at/en/https://global.flixbus.com/).

Puteți opta și pentru un transfer privat, dar bănuiesc că e o variantă destul costisitoare.

Iată care ar fi distanțele de parcurs cu mașina până în Val Gardena, inima Dolomiților:

  • Milano (Malpensa/ Bergamo) – 4 h/3h15
  • Veneția (Treviso/Marco Polo) – 3h20
  • Munchen (Franz Joseph Strauss) – 3h30
  • Verona (Valerio Catulla) – 2h20
  • Innsbruck (Kranebitten Airport) – 1h50

Transport Dolomiți | Mașină închiriată sau transport în comun?

Noi am ales varianta închirierii unei mașini și, pentru traseul pe care l-am făcut, a fost în mod cert cea mai bună opțiune. Nu numai că ne-a dat libertatea de a ne deplasa în ritm propriu, indiferent de oră și distanțe, dar ne-a ajutat și să salvăm o grămadă de timp.

Am închiriat un Fiat 500 aproape nou din aeroportul din Treviso (Veneția) de la Sixt, care a costat 165 euro/8 zile (depozit 300 euro), fără asigurare full. Am fost super atenți, am făcut poze atunci când am preluat mașina și n-am predat-o fără un ok din partea lor. Totul a fost în regulă, depozitul a fost deblocat în zilele următoare.

Sixt cere card de credit.

Din experiența mea, în Italia am putut să închiriez mașină cu un card de debit doar de la Europcar.

Din punctul meu de vedere, transportul în comun se pretează doar pe distanțe scurte – de exemplu, dacă mergeți doar într-o zonă și vă deplasați doar între sate/orășele sau în jurul unui singur parc național. Otherwise, e bine să luați în calcul faptul că deși distanțele nu sunt neapărat atât de lungi, multe drumuri sunt înguste, cu serpentine și astfel se pierde mult timp.

În ceea ce privește traseul nostru, mi se pare imposibil de făcut cu transportul în comun în doar 8 zile.

Dacă n-aveți de ales și transportul în comun rămâne singura opțiune, vă recomand două site-uri unde puteți găsi mai multe informații.

Transport în comun Dolomiți: https://www.trentinotrasporti.it/ și http://www.sii.bz.it/en.

De asemenea, în funcție de zona în care mergeți, veți găsi pe site-urile oficiale și informații despre transport (de exemplu: https://www.valgardena.it/en/bus-schedule/ ).

Cazare Dolomiti | Cazări decente vs cazări ideale

Evident, depinde foarte mult de ceea ce veți dori să vizitați, bugetul disponibil, dar și perioada aleasă. Există foarte multe opțiuni – de la pensiuni, apartamente și hoteluri de 2 sau 3 stele cu 50 – 100 de euro/noapte până la hoteluri luxoase cu piscină, spa și priveliști de vis începând de la 200 euro/noapte.

Noi am fost în plin sezon de vară, la finalul lunii iulie, iar prețurile la cazări mi s-au părut exorbitante, mai ales în zonele extrem de cunoscute. De obicei, eu încerc să mă încadrez într-un buget de 50-70-80 euro/noapte și rareori aleg cazări de 100 de euro sau mai mult/noapte. De data aceasta, media a fost de 75 euro/noapte, adică puțin peste 500 euro buget total.

Cazările noastre în Dolomiți: 

  • Cazare în Barbiano, Val di FunesGasthof Albergo Kircher Sepp, 89 euro/noapte cu mic dejun bogat, variat și gustos și priveliște superbă.
  • Cazare în apropiere de Cortina d’AmpezzoHotel al Sasso di Stria, 70 euro/noapte cu mic dejun, au fost foarte drăguți cu noi, deși am ratat ora de luat micul dejun.
  • Cazare în Padola, în apropiere de Tre Cime di Lavarendo/Lago di Braies – Apartament Mara, 65 euro/noapte. Un apartament într-un orășel super drăguț, pozele de pe booking sunt oribile, ne așteptam la o cazare foarte urâtă, dar a fost curat și super ok, la un preț excelent. Singurul inconvenient ar putea fi faptul că nu are wifi. Noi aveam net pe telefon și nu a fost o problemă, oricum ajungeam târziu și plecam devreme. În Padola există un singur restaurant (cu o pizza excelentă) și vreo două cafenele, un supermarket –  e un sat ca un orășel, foarte drăguț și cochet. Am ajuns cu ușurință în Cortina d’Ampezzo, Misurina, Tre Cime di Lavarendo, Lago di Braies, Lago di Dobiacco, Auronzo.

Pe toate trei le găsiți pe http://www.booking.com, le recomand cu drag, au fost curate, cu mâncare bună și la prețuri decente 🙂 Am reușit să găsesc aceste prețuri decente pentru că am avut disponibilitatea de a ne deplasa între obiectivele turistice pe care voiam să le vizităm (am luat ca reper maxim o oră de mers cu mașina de la cazare la locul cel mai îndepărtat dintre cele pe care voiam să le vizităm într-o anumită zonă). Nu ni s-a părut obositor și am simțit că a meritat să economisim bugetul respectiv pentru că zona e destul de scumpă și când tragi linie la final, îți dai seama că per total costul unei vacanțe decente în Dolomiți e destul de ridicat.

Merită să aruncați un ochi și pe Airbnb pentru apartamente. Dacă n-aveți încă un cont, puteți folosi link-ul meu și veți primi 38 dolari la prima rezervare.

Pentru traseul nostru cazările ideale în Dolomiti ar fi fost: 

  • Val Gardena  – Ortisei, Selva di Val Gardena
  • Val di Funes – San Pietro, Santa Maddalena
  • Lago di Sorapis – Cortina d’Ampezzo, Sesto, Dobiacco, San Candido
  • Tre Cime di Lavarendo – Auronzo
  • Lago di Braies – Braies

Așadar, dacă aveți un buget mai generos, mergeți în extrasezon sau pur și simplu aveți noroc să găsiți cazări la prețuri decente în zonele de mai sus, vă recomand să faceți un research. Sunt ideale pentru traseul propus de noi în acest articol 🙂

#dinexperiență: eu mi-am dat seama acolo că mi-ar fi plăcut să mă cazez (și) la refugiile din parcurile naționale ca să nu mai depind de telecabină/vreme/noapte, etc. Îmi imaginez că trebuie să fie fain să poți vedea apusul, răsăritul, cerul plin de stele direct din inima munților. De obicei refugiile au condiții simple – camere și băi comune, câteva feluri de mâncare, etc, așa că atmosfera e cu siguranță foarte friendly. În plus, ai ocazia să cunoști alți călători cu care să stai seara la povești, poate fi o experiență faină.

Itinerariu Dolomiti | Traseu 8 zile prin Dolomiti

Noi am ales un ritm destul de alert, cu zile care începeau devreme și se terminau târziu, în noapte. Ușor obositor spre final, dar a meritat 100%.

Am reușit să cuprindem 4 parcuri naționale, 4 trasee, 6 lacuri și mici escapade prin orășele, fără grabă.

Ziua 1: aterizare în Treviso, închiriat mașină și mers spre prima cazare, în Barbiano (cam 3 ore din Treviso). Seară petrecută pe străzile sătucului incredibil de curat, cu o priveliște superbă.

Ziua 2: Traseu Adolf Munkel Trail – o zi întreagă prin păduri, cu ploaie, prânz la Rifugio delle Odle, apoi soare strălucitor și-o după-amiază excelentă – un loc absolut spectaculos din care n-am putut pleca toată ziua. În mod normal, acest traseu durează maxim 4 ore, fiind un traseu circular, dar, credeți-mă, e atât de frumos încât vă recomand să blocați o zi întreagă.

Ziua 3: Traseu Seceda – absolut spectaculos. Santa Maddalena, Ranui (pentru biserica San Giovanni).

Ziua 4: Lago di Carezza și Seiser Alm (puteți urca cu mașina pentru a evita costul telecabinei – 18,5 euro/pers). Seara Selva di Val Gardena, Santa Cristina Val Gardena. Noi am dat și o tură de Castelrotto și Fie allo Sciliar.

Ziua 5: Traseu Lago di Sorapis – ne propuseserăm o jumătate de zi, dar ne-a prins ploaia și am fost nevoiți să rămânem sus câteva ore, așa că până la urmă i-am dedicat o zi întreagă.

Ziua 6: Lago di Braies, Lago di Dobiacco și Cortina d’Ampezzo.

Ziua 7: Traseu Tre Cime di Lavarendo și Lago di Auronzo.

Ziua 8: Lago di Braies (era soare și super aglomerat și n-am reușit să vedem nimic, așa că ne-am întors foarte dimineață – around 6), Lago di Misurina, Lago di Dobiacco (aceeași poveste, până să plecăm de la Braies se înnorase, așa că ne-am întors să-l vedem și pe vreme bună – e de-un turcoaz pe care ar fi fost păcat să-l ratăm).

Când e bine să mergeți în Dolomiti?|Sezon de vară &  sezon de ski Dolomiti

Fără îndoială, idealul e să mergeți în sezon: fie vara, fie iarna.

Dacă sunteți pasionați de hiking (există numeroase trasee atât pentru începători, cât și via ferrata pentru care veți avea nevoie de echipament special), alegeți perioada iunie – septembrie când sunt deschise majoritatea hotelurilor/pensiunilor/restaurantelor, dar și telecabinele/telescaunele. În schimb, dacă sunteți pasionați de sporturile de iarnă, alegeți perioada decembrie – martie.

  • Top season vara Dolomiti: august
  • Top season iarna Dolomiti: decembrie

Resurse online:

În ceea ce privește vremea, e bine să aruncați un ochi pe site-urile meteo înainte de a urca pe munte. Las un link, maybe it helps: vremea în Dolomiti.

#dinexperiență: noi am fost în plin sezon de vară, dar n-am fost feriți de ploi și nori. Am observat că dimineața vremea era foarte frumoasă, cu cer senin și soare strălucitor, iar după-amiaza se înnora și uneori ploua. Am prins 4-5 după-amieze cu nori și ploaie.

Sfatul meu e să urcați pe munte cât mai dimineață și să profitați de vremea bună.

Buget pentru o săptămână în Dolomiti

Personal, mi s-a părut o vacanță scumpă, dar care a meritat fiecare bănuț. Sigur, a contat foarte mult faptul că am mers în plin sezon de vară, dar am încercat să echilibrăm balanța prin a economisi acolo unde a fost posibil.

Mai jos, bugetul nostru, poate vă ajută să vă faceți o idee:

  • Avion Iași-Veneția: 250 euro/2 persoane/dus-întors
  • Transport Dolomiti: mașină închiriată 165 euro + bezină 150 euro
  • Cazare: 534 euro/2 persoane/7 nopți
  • Mâncare/telecabine/parcări: aprox 700 euro

Prețuri: 

  • Parcări parcuri naționale: 6 euro/zi la Zanser Alm, 8 euro/zi Otisei pentru traseul spre Seceda, 5 euro/zi Lago di Braies, 30 euro/mașină Refugiu Auronzo pentru traseul Tre Cime di Lavarendo, Lago di Carezza 1 euro/oră;
  • Telecabină: Seiser Alm 18,5 euro/persoană, Ortisei-Seceda 32 euro/persoană;
  • Telescaun: Seiser Alm 8,5 euro/persoană, Seceda 8 euro/dus/persoană;
  • Mâncare refugii (amplasate de-a lungul traseelor): 30-40 euro/2 persoane (meniurile noastre au fost compuse din șnițel, paste, cartofi, gulaș, coaste + bere);
  • Benzină: 1,5-1,8 euro/litru.

Cele mai populare locuri în Dolomiti

  • Val di Funes
  • Val Gardena
  • Klausen
  • Kasterotto
  • Alpe di Siusi
  • Selva di Val Gardena
  • Corvara
  • Lago di Braies
  • Lago di Sorapis
  • Cortina d’Ampezzo
  • Sass Pardoi
  • Pasul Falzarego
  • Tre Cime di Lavarendo
  • Lago di Carezza

Bine de știut despre Dolomiti

  • Deși din punct de vedere geografic sunt situați în Italia, veți simți de multe ori că sunteți în Austria, cel puțin în regiunea autonomă Alto Adige/Sudtirol. Nordul Dolomitilor, adică zona Alto Adige (în italiană) sau Sudtirol (în germană) a aparțiut Imperiului Austro-Ungar până în 1918 și în ciuda tuturor eforturilor de „italienizare”, comunitățile din această regiune și-au păstrat tradițiile, limba și obiceiurile.
  • Așadar să nu fiți uimiți dacă auziți mai multă germană sau ladină (limbă apropiată de elvețiană/friulană, vorbită în munții Dolomiți) în loc de italiană. Cele trei limbi oficiale sunt italiana, germana și ladina. Toate semnele/indicatoarele/numele vor avea denumiri atât în italiană, cât și germană, so no panic. Poate fi puțin confuză toată treaba asta, dar vă veți obișnui rapid cu ambele denumiri.
  • Unele zone vor fi puternic germanofone, în timp ce altele vor fi mai mult italiene (de exemplu Bolzano, Val di Funes, Val Gardena, Merano, Braies puternic germanofonă, în timp ce Cortina d’Ampezzo, Tre Cime, Trento sunt mai mult italiene, lucru care va fi ușor de observat).
  • E o zonă care practică turismul de masă, dar unde grija pentru natură e evidentă. Orașele și satele sunt foarte curate, există multe centre de informații pentru turiști, nenumărate opțiuni de cazare super decente (am stat la o pensiune și un hotel de 2 stele care la noi ar fi fost de minim 3 stele), transportul în comun pare bine pus la punct și modern, infrastructura este impecabilă – poduri, tuneluri, autostradă, șosele naționale, drumuri până în vârf de munte, etc, trasee marcate, refugii de-a lungul traseelor, telecabine & telescaune. Totul pare atent organizat pentru a face față fluxului din ce în ce mai mare de turiști.
  • Dacă ajungeți în Cortina d’Ampezzo, să știți că veți găsi o grămadă de free-wifi hotspots.

Screenshot_20190729-213820_Video-Player-01-01.jpgDSC02456-01-01.jpgDSC02584-01-01 (1).jpgorg_2b0703696568dbe7_1564142412000-01.jpgorg_edbf565d6f1c3730_1564142490000-01.jpgDSC01912-01-01.jpgDSC01948-01-01.jpgDSC02376-01-01.jpgDSC01909-01-01.jpgorg_3dc9f30d67053e98_1564157228000-01.jpg

Sper că am reușit să adun în acest articol cât mai multe informații utile despre organizarea unei vacanțe în Dolomiti, dar dacă vreți să știți ceva specific despre, răspund bucuroasă în comentarii 🙂

Dacă vă place munca mea, nu uitați să dați like & share ca să ajungă la cât mai mulți oameni interesați de o vacanță în Dolomiti. Între timp, mă găsiți pe facebook: Plecată Hai-Hui și pe instagram: @plecatahaihui.

Ca de obicei, fotografiile sunt făcute de Gabi, care reușește de fiecare dată să surprindă frumusețea locurilor pe care le vizităm.

Dacă vă place munca lui, îl puteți urmări și pe instagram:

Călătorii cu folos,

Cristina

Numele meu este Cristina şi sunt dependentă de călătorii. Sunt veselă, vorbesc mult-mult şi îmi plac oamenii buni. Ăia cu adevărat buni.

2 Comments

Ce părere ai?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: