
Escapadă în Cipru în vreme de pandemie|test covid-19, flight pass & alte detalii
Recunosc că n-am luat pandemia de coronavirus în serios încă de la început. În februarie eram în Filipine și nici prin gând nu îmi trecea că lumea întreagă se va opri în loc în următoarele câteva luni și că viețile noastre se vor schimba atât de mult. Și sigur nu am fost singura luată prin surprindere de această întorsătură.
Bănuiesc că ne-am obișnuit atât de mult cu bunăstarea pe care ne-o oferă societatea modernă în care avem norocul să trăim încât realitatea unei pandemii părea pur și simplu de neimaginat în timpul vieții noastre. Dar natura are un mod deloc amuzant de a ne arăta că uneori nici banii, nici tehnologia, nici știința nu pot feri omul de propria sa prostie 🙂
Lunile trecute au fost cu ups & downs, mi-au adus mai mult timp pentru facultate, dar și mai puțini bani pentru că cine mai are chef de strategii social media și texte pentru site/rețelele sociale când e stare de urgență, majoritatea activităților sunt înghețate și angajații sunt în șomaj tehnic? Prin urmare, pandemia de covid-19 m-a afectat în mod direct din punct de vedere financiar, dar am preferat să mă concentrez pe școală (am terminat cu medii super bune anul ăsta și-s tare mândră de mine pentru că m-am ocupat de facultate pe bune, incluisv în aceste luni în care am învățat online), sănătate, familie și un business nou la care tot visez de câțiva ani deja (promit să vă povestesc de îndată ce se va concretiza).
Așa că, în mijlocul acestei perioade de incertitudini și schimbări, n-am avut mari speranțe că voi reuși să plec în vacanță anul acesta. Dar, surpriză, lucrurile s-au așezat și am reușit să mă bucur de un weekend relaxant în Cipru după aproape 6 luni de pauză de la călătorit și m-am gândit să vă povestesc și vouă cum a fost în caz că vă bate un gând să plecați hai hui vara asta 🙂
COVID-19 în Cipru: care este situația actuală și care sunt regulile pentru turiști?
Momentan Cipru se află în zona verde care cuprinde lista statelor exceptate de la recomandarea măsurilor de carantină/izolare conform hotărârii nr.34 din 06.07.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, alături de alte 43 de state din UE și non-UE. Prin urmare, la întoarcerea în țară nu trebuie să stați în carantină instituționalizată sau izolare voluntară (doar dacă vreți să fiți 100% siguri că nu v-ați infectat în timpul călătoriei și să îi protejați astfel pe cei dragi de o posibilă infectare).
Ca să intrați însă în Cipru va trebui să urmați câțiva pași stabiliți de autoritățile cipriote întrucât România se află pe lista statelor cu potențial de risc din cauza numărului mare de cazuri de infectare cu noul coronavirus. În funcție de acest risc, Cipru a împărțit țările în3 categorii: A, B și C. Cetățenii din țările incluse în categoria A pot circula liber, fără să fie nevoie de un test pentru covid-19, în timp ce cetățenii din țările incluse în categoria B trebuie să se înregistreze înaintea călătoriei și să aibă asupra lor un test PCR care să ateste faptul că nu sunt infectați cu noul coronavirus, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în Cipru.
Momentan România este inclusă în categoria B (puteți vedea lista completă accesând link-ul de mai sus), prin urmare dacă vreți să mergeți în Cipru trebuie să faceți testul PCR și să vă înregistrați pe platforma lor online.
- Testul real time PCR – noi l-am făcut la laboratorul Praxis din Iași și a costat 250 ron/persoană. Acest tip de test utilizează exsudatul nazofaringian – probele recoltate sunt secrețiile din nas și din gât, iar un rezultat pozitiv indică prezența ARN-ului SARS-COV-2, adică deja bine-cunoscutul diagnosticul de COVID-19. Recoltarea este puțin inconfortabilă, dar e rapidă (durează câteva secunde), iar rezultatul l-am primit în câteva ore (de pe site-ul lor prin intermediul unui cod unic). Am avut nevoie de trimitere de la medicul de familie pentru efectuarea testului.
- Cyprus Flight Pass – imediat ce am primit rezultatul ne-am înregistrat pe platforma www.cyprusflightpass.gov.cy. Am completat datele legate de zbor și motivul călătoriei, datele personale – inclusiv date de contact, adresa cazării din Cipru și date de contact ale unei persoane din țară în caz de urgențe. La final am uploadat testul PCR care atesta faptul că nu suntem infectați cu noul coronavirus. Nu a fost nevoie să traducem testul în engleză. Am printat documentul și am plecat la drum 🙂
Atenție!
Cei care nu fac testul în România îl vor face de îndată ce ajung în Cipru. Costul unui test este de 60 euro și este necesară izolarea până când rezultatul testului va fi disponibil.
Cum a fost revederea cu aeroportul? :))
Iași
Well, și la dus, și la întors, m-a deranjat foarte mult atât atitudinea românilor, cât și felul în care autoritățile/echipa de management a aeroportului Iași a înțeles să aplice măsurile de prevenție: îmbulzeală, masca purtată pe bărbie sau doar la gură, nerespectarea distanței sociale și niciun angajat al aeroportului care să dirijeze aglomerația sau care să atenționeze pasagerii să respecte regulile.
De asemenea, cei de la Wizz Air nu țin cont de niciun fel de distanțare socială atunci când alocă locurile pasagerilor. Am avut însă noroc că avionul nu era 100% ocupat, prin urmare am putut să profităm de locurile libere.
Cipru
Aici a fost altă poveste. Odată ajunși în aeroport, am fost triați în funcție de test, iar cei care am avut testul am trecut rapid spre controlul vamal. Am așteptat foarte puțin (câteva minute) și tot procesul a fost foarte bine organizat. La întoarcere a fost la fel de smooth.
Pentru un plus de siguranță (dar și de confort) noi am ales să închiriem mașină și să nu ne cazăm într-un hotel, ci într-o vilă. Mașina am luat-o de la Avis și a costat 49 de euro pentru aproape 4 zile + 15 euro benzina ca să o lăsăm full. Deși ne-am cazat în Ayia Napa și nu am avut intenția de a vizita și alte zone din Cipru, mașina ne-a fost super utilă pentru că am evitat transportul în comun, dar și disconfortul creat de vremea extrem de călduroasă (peste 30 de grade & peste 80% umiditate – horror!).
Pentru că am fost 6 (3 cupluri) am ales o vilă cu 3 dormitoare și piscină privată la villas2let (inițial Nissini Villas și ulterior Elite Blu) Ne-a costat în jur de 50 de euro/noapte/cuplu și a fost o variantă super confortabilă. Inițial ne-am cazat într-o vilă mai mică din complexul Nissini Villas Ayia Napa, însă am avut probleme cu două dintre aparatele de aer condiționat (fiecare cameră are câte unul) și am primit un upgrade în complexul Elite Blu, într-o vilă mult mai spațioasă, cu o piscină mai mare și o terasă de unde am putut admira un apus de vis 🙂
Impresii din scurta vacanță 🙂
- Mi s-a părut că sunt mult mai puțini turiști decât ar fi fost în mod normal (nu știu statistici, dar am mai fost de două ori în Cipru, ambele dăți în extrasezon și era mai aglomerat decât acum în plin sezon), dar pe de o parte acest lucru m-a bucurat pentru că m-am simțit mai puțin expusă la infectarea cu noul coronavirus. Pe de altă parte, mi s-a părut trist și deprimant să văd restaurante închise sau restaurante goale în care angajații se chinuiau „să agațe” cei câțiva turiști de pe străzile din Larnaca sau Ayia Napa.
- Toți angajații din restaurantele în care am fost purtau măști și mănuși, iar dezinfectantul se găsea peste tot.
- N-am simțit că mesele sunt prea îngrămădite și n-am intrat deloc în contact cu alți turiști.
- Nissi Beach a fost destul de aglomerată, însă plajele din jur (Vathia Gonia, Landa Beach sau Makronissos erau chiar goale și liniștite).
- Distanța între umbrele mi s-a părut suficientă (ar trebui să fie așezate la 2 metri distanță conform reglementărilor, dar nu știu dacă erau într-adevăr 2 metri), n-am simțit că stau prea aproape de alți turiști.
- De asemenea, având în vedere că apa este foarte mică pe porțiuni întinse, am avut posibilitatea să ne distanțăm de alți turiști și cred că ăsta e un avantaj major pentru copii sau pentru cei care nu știu să înoate, astfel nu trebuie să se îngrămădească aproape de plajă.
- Prețurile mi s-au părut decente: 2,5 euro un șezlong și 2,5 euro o umbrelă, indiferent de plajă.
- Ca întotdeauna, mâncarea a fost absolut delicioasă și accesibilă, nu am dat mai mult de 20 euro/persoană pe o masă – voi face un articol nou cu 3 restaurante care mi-au plăcut mult în Ayia Napa și pe care le recomand cu drag.
Costuri pentru 2 persoane
- Test PCR: 500 ron
- Bilet de avion: aprox 800 lei
- Mașină: 50 euro + 15 euro bezină
- Cazare: în jur de 150 euro/3 nopți
- Mâncare: în jur de 200 euro
Per total a fost o mini-vacanță foarte relaxantă, câteva zile în care ne-am bucurat de soare, apă turcoaz, mâncare delicioasă și un strop din vremurile de dinainte de pandemie.
Dacă aveți Cipru în planurile de vacanță pentru vara asta, nu ezitați 🙂
Călătorii cu folos,
Cristina


One Comment
Pingback: